Medicii neurologi avertizează că, anual, în România se înregistrează peste 50.000 de accidente ischemice. Și nu este singura afecțiune neurologică cu care se întâlnesc specialiștii. O problemă gravă este și faptul că, în pandemie, pacienții nu prea și-au mai luat tratamentele și nici nu si-au mai monitorizat periodic afecțiunile de care suferă.
Conf. dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România, spune că trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor. Toate inovațiile descoperite în ultimii ani, toate cuceririle științifice în neurologie sunt aplicabile și în țara noastră.
“Între 2000-2010 a fost deceniul creierului și au fost făcute pe plan mondial investiții enorme în cercetarea afecțiunilor neurologice, care s-au adresat și metodelor de diagnostic dar în special tratamentului. Avem multe domenii în care avem medicamente de tip nou, poate cel mai ilustrativ exemplu este scleroza multiplă, o boală demieminizată, adică inflamatorie, dar și cu o componentă degenerativă, o boală complexă care are particularitatea că afectează în special adulții tineri și din cauza aceasta (….) e cu un impact emoțional mai puternic, și pentru pacient, dar și pentru noi ca medici”, a subliniat conf. dr. Cristina Tiu.
Specialistul afirmă că terapiile noi, care sunt mult mai eficiente decât cele clasice, ajung acum în România mult mai rapid decât în urmă cu 5 ani și reușesc să aducă îmbunătățiri substanțiale ale calității vieții pacienților cu afecțiuni neurologice.
“În general sunt puține boli neurologice care se vindecă, dezideratul nostru major este să le ținem sub control foarte bine și asta fac și aceste terapii, țin bine sub control boala. De exemplu, scleroza multiplă e caracterizată, cel puțin la începutul bolii, de episoade de boală în care pacientul poate să facă tot felul de deficite neurologice: o scădere de vedere, o tulburare de coordonare, o scădere de forță musculară, de sensibilitate ș.a.m.d. Practic, orice parte a sistemului nervos poate fi afectată. Ei, aceste medicamente reușesc să împiedice într-o mult mai mare măsură apariția acestor episoade și consecutiv mențin omul într-o stare de sănătate bună, mult mai mult timp”, a mai declarat conf.dr. Cristina Tiu, medic specialist în Neurologie.
Boala neurologică misterioasă, descoperită în Canada. Victimele se confruntă cu dureri inexplicabile și halucinații
Conf. dr. Corneliu Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a declarat că este foarte importantă tratarea bolilor, dar este la fel de importantă și partea de prevenție.
“Cu siguranță, prevenția îmbolnăvirilor, dar și o abordarea integrată a acestor afecțiuni, sunt esențiale pentru a gestiona de fapt problemele pe care, societatea, în general, nu numai România, le va avea”, spune Florin Buicu.
Reprezentantul Parlamentului a mai afirmat că există preocupare la nivelul Legislativului pentru implementarea serviciilor integrate în cadrul programelor de sănătate, inclusiv în domeniul neurologiei.
“La nivelul Parlamentului au existat foarte multe discuții pe domenii diferite, legate, începând de la integrarea tratamentelor sau a îngrijirii bolnavilor, inclusiv de domeniul neurologiei. Așa cum avem, de exemplu, în oncologie, așa avem nevoie de o integrare a urmăririi pacientului și-n domeniul neurologiei”, a adăugat Florin Buicu.