Și când zicem produse cu amidon ne referim în mod special la orez, chipsuri, pâine albă, cartofi. Ei sunt cei mai mari inamici ai siluetei. Există, însă, alimente cu amidon care ajută.
Amidonul este o substanţă formată din mai multe lanţuri de zaharide simple, motiv pentru care mai este numit şi carbohidrat complex. Motivul pentru care amidonul rezistent este benefic pentru sănătate constă în faptul că hrăneşte bacteriile sănătoase din intestin şi cresc producţia de acizi graşi.
Cel mai contraindicat aliment bogat în amidon, în special pentru persoanele care suferă de diabet sau fluctuaţii ale glicemiei, este orezul alb.
Chipsurile din cartofi sau cerealele pentru micul dejun pline de zahăr trebuie să dispară instant din lista de alimente consumate zilnic. Nici covrigeii, gogoșile, prăjiturile, pâinea albă sau cartofii prăjiți nu ajută deloc dacă vrem să pierdem kilograme.
Cum spuneam, sunt și alimente recomandate. Acelea sunt bogate în amidon rezistent și sunt indicate şi în curele de slăbire deoarece conferă senzaţia de saţietate şi nu au foarte multe calorii, plus că ţin la distanţă pofta de dulce.
Cele mai mari niveluri de amidon rezistent se regăsesc în următoarele alimente (100 grame): cartofi copţi (3,5 gr), linte, fasole uscată (4,2 gr), ovăz (11,3 gr), pătlagină (3,5 gr), banane crude (4 gr), caju (13 g), orez integral (4,2 gr), paste integrale, quinoa, grâu încolţit (6,2 gr), orz (2,4 gr), muesli (3,3 gr), pâine de secară (4,5 gr).
Puteti suplimenta aportul de alimente bogate in amidon cu eliberare lenta prin urmatoarele strategii: