Legea care trimite România la muncă. Află cum te ajută această reglementare

Guvernul a aprobat la 6 noiembrie hotărârea pentru modificarea Legii 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă. Conform noii legi, angajatorul primește 300 de lei pe lună per ucenic angajat. Află cum te ajută legea să te ferești de șomaj, dar mai ales cum sunt ajutați angajatorii să formeze și angajeze ucenici.
MONEY.RO
07 dec. 2011, 15:56
Legea care trimite România la muncă. Află cum te ajută această reglementare

Hotărârea pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă a fost aprobată la 6 noiembrie de către Guvern, scrie MONEY.RO.

Prin contractul de ucenicie, candidații pot obține un loc de muncă pe o perioadă de 1 an și 3 ani de zile. Angajatorul primește 300 de lei pe lună pentru că angajează un ucenic. Tot el va suporta costurile evaluării ucenicului la terminarea contractului.
Perioada de probă în care ucenicul va fi testat dacă se califică la locul de muncă nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică și practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare și Certificare a Competențelor Profesionale, unde acesta primește un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.
Noua lege a uceniciei simplifică procedurile pentru angajatori. În vechea legislație, angajatorii erau nevoiți să obțină autorizații speciale ca să încheie contracte de muncă pentru ucenici. Prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie să mai asigure masa și cazarea acestuia. În schimb, trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență profesională în ocupația pentru care se organizează programul de ucenicie, scrie MONEY.RO.

Prin contractul de ucenicie, candidații pot obține un loc de muncă pe o perioadă de 1 an și 3 ani de zile. Angajatorul primește 300 de lei pe lună pentru că angajează un ucenic. Tot el va suporta costurile evaluării ucenicului la terminarea contractului.

Perioada de probă în care ucenicul va fi testat dacă se califică la locul de muncă nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică și practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare și Certificare a Competențelor Profesionale, unde acesta primește un atestat.

Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator. Noua lege a uceniciei simplifică procedurile pentru angajatori. În vechea legislație, angajatorii erau nevoiți să obțină autorizații speciale ca să încheie contracte de muncă pentru ucenici. Prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie să mai asigure masa și cazarea acestuia. În schimb, trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență profesională în ocupația pentru care se organizează programul de ucenicie.

“Asta ne arată că nu se mai poate spune despre România că este în urma UE. Mergem în același pas cu UE, iar de multe ori suntem chiar înaintea lor cu un pas. Am adoptat reforme structural cu mult înaintea altor state membre. Cu legea uceniciei se întâmpla la fel”, a precizat Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, la Consiliul EPSCO de la Bruxelles.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...