Riscul major al tratării COVID cu antivirale. Alexandru Rafila făcut cîteva precizări importante referitoare la tratamentul cu antivirale folosit de medici în cazul pacienţilor infectaţi cu coronavirus.
Alexandru Rafila a explicat joi seară, la România Tv, la ce riscuri se expun pacienţii infectaţi cu coronavirus din cauza tratamentului cu antivirale.
„Medicatia antivirala este o medicatie toxica, pentru ca virusul se multiplica utilizand mecanismele ceulelor umane. Cand vrei sa opresti virusul sa se multiplice, opresti din functionarea nomală si celulele umane. Din cauza asta medicatia antivirală este toxică.
Este indicat ca favipiravirul să se administreze sub supravegherea medicului deoarece pot fi efecte adverse. Afecteaza celulele seminale la barbati şi ovulele la femei sau afecteaza sarcina. Există riscul ca bebelusul sa se nasca cu malformatii majore sau să se produca un avort. Se recomanda sa nu fie utilizat la femeile gravide”, a spus Alexandru Rafila la Romania Tv.
Ministrul a explicat ce efecte adverse pot avea alte două medicamente folosite în tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus.
„Molnupiravir şi Paxlovid au efecte adverse mai mici decât Favipiravirul, pentru ca sunt medicamente mai noi si au fost produse pentru infectia cu coronavirus. Spre deosebire de favipiravir care nu reduce coplicatiile si decesul, celelealte 2 reduc decesul si complicatiile.
Referitor la arbidor şi ivermectină, nu pot fi autorizate in Romania pentru ca nu exista niciun studiu stiinţific care să valideze utilizarea lor. Arbidolul este un medicament vechi, rusesc, care se folosea impotriva gripei. Are efecte adverse mai mici decat favipiravirul”, a mai explicat Rafila.
Un american care a avut COVID-19 spune că organul său sexual s-a micşorat cu aproximativ 4 centimetri. El a făcut forma severă a bolii în iulie anul trecut, iar după ce a fost externat din spital a rămas cu un caz atipic de disfuncție erectilă.
„Mi s-a micșorat penisul. Înainte să mă îmbolnăvesc, era peste medie. Nu uriaș, dar, cu siguranță, peste dimensiunile normale. Acum, am pierdut cam un inci și jumătate și a devenit, cu certitudine, mai mic decât media”, a spus el într-un podcast pe teme sexuale, potrivit Daily Mail.
Se pare că acesta nu este singurul caz. Potrivit unui studiu realizat de University College London, la care au participat 3.400 de persoane, sindromul „penisului scurtat” este un efect secundar constatat la nivelul a 200 de persoane.
Un alt studiu publicat în World Journal of Men’s Health de Facultatea de Medicină de la Universitatea din Miami a arătat că disfuncția răspândită a celulelor endoteliale, ca urmare a infecției cu COVID, poate contribui la o disfuncție erectilă semnificativă, scrie Antena 3.