Trucurile GENIALE ca să scazi factura la gaze. Cum trebuie setată centrala termică

Scandalul facturilor la gaze bubuie în aceste zile, dar există câteva trucuri care te pot salva de experienţe nefericite atunci când deschizi mailul sau plicul lunar de la furnizorul de gaze.
Filip Stan
13 ian. 2022, 23:41
Trucurile GENIALE ca să scazi factura la gaze. Cum trebuie setată centrala termică

Orice centrală termică trebuie să fie în stare perfectă de funcţionare pentru a scădea factura. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a făcut un calcul simplu care arată că românii care au un apartament cu două camere pot face o economie lunară de peste 100 de lei, dacă aleg să seteze termostatul cu câteva grade mai puțin.

Având în vedere că prețurile facturilor la încălzire pot fi imprevizibile, economisirea devine mult mai importantă. Încercați şi late sfaturi pentru a utiliza mai puțină energie și a economisi bani la factura lunară, , potrivit Cnet.

Multe dintre aceste sfaturi variază de la schimbări ușoare ale stilului de viață, până la investiții în echipamente mai bune.

1. Setați termostatul de la centrală termică la o temperatură mai scăzută

Acesta este cel mai simplu și mai direct mod de a economisi costurile cu energia. Deși oamenii se simt mai confortabil la o temperatură mai ridicată, Departamentul de Energie al SUA spune că se poate economisi până la 10% anual din costurile de încălzire prin setarea termostatului cu 7 până la 10 grade mai jos, timp de opt ore pe zi.

E OBLIGATORIU pentru toţi cei cu centrală termică. Bubuie factura dacă nu eşti atent la aceste detalii

Mai mult, potrivit Clinicii Mayo, dacă în camera în care dormim avem temperaturi mai scăzute, putem avea un somn mai odihnitor.
Termostatele inteligente fac ca asta să fie mai ușor ca niciodată pentru că pot fi programate.

2. Treceți la energie regenerabilă

Dacă utilizați un sistem de încălzire centrală complet electric, ați putea să nu fiți nevoit să plătiți facturile de încălzire. Dacă nu, atunci ar trebui să investiți într-o rețea de încălzire cu panouri solare, pentru a evita costurile mari ale energiei. Partea bună a energiei solare este că panourile pot colecta în continuare energie pentru casă, chiar și în timpul iernii. Au nevoie doar de îndepărtarea zăpezii de pe ele sau de izolarea bateriilor.

Dacă folosirea energiei solare în casă este un efort financiar prea mare, puteți să căutați alte modalități ecologice de a economisi cheltuielile generale cu electricitatea și încălzirea. Există tot felul de gadgeturi solare care pot reduce povara facturii, cum ar fi încărcătoarele pentru dispozitive solare sau un kit de încălzire solară a apei.
Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Modificarea făcută la centrala termică ce poate crește substențial factura la gaze!

3. Actualizați-vă echipamentele de la centrală termică

Dacă aveți un cuptor vechi, sunt șanse mari să consumați mai multă energie decât trebuie. Cotele de eficiență a combustibilului pentru sistemele de încălzire mai noi, cu eficiență ridicată, pot funcționa de la 90 la 98,5%, spre deosebire de sistemele mai vechi, care au o eficiență scăzută, între 56 la 70%. De asemenea, puteți căuta diferite moduri prin care vă puteți încălzi casa. Pe lângă panouri solare, există și pompe de căldură.

4. Sfaturi simple pentru gestionarea temperaturii casei

Puteți, de asemenea, să faceți mici modificări care vă vor ajuta la scăderea facturii. Nu vă vor scade factura la încălzire așa cum o fac noile echipamentele, dar iată ce puteți încerca:

-Trageți perdelele, draperiile sau jaluzelele pentru a lăsa soarele să intre în casă timpul zilei.
– Puneți opritoare de curent la uși și la ferestre. – Curațați de praf caloriferele.
– Utilizați prize inteligente cu monitorizare a energiei, care vă ajută să citiți câtă energie consumă fiecare dispozitiv din casă.

Nu în ultimul rând, dacă trebuie să vă mutați, asigurați-vă că noua casă este eficientă din punct de vedere energetic.

Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Cum trebuie să setezi centrala termică pentru a nu da contorul peste cap

Centrala termică trebuie să funcţioneze la parametri optimi pentru a nu consuma mai mult gaz şi pentru un randament sporit în calorifere. Obligativitatea reviziei tehnice o dată la doi ani a redus accidentele, dar specialiştii recomandă ca revzia să fie făcută anual. În teorie, la fiecare doi ani, înainte să vină sezonul rece și să începi să dai drumul la căldură de la centrala termică, ar fi bine să faci o revizie la echipamente, să contactezi un profesionist. Din păcate, conform datelor agregate de Ariston Thermo România, numărul românilor care au făcut revizia în 2021 a scăzut cu nu mai puțin de 25%.

Potrivit estimărilor specialiştilor pe zona de service, numărul solicitărilor de intervenţie pentru verificări tehnice periodice sau revizii a scăzut, în 2020, pe fondul perioadei de lockdown, cu aproximativ un sfert faţă de anul anterior, 2019. În acest an, în contextul relaxării restricţiilor, numărul solicitărilor de intervenţii pentru revizie a început din nou să crească însă situaţia este departe de a fi una bună deoarece, inclusiv înainte de izbucnirea pandemiei, aceste activităţi erau realizate într-un procent foarte mic, adaugă specialiştii.

Ce trebuie să facă românii care au centrală termică de apartament. E obligatoriu!
„Pandemia a schimbat obiceiurile de consum. Pe de-o parte, odată cu restricţiile de circulaţie şi impunerea, în multe cazuri, a programului de lucru de acasă, oamenii au devenit mult mai preocupaţi de confortul propriului cămin, pentru că au petrecut mai mult timp în interiorul acestuia. Pe de altă parte, ei au devenit şi mai ezitanţi în interacţiunile fizice clasice, pe care le presupuneau anterior operaţiunile de verificare şi/sau revizie tehnică a centralelor”, a declarat Cătălin Drăguleanu, CEO Ariston Thermo România.

Pentru context, verificarea tehnică periodică este o operaţiune care se efectuează o dată la doi ani şi este obligatorie prin lege. Specialiştii Ariston Thermo România recomandă, însă, şi revizia anuală a centralei termice, ambele operaţiuni având rolul de a prelungi durata de viaţă a produselor şi optimiza performanţele. Scopul acestor operaţiuni este de a permite funcţionarea în siguranţă a centralelor termice, un lucru foarte important, de care depinde confortul zilnic al locuinţei și siguranța oamenilor din casă.

Greşeala banală care îţi poate dubla factura la gaze. Cum trebuie să setezi centrala termică pentru a nu da contotul peste cap
„Lucrurile nu stăteau foarte bine nici înainte de pandemie, când statisticile indicau că sub 50% dintre români făceau operaţiunile anuale de mentenanţă a centralei. Acest lucru arată că există o lipsă de informare referitor la motivele pentru care această operaţiune periodică este necesară. În calitatea sa de lider al pieţei de centrale termice din România, Ariston Thermo România îşi propune să fie parte din demersurile de informare a populaţiei în această direcţie şi recomandă tuturor clienţilor săi să nu neglijeze verificarea tehnică periodică a centralelor termice pe care le deţin, pentru a putea beneficia de confort sporit, în siguranţă”, a adăugat Cătălin Drăguleanu.

Cât costă, cât durează și ce presupune verificarea tehnică periodică la centrala termică

O verificare tehnică la centrală costă între 150 și 200 de lei, iar durata întregii operațiuni este între 1,5 și 2 ore. Printre altele, aceasta include acţiuni de curăţare şi întreţinere a schimbătorului de căldură, de verificare sau refacere a reglajelor de ardere, schimbarea filtrelor de apă rece şi încălzire.

Banii cheltuiți pentru mentenanță și verificare sunt de fapt o investiție în confortul pe termen lung al locuinței.
Operațiunile de întreținere sunt necesare, inclusiv pentru modelele de ultimă generație, deoarece funcționarea acestora depinde și de agenți precum gazul, aerul, energia electrică sau agentul termic. Atunci când revizia nu este realizată anual, pot apărea depuneri, magnetită sau reziduuri în centrală, iar schimbătorul de căldură pierde din eficiență, respectiv putere. După o folosire intensă în timpul sezonului rece, tehnicienii observă că centrala termică pierde din putere, ceea ce înseamnă că produce o cantitate mai mică de apă încălzită.

Centrala termică în condensație, electrică sau convențională: care este mai rentabilă pentru români

Alegerea centralei termice este o situație pe care fiecare dintre noi o întâlnim. Toți ne dorim una de calitate, care să ne ofere confortul de care avem nevoie și să fie rentabilă. În funcție de spațiul în care dorim să folosim centrala, trebuie să ținem cont de unele detalii. Dimensiunea, designul si performanța, sunt aspecte definitorii în alegerea ei.

Opțiunile par să fie simple. În principiu, depinde foarte mult de existența sau inexistența unei rețele de gaze naturale.

Cele mai des întâlnite sunt centralele termice murale. Acestea sunt avantajoase datorită costului redus al investiției. Pe lângă asta, cheltuielile de exploatare sunt mici. Ca montaj, ele se aplică direct pe perete.

Specialiștii recomandă în schimb centralele termice în condensație. Acestea au o eficiență superioară centralelor convenționale. Ele recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urma arderii.

Experții consideră acest tip de centrală high technology. Dezavantajul vine de la faptul că ele necesită o investiție inițială mai mare. Pentru zonele fără rețea de gaze, există varianta de centrale care funcționează pe combustibil solid. Pentru un randament optim, e bine să se folosească lemne de esențe tari sau rășinoase.

Centrala termică electrică este foarte utilă pentru casele de vacanță. În locurile care nu trebuie încălzite permanent, acest tip de centrală este mai convenabil. Prețul de achiziționare este mai mic. În schimb generează costuri mai mari de exploatare, deoarece energia electrică este mai scumpă decât gazul natural.

În achiziționarea unei centrale, trebuie să ținem cont în principal de condițiile spațiului pentru care dorim să le instalăm.

Centralele termice pe gaz sunt cele mai des întâlnite datorită costurilor mici și montajului facil. Dar, dacă ținem foarte mult la siguranța noastră, ar trebui să luăm în calcul o centrală electrică. Una dintre cele mai importante criterii de alegere trebuie să fie în primul rând siguranța celor care o folosesc. Astfel, senzorii de detectare a gazului, a focului sau a fumului nu trebuie sa lipsească. De asemenea, o altă măsură importantă de prevenire a evenimentelor neplăcute este posibilitatea evacuării gazului. Atât timp cât suntem informați corect, piața producătorilor de centrale ne stă la dispoziție cu game variate de produse.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt obligate să facă lucrul acesta. Toți clienții din România trebuie să știe
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni