Încă o boală extrem de contagioasă se răspândeşte în această perioadă în România. Institutul Naţional de Sănătate Publică informează vineri că, în săptămâna 3 – 9 ianuarie, au fost raportate la nivel naţional 107 cazuri de gripă clinică, în comparaţie cu 26 de cazuri înregistrate în săptămâna similară din anul 2021.
Conform INSP, în săptămâna 3 – 9 ianuarie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 45.869, de 1,5 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (30.513) şi cu 21,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (37.877).
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 14 ianuarie. A doua zi cu aproape 10.000 de cazuri COVID şi 27 de morţi în 24 de ore
Între 27 decembrie şi 2 ianuarie 2022 au fost confirmate cu laboratorul patru cazuri de gripă (unul cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti şi trei cazuri cu virus gripal tip AH3 – două în judeţul Prahova şi unul în judeţul Iaşi).
De asemenea, în săptămâna 3 – 9 ianuarie, au fost înregistrate şapte cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu cinci mai multe faţă de săptămâna precedentă şi faţă de zero în aceeaşi perioadă a sezonului precedent.
De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 10 cazuri de gripă:
* un caz de gripă cu virus gripal tip B, în municipiul Bucureşti
* un caz de gripă cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti
* opt cazuri de gripă cu virus gripal tip AH3 (3 în judeţul Vrancea, 2 în judeţul Prahova, unul în judeţul Iaşi, unul în judeţul Ilfov şi unul în municipiul Bucureşti).
Până acum nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.
Până la data de 9 ianuarie 2022 au fost vaccinate antigripal 1.218.345 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Cele două infecţii – gripă sezonieră şi COVID-19 – se pot suprapune, iar în acest caz boala aduce riscuri mai mari, putându-se ajunge şi la deces.
Care sunt simptomele gripei
Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, provocata de virusurile gripale. Gripa este diferita de o raceala, debuteaza brusc si violent, in timp ce simptomele racelii cresc gradual in intensitate. Simptomele sunt febra, mialgie, cefalee, stare generala de rau, tuse neproductiva, dureri in gat si rinita. In randul copiilor, gripa este adesea asociata cu otita medie, greata si varsaturi.
De obicei, gripa trece dupa 3-7 zile de la debutul simtomelor, insa tusea si starea generala de rau pot persista chiar mai mult de 2 saptamani. În cazul unor persoane cu imunitate scăzută, boala poate suferi complicaţii şi poate duce la deces.