Alexandru Rafila: „Avem Favipiravir şi negocieri accelerate pentru achiziţionarea de Molnupiravir şi Paxlovid. Ele pot fi administrate doar după evaluarea pacientului de către un medic”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri seară că pregătirile pentru combaterea valului 5 al pandemiei de Covid sunt în stadiu avansat, urmând ca în cel mai scurt timp să fie puse la dispoziţia românilor încă două antivirale, în afară de Favipiravir, deja existent pe piaţă.
Filip Stan
14 ian. 2022, 21:43
Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a explicat faptul că, deşi numărul noilor infectări este în creştere, deocamdată procentul de cazuri grave, care necesită internarea, rămâne mic, avertizând însă că trebuie să mai aşteptăm între una şi două săptămâni pentru o evaluare cât mai exactă a efectelor tulpinii Omicron.

„Mai asteptam o saptamana-doua sa vedem ce se intampla pe sectiile ATI, pentru ca sunt decalaje intre diagnosticare si momentul agravarii. Avem 200-250 de persoane internate acum, deci un procent mic. La nivel national avem un procent de spitalizare de aproximativ 16%. In total avem circa 25.000 de paturi, ATI si normale. La ATI avem in jur de 450 de internati. Se intampla ca peste tot, cazuri multe, dar majoritatea tratate in ambulatoriu.

In momentul in care va exista presiune pe sistemul de sanatate, vom vedea daca cresterea este lenta sau accelerata. Nu exista garantii, de aceea ne si pregatim, pentru a evita situatia din valul 4. Un element este evolutia tulpinii Omicron, al doilea este capacitatea de identificare precoce si tratare, astfel incat sa evitam un numar mare de victime, ca in valul 4.

Vaccinare, masuri de distantare si folosirea mastii, acestea sunt masurile. Am si luat aceasta decizie privind mastile medicinale, care, ca orice masura, a fost si contestata. Recomandam utilizarea acestor masti, atat la exterior cat si la interior, dar fara sa fim stupizi.

Citeşte şi: O subvariantă a Omicron, care ar putea fi mai agresivă decât prima, a fost descoperită în Israel

Mai sunt si antiviralele, avem o negociere accelerata cu producatorii de antivirale inovative. Incercam a le putem utiliza cat mai repede. Noi avem 3 antivirale, am pus la dispozitia publicului si un material informativ. Avem Favipiravir, exista Molnupiravir si Paxlovid, dezvoltat de Pfizer. Daca in cazul Favipiravir efectul este doar reducerea duratei bolii, dar nu influenteaza mortalitatea si formele grave, iar cele inovative sunt dovezi solide ca reduc semnificativ atat mortalitatea cat si formele grave.

Ele trebuie administrate doar dupa evaluarea persoanei, iar daca comorbiditatile exidta, atunci nu se califica. Daca terapia se poate face in spital sau in centrele de evaluare, care sper sa fie operationalizate saptamana viitoare, exista si posibilitatea prescrierii Favipiravir in sistem ambulatoriu, dar tot dupa evaluare.

Ele vor putea fi luate din farmacii doar cu reteta, care se retine in farmacie. Vrem sa dezvoltam un sistem care sa previna abuzul, pentru ca efectul lor este foarte serios si poate avea reactii adverse serioase.

Pacientii asimptomatici nu trebuie sa ia aceste pastile si in niciun caz nu trebuie luate preventiv.

Intotdeauna antiviralele au efecte adverse, pentru ca poate sa afecteze foarte serios spermatozoizii, ovulele. Nu infertilitate, ci efecte asupra unei potentiale sarcini, iar efectul acesta dureaza circa o saptamana de la incheierea administrarii. Apoi sunt efecte hepato-toxice, cresterea transaminazelor sau aparitia icterului.”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Citeşte şi: Legea care permite anumitor bolnavi cronici să-şi facă investigaţii cu prioritate a fost publicată în Monitorul Oficial

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce conțin, de fapt, iaurturile Danone și Danonino. Mulți români le dau copiilor, dar puțini se uită pe etichetă
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce a murit. Ce probleme grave ar fi avut
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Anca Şelariu, românca din echipajul NASA, a trăit un an într-o capsulă care simulează condiţiile de pe Marte
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'