Şcolile pot intra în sistem online din motive de infrastructură, după ce noul ordin comun cu regulile sanitare a eliminat această posibilitate lăsată până acum la îndemâna Consiliului de administrație al instituției de învățământ. Pentru clasele care sunt încă online, regulile se schimbă de luni, potrivit declarației ministrului Educației. Acesta a spus la Realitatea Plus că Direcțiile de Sănătate Publică urmează să actualizeze deciziile de intrare în online a claselor sau grupelor de grădiniță pe baza noilor reguli, care prevăd ca şcolile să intre în online la 3 cazuri în 7 zile consecutive, anunţă edupedu.ro.
Inițial articolul anunța că şcolile nu mai pot intra în online pe motive de infrastructură și resurse. Ne cerem scuze pentru eroare, redăm informația corectă: Articolul 3 alineatul 2 nu a fost abrogat, ci articolul 3, indice 2 a fost abrogat. Deci școlile pot decide, în funcție de infrastructură și resurse, intrarea în online.
„La momentul actual, atât timp cât criteriul este stabilit ca 75% grad de ocupare a paturilor pentru pacienții Covid, acest grad nu este atins niciunde în țară, maximul este 38%, nu avem nicio școală, nici o grădiniță din România în care școala să nu poate începe (n.red. cu prezență fizică) din cauza motivelor epidemiologice.
Sunt situații în care activitatea este suspendată cu prezență fizică, prin decizii DSP, din cauza îmbolnăvirilor într-o clasă sau într-o grupă. Este suspendată la nivel de clasă sau de grupă. Aceste decizii urmează să fie actualizate de către DSP conform noilor reguli”, a explicat ministrul Cîmpeanu.
Noile reguli prevăd că o grupă sau o clasă se poate trece în sistem online de către Consiliul de Administrație al școlii pe baza unei evidențe a cazurilor din fiecare clasă, evidență care nu este clar cine o ține.
„La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ”, se arată în ordinul comun.
Articolul 32 a fost abrogat în noul ordin comun:
Acest paragraf prevedea că „(1) Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1.000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
(2) În situația prevăzută la alin. (1), consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, publicată pe site-ul Ministerului Educației, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.”.
Reamintim că regulile au fost schimbate vineri seara, cu aplicare de luni, 17 ianuarie 2022, prima zi a semestrului al II-lea. Printre aceste noi reguli este și carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile, măsură prevăzută în premieră într-un asemenea act normativ.
Vacanța de primăvară are 17 zile în acest an și este în luna aprilie.
Structura acestui semestru este următoarea:
Luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022 – cursuri
Vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022 – vacanța de Paște (primăvară)
Luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022 – cursuri
Sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023 – vacanța de vară
Regulile sunt, însă, diferite pentru şcolile din anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a: