Ce trebuie să ştie toţi românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză

Certificatul verde COVID a devenit obligatoriu în România pentru majoritatea activităţilor, începând de săptămâna trecută. Autorităţile au venit cu noi precizări privind generarea documentului.
Filip Stan
18 ian. 2022, 12:57
Ce trebuie să ştie toţi românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză

Pentru persoanele vaccinate, un certificat verde UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare, informează Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 într-o postare pe Facebook.

Mai multe persoane au întrebat dacă certificatul verde poate fi generat şi după administrarea primei doze, însă CNCAV a transmis că în acest caz nu va fi valid.

„Am făcut doza booster. Certificatul digital COVID se actualizează automat?

Nu. Trebuie să generați un nou certificat verde din aplicația https://certificat-covid.gov.ro.

Cetăţenii ungari vor fi eligibili, începând din 15 februarie, pentru un certificat verde de vaccinare doar dacă au primit o a treia doză (booster) sau doza a doua le-a fost administrată cu cel mult şase luni în urmă, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI, preluată de Agerpres.

De altfel, Comisia Europeană a decis marţi limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’), a anunţat executivul comunitar.

Vaccinarea obligatorie împotriva COVID în multe state din Europa. Amenzi costisitoare pentru cei care refuză

Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre şi cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată, potrivit agenţiilor AFP, Reuters şi EFE.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.

Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

George Simion promite eliminarea certificatului pentru intrarea în restaurante: „Vom scăpa împreună şi de acel certificat. Mergem până la capăt!”

Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, „va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

„Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile (dozele „booster”, n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi a garanta siguranţa călătoriilor”, a indicat acesta.

Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza booster survine după ce, din cauza apariţiei variantei Omicron foarte contagioase a coronavirusului, şapte state membre (Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia şi Austria) au introdus noi restricţii în regim de urgenţă, solicitându-le călătorilor europeni, inclusiv celor vaccinaţi, să prezinte şi un test de COVID-19 negativ la intrarea în ţară.

Comisarul Reynders a declarat recent că nu este de acord cu aceste restricţii suplimentare, dar a admis că ele pot justificate de îngrijorările actuale legate de transmiterea variantei Omicron.

Şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a confirmat că statele membre pot introduce astfel de măsuri suplimentare, precum testarea sau carantina inclusiv pentru cei vaccinaţi, în cazul deteriorării situaţiei sanitare – cum este cazul acum al transmiterii variantei Omicron -, dar solicitarea Bruxellesului este ca ele să fie ”proporţionale şi să dureze cât mai puţin timp posibil”.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat luni la Parlament că susţine în continuare introducerea certificatului verde, el arătând că, în lipsa acestuia, ”nu vom putea susţine de la buget costurile suplimentare şi pentru concedii medicale şi pentru şomaj tehnic, dar şi pentru factura la energie”. Dacă nu există în coaliţie susţinere pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că sunt alte costuri pentru economie, a mai spus Cîţu, adăugând că, în opinia sa, ”acest val trebuia gestionat altfel”.
Florin Cîţu a afirmat că din punctul lui de vedere era nevoie de adoptarea certificatului verde. ”Înţeleg că nu mai îngrijorează pe nimeni şi înţeleg că faptul că avem peste 10.000 de cazuri zilnic şi aceste cazuri cresc nu reprezintă o problemă în acest moment. Pentru mine reprezintă şi vă spun şi de ce. 10.000 de persoane infectate înseamnă concedii medicale, înseamnă persoane care au intrat în contact, şi care stau şi ele acasă, alte concedii medicale. Înseamnă costuri pentru companii şi pentru stat. Nu mai spun că, dacă aceste costuri vor creşte, e posibil să avem companii care îşi vor opri activitatea pentru că nu vor putea să funcţioneze. Oamenii aceia vor trebui să stea acasă. Deci reprezintă un cost pentru economie şi pentru societate care nu este luat în calcul, pe lângă costul pe care îl avem cu energia”, a spus Cîţu.

Preşedintele PNL a precizat că susţine în continuare certificatul verde. ”Dacă nu există în coaliţie susţinere pentru el, atunci trebuie să ne asumăm că sunt alte costuri pentru economie, dacă nu există certificatul verde”, a spus Cîţu. amnă că resursele de la buget, se ştie deja de unde vin, pentru persoanele în concediu medical şi în şomaj tehnic şi nu trebuie să mai discutăm. Eu rămân la opinia mea că acest val trebuia gestionat altfel, dar este opinia mea de economist să spun aşa, şi de om care se uită la modul în care este gestionată situaţia. Îmi aduc aminte că în vară, când erau zece mii de cazuri, eram atacaţi toată ziua, acum se pare că nu mai este o problemă”, a mai arătat Cîţu.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul ieftin din Europa perfect pentru pensionari în vacanța de vară. Are peisaje superbe, dar și activități interesante
Capital.ro
Interzis pentru cei care fac ITP-ul. Se face dosar penal. Pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Discuție HALUCINANTĂ între mama și suspectul crimei din Brăila: „Mai mult de 12, 13 ani nu faci”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii în mare parte din țară! Zonele din România în care vor fi ploi torențiale și căderi de grindină
Capital.ro
Cristian Cioacă e terminat. Decizia care îl înfundă pe fostul soț al Elodiei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Descoperirea făcută de oamenii legii, care ar putea rezolva definitiv cazul crimei din Brăila! A fost găsită în casa mamei suspectului
substantial.ro
Lansarea proiectului „Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”
MediaFlux
Se dau BANI de la stat! SUMELE variază între 2.000 și 5.000 de lei de PERSOANĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!