Marcel Ciolacu a declarat într-o intervenţie telefonică în direct la România TV că măsurile de sprijine a românilor afectaţi de criza energiei au fost discutate în coaliţia de guvernare.
„S-a ajuns la această criză atât de accentuată din cauza emiterii unor facturi calculate greşit. Au fost emise timp de două luni. Vorbim de 2,2 milioane de facturi emise pe o lună şi în 2,2 milioane de facturi pe altă lună. De aceea s-a escaladat şi creat acest haos.
Până la urmă toţi oamenii şi-au făcut calculele că nu vor putea acoperi aceste facturi. Aseară a ieşit prim-ministrul şi a anunţat măsurile clare.
Nu s-a putut interveni pe o reglementare a preţului pentru că acest lucru durează prin ANRE cel puţin 60 de zile, dar dacă nu se va ajunge la un acord atât cu companiile private, cât şi cu companiile de stat, cred că se va ajunge la reglementarea de către stat a preţului atât la energia electrică, cât şi la gaz.
E inadmisibil. E cea mai mare escaladare şi pierdere de sub control pe care am văzut-o”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.
Întrebat de ce România plăteşte unul dintre cele mai mai preţuri la gaz din Europa, liderul PSD a subliniat că România se află într-o situaţie de criză şi că „plătim o notă de plată la o incapacitate a statului de a se pregăti pentru această criză energetică”.
„Nu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să găsim neapărat vinovaţi. Este evident că plătim o notă de plată la o incapacitate a statului de a se pregăti pentru această criză energetică
În viitoarea OUG sunt prinse şi IMM-urile şi industria alimentară. 90% dintre IMM-uri sunt firme româneşti. La consumatorii casnici preţurile la energie electrică sunt aproape aceleaşi preţuri ca anul trecut. Este un efort bugetar categoric. Până la urmă suportabil.
Suntem într-o situaţie de criză şi trebuie să înţelegem faptul că iarăşi am intervenit pompieristic şi nu am anticipat aceste lucruri. E cu totul altceva. Cei responsabili vor trebui să răspundă de liberalizarea preţurilor în plină pandemie”, a mai spus Marcel Ciolacu.
„Romgazul de urgenţă trebuie să-şi mărească capacitatea de producţie şi poate face acest lucru. Aseară a fost o şedinţă de urgenţă pentru că suntem într-o situaţie de criză.
În acest două luni trebuie să venim clar cu un program coerent pentru perioada următoare. Este o intervenţie acum pentru două luni şi pe urmă împreună cu Hidroelectrica, unde statul este majoritar – am văzut şi deciziile din Marea Britanie şi din Franţa.
Este o criză europeană şi mondială, dar ca la români iarăşi ne-a prins iarna nepregătiţi”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Este o discuţie. Când a escaladat această criză, am făcut un apel către preşedintele României de a face o şedinţă de CSAT unde acolo este locul unde se discută aceste lucruri
Categoric că România are gaz suficient pentru consumul propriu. Trebuie să ne organizăm prin companiile de stat şi niciodată să nu mai fim prinşi în această situaţie.
Are România capacitate de energie electrică ca în trei ani să devină independentă energetic. Cu adevărat trebuie luate măsuri în acest sens. Avem un fond de modernizare la care au acces doar 10 state din UE. Alte state cum este Grecia sau Polonia au lansat deja ghidurile.
România de doi ani încă nu a făcut acest lucru. Trebuie acţionat în acest sens. Am văzut că şi-a notat aceste lucruri prim-ministrul şi sunt ferm convins că în perioada următoare se vor vedea şi măsurile necesare”, a mai spus Ciolacu.
Preşedintele PSD a mai spus că „ne aflăm în criză pentru că au fost trimise facturi eronat” şi „trebuie văzut dacă a fost intenţionat sau neintenţionat”.
Citeşte şi: Câţi bani câştigi la factura de energie electrică după reducerea anunţată de Guvern