Nicolae Ciucă a cerut miniştrilor implicaţi să facă toate eforturile necesare pentru a finaliza textul Ordonanţei, astfel încât vineri aceasta să poată fi pusă în dezbatere publică.
Ciucă a amintit, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că a avut o întâlnire marţi cu producătorii, furnizorii şi distribuitorii din energie.
EXCLUSIV | Marcel Ciolacu, anunţ bombă despre facturile la energie şi gaze. „Se va ajunge la reglementarea de către stat a preţului”
„Am discutat cu ministrul Energiei şi se lucrează la partea de conţinut a ordonanţei de urgenţă pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineaţa. Şi, în acest sens, rog ministrul de Finanţe, ministrul Agriculturii, ministrul Economiei, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, ministrul Justiţiei şi ministrul Transporturilor să finalizeze partea de conţinut, astfel încât la Ministerul Energiei şi, bineînţeles, cu sprijinul domnului secretar general să finalizăm această ordonanţă să putem să o punem în transparenţă publică cel mai târziu vineri dimineaţă, astfel încât săptămâna viitoare, înainte de şedinţa săptămânală, să adoptăm această ordonanţă de urgenţă”,a spus premierul Nicolae Ciucă.
Prețul pentru electricitate va fi de 68 bani/KW pe oră, la gaze – 0,31 lei/kwh iar plafonul de consum va crește. OUG va produce efecte de la 1 februarie până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei. De asemenea, facturile emise greșit de furnizori vor fi recalculate fără ca oamenii să fie debranșați.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu declara, marţi, la sediul PNL, că în şedinţa de miercuri a Guvernului va fi pe ordinea de zi o Ordonanţă de Urgenţă a Ministerului Muncii prin care se va introduce obligativitatea refacerii facturilor întocmite eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării, el precizând că, din datele ANPC, este vorba de un milion şi jumătate de facturi la energie care au fost eliberate fără compensarea prevăzută de lege.
”Fiecare dintre noi știm cam cât am plătit înainte pe aceeași perioadă de timp, cam cât consumăm, și evident, dacă factura noastră este mai mare decât ne așteptăm să fie, e clar că trebuie să avem un semn de întrebare.
Astăzi, în ședința de Guvern, vom aproba un text într-o Ordonanță de Guvern prin care toate facturile întocmite în mod eronat, care nu respectă plafonare și compensare, vor trebui refăcute fără penalități și niciun client casnic nu va fi debranșat pe toată perioada acestei legi și plafonare și compensare.
Introducem acest lucru tocmai pentru că am văzut că au fost emise multe facturi și a nu permite abuzul din partea unei părți, din partea furnizorului de a face presiuni pentru plăți necuvenite. Nimeni nu va fi debranșat. Este evident că dacă nu există în factură un plafon, o sumă cu minus, sau o compensare, atunci factura este greșită. Singura situație când nu este greșită este când prețul este foarte mic și atunci nu necesită plafonare și compensare”, a explicat Virgil Popescu.