Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, sau aşa numitul COVID-19 de lungă durată („long-Covid”), au suferit totuşi de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare, informează Reuters.
În cadrul studiului, participanţilor care au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 anterior, dar care nu au raportat alte simptome specific „long-Covid”, li s-a cerut să efectueze exerciţii pentru a-şi testa memoria şi capacitatea cognitivă.
Cercetătorii au constatat că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale, ce fac parte din memoria episodică, până la şase luni după infectare.
Ei au descoperit, de asemenea, că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare.
„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.
„Descoperirile noastre dezvăluie că oamenii pot avea unele consecinţe cognitive cronice timp de luni de zile”.
Cu toate acestea, cercetătorii au spus că, în timp, indivizii au demonstrat că memoria episodică şi capacitatea de atenţie au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.