MApN face recrutări masive, dar românii nu vor să lucreze în Armată, chiar dacă ar primi bani să stea acasă

Campania Ministerului Apărării de recrutare a rezerviştilor voluntare nu are deloc succes. Tot mai puţini români vor să intre în Armată. Specialiştii atrag atenţia că, în câţiva ani MAPN nu ar mai avea pe cine mobiliza în cazul unui conflict. 
Filip Stan
19 ian. 2022, 15:25
MApN face recrutări masive, dar românii nu vor să lucreze în Armată, chiar dacă ar primi bani să stea acasă

De ce nu vor românii să lucreze în Armată. România are în prezent în jur de 67.000 de militari activi, iar bazinul rezerviştilor s-a redus la numai 50.000 de rezervişti cu tot cu cei voluntari. Specialiştii atrag atenţia că, în câţiva ani MAPN nu ar mai avea pe cine mobiliza în cazul unui conflict.

De ce nu vor românii să lucreze în Armată

Preşedintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) spune că în 5 ani România va pierde clasa I a rezervei, adică cea mai importantă, formată din cei până în 45 de ani, iar în actualul ritm, în 15 ani nu va mai exista rezervă.

Citeşte şi Ministerul Apărării recrutează rezervişti voluntari. Ce solde vor încasa militarii

„Nu există nicăieri în lume o armată fără rezervişti. Exemplul Poloniei este cel mai grăitor, au introdus instituţia rezervistului voluntar la timp şi au peste 50.000 de rezervişti, iar România are sub 1.000. A fost o greşeală a decidenţilor politici, pentru că noi am suspendat serviciul militar obligatoriu în 2007 şi abia în 2017, la 10 ani distanţă, am avut prima serie de rezervişti voluntari. Spre deosebire de noi, Polonia a suspendat serviciul militar în 2009, dar tot atunci a adoptat şi legea rezervistului voluntar”, a subliniat generalul în retragere, potrivit Adevărul.   

Campania Ministerului Apărării de recrutare a rezerviştilor nu pare să aibă deloc succes, deşi MApN a modificat condiţiile de recrutare rezervate acestei categorii de personal.

A fost eliminată obligativitatea restituirii cheltuielilor aferente pentru recrutarea şi selecţia rezerviştilor voluntari în situaţia nesemnării sau nefinalizării contractului. De asemenea, a fost scoasă din legislaţie şi obligativitatea înştiinţării unităţii cu care a încheiat contract cu privire la părăsirea localităţii pentru o perioadă mai mare de 48 ore.

Mai mult, solda militarilor rezervişti, care stau acasă şi se prezintă la unitate numai în scurte perioade de pregătire, a fost mărită de la 10% la 30% din salariul unui militar activ, dar fără succes. La ultima campanie de recrutare, MApN a scos la concurs 775 de locuri de rezervist voluntar, dar numai 331 s-au ocupat.

„Spre deosebire de alte ţări europene şi inclusiv Statele Unite ale Americii, unde serviciul militar are un rol fundamental şi beneficiază de mult respect din partea populaţiei, în România ultimelor ani Armata Română a rămas în uitarea cetăţenilor. Una dintre explicaţii este dată de faptul că aceste beneficii pentru rezerviştii voluntari nu sunt cunoscute publicului de interes. Ministerul Apărării, la nivel naţional şi prin centrele militare judeţene, cu excepţia campaniilor de recrutare pentru liceele militare, nu are alte activităţi cunoscute. Exista o politică de marketing militar prin paginile de internet (Facebook), însă publicul-ţintă nu este convins întotdeauna de un anunţ online. Cred că sunt necesare campanii de informare constante prin intermediul televiziunii naţionale şi a posturilor de radio”, susţine psihologul Mihai Copăceanu.

La rândul lui, sociologul Mircea Kivu susţine că insuccesul campaniei de recrutare a rezerviştilor voluntari are la bază două motive.

„În primul rând, cei care vor să urmeze o profesie militară optează pentru cea activă, pentru că vine cu toate beneficiile. Adică subvenţionarea chiriei, soldă întreagă, sporuri pentru hrană şi aşa mai departe. Pe când funcţia de rezervist voluntar vine cu o soldă mult micşorată, dar şi cu o serie de constrângeri. Adică raportul beneficii/constrângeri este net superior în cazul militarilor activi. Apoi, cred că trebuie o strategie de recrutare mai inspirată. În fond şi la urma urmei, această campanie de recrutare este similară uneia de vindere a unui produs.

Poate MApN ar fi trebuit să realizeze un studiu de piaţă pentru a vedea ce vor oamenii de la o astfel de funcţie pentru a o accesa”, a precizat Mircea Kivu.

Citeşte şi Traian Băsescu, despre un posibil război în Ucraina: „Majoritatea rezerviştilor noştri sunt plecaţi la muncă în Spania, Italia. Trebuie să ne refacem capacitatea de a-i aduce sub arme”

 

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Unde votăm pe 24 noiembrie și cum afli la care secție de votare ești arondat. Mulți oameni vor vota în alte locuri față de cele în care erau obișnuiți
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Cinci copii de la o grădiniță din Timișoara, spitalizați cu simptome de toxiinfecție alimentară
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili