Premieră la USAMV Cluj-Napoca! O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată cu succes de la o căţeluşă

Premieră la Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca! O căţeluşă de 11 ani a suferit o intervenţie chirurgicală de extirpare a unei tumori de 12,5 kilograme.
Filip Stan
20 ian. 2022, 17:15
Premieră la USAMV Cluj-Napoca! O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată cu succes de la o căţeluşă
Premieră! O tumoare de 12,5 kilograme a fost extirpată cu succes de la o căţeluşă

Operaţia, deşi foarte grea, a fost o reuşită, iar căţeluşa a reuşit să supravieţuiască şi să scape de tumoarea care avea peste un sfert din greutatea ei.

„Premieră în chirurgia veterinară la USAMV Cluj-Napoca: ablaţia unei tumori gigantice, de peste 12 kg, la o căţeluşă în vârstă de 11 ani. Universitatea de Ştiinţe Agricolă şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca anunţă o premieră în intervenţiile chirugicale veterinare din clinicilor proprii: ablaţia unei tumori abdominale gigantice, de 12,6 kilograme, la un exemplar canin femelă în vârstă de 11 ani. Intervenţia a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV), iar pacienta a fost căţeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani şi cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul a fost realizat tot în cadrul clinicilor USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată (CT), în cadrul Serviciului de Radiologie şi Imagistică”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de către instituţia de învăţământ superior.

Medicii veterinari clujeni au spus că au mai fost realizate astfel de intervenţii, însă e primul caz cu o tumoare aşa de mare.

„Această intervenţie se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică şi a avut o greutate de 12,6 kg, depăşind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziţia specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiştii noştri de la Anatomie patologică”, a declară, citat în comunicat, prof. dr. Florin Beteg, cel care a condus echipa medicală.

Medicii care au participat la această intervenţie sunt prof.dr. Florin Beteg, asist. univ. dr. Cosmin Mureşan şi dr. Bianca Pop, iar anestezia a fost asigurată de conf. dr. Cosmin Peştean şi dr. Nicuşor Oros.

„Medicii din echipa care a efectuat intervenţia mai spun că acesta este una riscantă ‘datorită iminenţei permanente a rupturii splenice şi a hemoperitoneului, hemostaza realizându-se prin utilizarea penselor de sigilare vasculara bipolară LigaSure (Atlas)’. Hemangiosarcomul este un diagnostic devastator, cu o incidenţă între 0,2-5%, dar cu un prognostic încurajator după intervenţia chirurgicală”, se arată în comunicat.

Citeşte şi Moment emoționant! Cățelușa Cassie și-a revăzut stăpânii, la opt ani după ce a fost furată din grădina familiei – VIDEO

Citeşte şi Cățelușa Roo, abandonată pentru că s-a născut cu trei picioare, și-a găsit familie nouă în prag de sărbători. „E minunată, iubitoare, își trăiește viața din plin”

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Școala, ca în comunism. Uniformele, gratuite dar obligatorii
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Proprietarii de case și mașini sunt obligați să o plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!