Criza facturilor uriaşe are un câştigător neaşteptat. Compania de stat Nuclearelectrica a dezvăluit rezultatele preliminare din 2021, anul în care au fost înregistrate scumpiri record la energie, scrie Ziarul Financiar.
„Previziunea veniturilor s-a bazat pe un program de vânzare de 10.597 mii MWh şi pe contractele deja încheiate până la data întocmirii BVC pentru livrările de energie electrică ce vor avea loc în 2022, precum şi pe ipoteze de preţ legate de preţul mediu pe diverse platforme OPCOM, pentru cantitatea rămasă de contractat”, menţionează reprezentanţii Nuclearelectrica.
Compania de stat menţionează că în cazul SNN capacitatea de producţie este limitată de puterea instalată a celor două reactoare nucleare funcţionale care operează deja la un factor mediu de capacitate ridicat, semnificativ peste media industriei precum şi de durata opririi planificate a Unităţii 1 de 53,4 de zile şi de numărul de ore de opriri neplanificate bugetat.
“Unităţile 1 şi 2 sunt pe primul loc în lume după factorul combinat de utilizare a capacităţii de producţie de la punerea în exploatare. Preţurile pe piaţa competitivă se formează în mod liber, concurenţial, prin raportul între cerere şi ofertă. Astfel, elementul predominant de influenţă asupra veniturilor din exploatare îl reprezintă preţul de piaţă al energiei electrice. Cu toate acestea, pentru anul 2022, există un grad mare de certitudine cu privire la realizarea veniturilor propuse prin prezentul proiect de BVC, având în vedere proporţia relevantă a cantităţii deja contractate”.
Compania estimează la 2,52 mld. lei profitul din exploatare, plus 173% faţă de cel bugetat în 2021.
Tot statul român este principalul beneficiar şi al creşterii facturilor la gaze. În 2022 urmează să încaseze impozite și taxe de 2,7 miliarde de euro, o sumă de peste 5 ori mai mare decât cea încasată în 2021, arată Asociația Energia Inteligentă (AIE), citată de Profit.ro.
Suma estimată de AEI echivalează „cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro/an/cetățean”.
Asociația amintește că statul suprataxează încă din anul 2013 orice creștere de preț ale producătorilor de gaze (nu și pe cele ale producătorilor de energie electrică sau furnizorilor). „În momentul de față prețurilor producătorilor de gaze care depășesc 85 lei/MWh le este aplicată o taxă de 80% ! Asta după ce se aplică pentru aceleași gaze, impozitarea normală, redevență, acciză, tarife de licențiere, tarife de autorizare etc”, precizează Asociația.
Potrivit calculelor AEI, în 2021, din prețul final al gazului, 50% au fost costuri, 5% – profiturile medii ale companiilor, iar 45% a intrat direct în buzunarele statului.