EXCLUSIV | Alexandru Rafila: „Cazurile grave din secţiile ATI şi decesele sunt cu tulpina Delta. Va dispărea din circulaţie în maximum două săptămâni. Asta nu se scuteşte de precauţii”

Ministrul Sănătăţii a explicat, duminică, în direct la România TV, faptul că tulpina Omicron este dominantă în România, însă cazurile grave de la Terapie Intensivă şi decesele sunt provocate cu precădere de varianta Delta. De asemenea, Alexandru Rafila a avertizat că România s-ar putea confrunta săptămâna viitoare chiar şi cu 30.000 de noi infectări zilnice, motiv pentru care a fost crescută şi capacitatea de testare.
Alina Costache
23 ian. 2022, 12:36
EXCLUSIV | Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a afirmat că în prezent tulpina Omicron este dominantă în România.

„Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI.

Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una maximum două săptămâni practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri.

Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Citeşte şi: Alexandru Rafila vorbeşte despre sfârşitul pandemiei. „E vestea bună. Datele reflectă o oarecare staţionare”

Alexandru Rafila anunţă cum e posibil finalul pandemiei. „Cu cât o tulpină devine mai transmisibilă, cu cât patogenitatea ei scade”

De asemenea, Alexandru Rafila a luat în calcul posibilitatea ca pandemia COVID-19 să se încheie deoarece foarte mulţi oameni se vor infecta cu varianta Omicron care este foarte contagioasă.

„Este posibil. E o speranţă pe care o are multă lume. Încă nu avem suficiente elemente de natură ştiinţifică să putem să afirmăm acest lucru, dar este o speranţă. E argumentată şi de faptul că în pandemii în general cu cât o tulpină devine mai transmisibilă, cu cât patogenitatea ei scade. Practic, întreaga populaţie la un moment dat trece prin boală sau e vaccinată. Sau trece şi prin boală şi e şi vaccinată.

Se ajunge într-o situaţie în care manifestare epidemică dispare şi rămân cazuri sporadice care apar când şi când. Lucrul ăsta duce la sfârşitul urgenţei de sănătate publică la nivel global. Asta ne dorim, să ne putem să ne reluăm vieţile”, a afirmat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Ai simptome COVID? Call center-ul DSP Bucureşti la care te poţi programa pentru testare. Lista completă a spitalelor

Oamenii din Bucureşti care au simptome se pot testa pentru COVID la spitale

„E vorba despre o acţiune care are ca scop scurtarea timpului de aşteptare. Sunt foarte multe apeluri la serviciul de ambulanţă şi din această cauză timpul necesar ca ambulanţa să ajungă la domiciliul persoanelor care solicită acest lucru, care sunt simptomatice, a crescut foarte mult.

Indiferent de ce am face noi, numărul de maşini este limitat şi când sunt mii de solicitări, lucrul ăsta face ca adresabilitatea să fie mai scăzută.

Ieri am lucrat şi la ora 23 am finalizat organizarea acestor centre care nu sunt de testare, ci de recoltare a probelor.

Testul propriu-zis se face în laboratoare unde vor fi trimise aceste probe. Rezultatul nu este pe loc. Este un rezultat care vine în decurs de câteva ore sau a doua zi, dar oricum timpul ăsta va fi scurtat foarte mult.

Nu se adresează decât persoanelor care solicită deplasarea la un astfel de centru la dispeceratul DSP, este un call center. E vorba doar despre persoanele simptomatice.

Nu putem asigura şi e logic să fie aşa, pentru orice persoană vrea să vadă cum stă într-un anumit moment. E vorba doar despre persoanele simptomatice”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Care sunt simptomele COVID din cauza cărora trebuie să mergi să te testezi

„O persoană care un sindrom febril, are tuse, dureri în gât, dar nu are o afectare a stării generale care să presupună imposibilitatea de a se deplasa.

Oricum, e o soluţie care se adresează acestor perioade de week-end când cabinetele medicilor de familie nu funcţionează, din păcate. O să încercăm să găsim împreună cu ei o soluţie şi pentru perioadele de week-end.

Alternativa am pregătit-o. Există 3.500 de cabinete de medicină de familie la nivelul întregii ţări care fac testare.

În Bucureşti, interesul medicilor de familie pentru această activitate a fost mai redus şi sunt doar 155 de medici de familie din acei 900 în Bucureşti – Ilfov care s-au înscris în acest program.

La medicii de familie sunt teste pe bază de antigen. La aceste centre de recoltare sunt trimise în laboratoare unde se fac teste PCR.

Din cauza asta nu putem să luăm decât persoanele simptomatice. Este o capacitate limitată de testare PCR care necesită tehnologie şi personal înalt calificat”, a mai precizat Alexandru Rafila.

 

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Vacanța unei românce s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit după ce a ajuns să se cazeze la un hotel din Turcia: “Am început să plâng. Tremuram”
Capital.ro
Anunț pentru cei care au bani Euro ca numerar. Se înlocuiesc bancnotele. Decizia Băncii Centrale
Playtech.ro
Noi reguli pentru folosirea voucherelor de vacanță 2025. Ce trebuie să facă bugetarii ca să primească banii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
O nouă escrocherie face victime. ANAF îi avertizează pe români
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Răsturnare de situație! Călin Georgescu a revenit cu un mesaj important
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți