Atentatul cu bombă de la Piatra Neamţ: 15.000 de euro, preţul pentru a scăpa de Bogdan Mararu

Detalii şocante ies la iveală în cazul atentatului cu bombă de la Piatra Neamţ. Potrivit România TV, dispozitivul explozibil era prins într-un cleşte de rufe şi o aţă, iar bomba a fost plimbată cu sacoşa prin tot oraşul. Cei care au pus bomba sub maşina lui Bogdan Mararu ar fi urmat să primească pentru atentat 15.000 de euro.
Iulian Tudor
14 ian. 2013, 10:01
Atentatul cu bombă de la Piatra Neamţ: 15.000 de euro, preţul pentru a scăpa de Bogdan Mararu

În motivarea arestării celor cinci bărbaţi în cazul atentatului cu bombă de la Piatra Neamţ, Curtea de Apel Bacău susţine că aceştia reprezentau un pericol extrem.

Pentru a amplasa bomba, cei cinci au cerut 15.000 de euro.

Potrivit procesului verbal de constatare, „la data de 11.01.2013, inculpaţii L şi J asigurau paza, inculpatul P a montat dispozitivul explozibil sub autoturismul parţii vătămate M (Bogdan Mararu n.red.). De asemenea, din expertiza preliminară rezultă că dispozitivul era perfect funcţional şi apt de a detona şi că cele aproximativ 1.000 de grame de exploziv, dacă ar fi detonat, ar fi putut vătăma grav sau omorî persoane aflate în maşină sau în zona adiacentă acesteia”.

Din urmărirea penală rezultă că „la data de 27 decembrie 2012 la solicitarea inculpatului LCI, inculpatul CE împreună cu inculpatul PO s-au deplasat în municipiul Piatra Neamt. Cei doi s-au întâlnit cu inculpatul PD şi au discutat cu privire la modalitatea concretă de ucidere a partii vatamate  MBA (Mararu Bogdan n. red.) prin amplasarea unui dispozitiv exploziv artisanal, sub autoturismul acestuia. Inculpatii PI şi C Emil au fost de acord să pună în practică propunerea de suprimare a vietii vătămate în maniera propusă de inculpatul PD, în schimbul primirii sumei de 7.000 de euro, sumă ce era majorată la 15.000 de euro daca se producea decesul lui MBA (Bogdan Mararu). Suma în cauză urma a fi plătită celor doi de către inculpatul PD după ce avea loc explozia şi în funcţie de rezultatul obţinut. Cu aceeaşi ocazie inculpatul PD le-a cerut inculpatilor să procedeze şi la incendierea a doua spaţii comerciale din municipiul Piatra Neamţ, ce aparţineau unor cunoscuţi ai părţii vătămate MBA. Pentru aceste activităţi infracţionale PO şi CE urmau sa fie renumerati separate cu suma de 1.000 de euro, plătită tot de inculpatul PD”.

Potrivit România TV, suspecţii au pus bomba într-o sacoşă şi şi-au dat întâlnire într-un mall din Piatra Neamţ. Aceasta urma să fie detonată de un cleşte de rufe şi un fir de aţă.

Potrivit raportului de expertiză tehnică, “sistemul exploziv care era format dintr-o încărătură explozivă sub forma unui pachet de formă cilindrică, fixat de caroseria maşinii. Din aceasta ieşeau mai mulţi conductori, unii ajungeau la un cleşte de rufe, fixat şi el de caroseria maşinii, ce avea două lamele metalice dispuse pe partea interioară a cleştelui, lamelele erau despărţite de o placă subţire nemetalică legată prin intermediul unui fir textil la o ancoră înfiptă în cauciucul din faţă al autoturismului. Celelalte fire făceau legătura între capsa detonată electric – aflată în încărcătura explozivă – şi sursa de alimentare cu energie electrică dispusă pe exteriorul încărcăturii. Ansamblul încărcătură, capsă detonată electric, sursă electrică de curent era înfăşurat în hărtie şi asigurat cu bandă adezivă din paterial plastic. La punerea în mişcare a autoturismului, indiferent de sensul de mişcare, firul textil smulgea placa nemetalică dintre lamelele metalice de pe faţa interioară a cleştelui de rufe şi permitea astfel realizarea contactului între lamele, de a continuităţii circuitului prin care energia electrică debitată de baterie se descărca pe filamentul capsei detonate care, la rândul ei iniţia încărcătura explozivă. (…) Prin natura materialului exploziv folosit s-a pus în pericol viaţa şi integritatea corporală a mai multor persoane, respectiv a celor aflate pe o rază de circa 300 de metri pătraţi cât şi toate bunurile materiale aflate în acest perimetru”.

Politiştii i-au urmărit pas cu pas pe suspecţi şi s-au temut ca bomba să nu explodeze.

Vineri, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Neamt, împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul BCCO Bacău şi SCCO Neamţ, au prins în flagrant delict trei tineri membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism. Conform DIICOT, sub coordonarea liderului grupării, în vârstă de 43 de ani, suspecţii au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, „în vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M. (Bogdan Mararu-n.r.), proprietarul autoturismului”.

Membrii grupării intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale din Piatra Neamţ, aparţinând altor două persoane.

Atentatul cu bombă a avut loc vineri dimineaţă pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, pachetul cu dispozitiv exploziv fiind montat sub maşina lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. În zona respectivă se află sediul Direcţiei de Finanţe, Spitalul Judeţean, două biserici şi o bancă.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, afirma, vineri, că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din luna decembrie, iar vineri dimineaţă SRI a intervenit pentru prinderea acestora.

Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ „un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină”.

Bogdan Mararu este fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, lider al lumii interlope nemţene, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!