Harta radiaţiilor. ANCOM a lansat o nouă versiune a platformei www.monitor-emf.ro, unde toţi cei interesaţi pot vizualiza rezultatele măsurărilor privind nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvenţe de până la 7 GHz. ANCOM a venit cu ceva îmbunătățiri pe platforma sa legate de măsurările de nivel de câmp electromagnetic. E valabil inclusiv pentru antenele folosite la 5G.
Poți afla toate informațiile, în funcție de zona în care locuiești, AICI.
Secţiunea hărţii dedicată măsurărilor realizate prin senzorii ficşi oferă detalii cu privire la rezultatele măsurărilor realizate de cei 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 103 de oraşe din ţară, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio – şcoli, centre universitare, pieţe publice etc. Senzorii funcţionează permanent, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore. Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an şi pot descărca rezultatele în format PNG.
Topul telefoanelor cu cele mai mari emisii de radiaţii
Harta radiaţiilor. ANCOM a venit cu o nouă versiune a platformei dedicate nivelului de radiații emise de antenele publice, instalate pe clădiri înalte sau în alte locuri. Platforma îți permite să afli nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvenţe de până la 7 GHz.
E vorba de cele radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G și altele.
Platforma se numește Monitor-EMF și era disponibilă până acum doar pentru a consulta rezultatele nivelului de radiaţii măsurat cu cei 150 de senzori plasaţi de ANCOM în anumite zone urbane cu trafic intern.
Tehnologia a fost, însă, îmbunătățită și datele sunt și mai precise de atât. “Publicul larg are acum acces facil la informaţii cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice şi permanent actualizate, cei interesaţi putând analiza inclusiv variaţiile în timp ale acestora”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
Prin actualizarea platformei, ANCOM pune la dispoziţia utilizatorilor un instrument obiectiv unde pot fi consultate atât rezultatele obţinute din măsurările permanente ale câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficşi EMF, cât şi rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM cu echipamente portabile de măsurare a câmpului electromagnetic raportate la nivelurile de referinţă.
Harta radiaţiilor. Pentru fiecare măsurare, pe site-ul www.monitor-emf.ro sunt precizate locaţia, perioada şi nivelul de expunere la câmp electromagnetic înregistrat la momentul măsurării şi apoi calculat procentul din nivelul maxim de referinţă stabilit de cadrul legal în vigoare.
Măsurările se fac în spaţii publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic.
Nu trebuie, însă, să-ți faci griji pentru că există niște niveluri clare care nu pot fi depășite. Până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidenţiat depăşiri ale limitelor prevăzute de legislaţia naţională.
Senzorii sunt prezenți în Bucureşti şi alte 103 de oraşe din ţară, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio – şcoli, centre universitare, pieţe publice și funcţionează permanent, transmiţând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore.
O nouă victorie în lupta cu virusul SARS COV 2! Tehnologia care îl anihilează în doar două secunde
Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an şi pot descărca rezultatele în format PNG.
În România, expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate şi în Uniunea Europeană. Astfel, Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz are la bază Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz până la 300 GHz), document de referinţă pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internaţională de protecţie la radiaţii neionizante (ICNIRP). În acest context, instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, precum Institutul Naţional de Sănătate Publică, sunt entităţile în măsură să interpreteze din perspectiva sănătăţii publice rezultatele buletinelor ANCOM de măsurători ale câmpului electromagnetic. Conform atribuţiilor legale care îi revin, activitatea ANCOM este de a analiza şi expertiza tehnic utilizarea frecvenţelor radio pentru asigurarea compatibilităţii radioelectrice dintre staţiile şi reţelele de radiocomunicaţii autorizate şi pentru prevenirea apariţiei interferenţelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentală.
Pericolul radiatiilor in viata de zi cu zi: efecte asupra sanatatii
Suntem expusi zilnic radiatiilor – fie ca vorbim despre cele ultraviolete, fie ca ne referim la cele emise de cuptorul cu microunde, radio, telefon sau router-ul wireless, te-ai intrebat vreodata cat de daunatoare sunt acestea pentru organism?
Radiatiile sunt, de fapt, energie care se propaga sub forma de unde. Acestea pot fi cu frecventa joasa (de pilda, undele radio si cele emise de cuptorul cu microunde), dar pot fi si de frecventa inalta (radiatiile X sau gamma). Unele radiatii sunt naturale, in timp ce altele sunt artificiale – create de om. Orice fel de radiatie afecteaza, intr-un fel sau altul, celulele din organism, insa cu cat frecventa acestora este mai redusa, cat atat mai mici sunt daunele produse in organism.
Expunerea la un nivel mare de radiatii poate cauza stari de rau, dar si declansarea unor boli precum cancerul sau chiar decesul.
In functie de impactul pe care il au asupra organismului, radiatiile pot fi impartite in 2 categorii:
Radiatiile ionizante sunt periculoase pentru sanatate. Iata care sunt acestea:
Particule Alpha – sunt cel mai putin periculoase, intrucat nu pot penetra pielea. Insa acestea pot fi ingerate sau inhalate. Radonul emana particule Alpha care, odata ajunse in corp, pot cauza cancer pulmonar. Radonul se regaseste in sol, dar si in materialele de constructii folosite pentru case. De aceea, e indicat ca nivelul de radon al fiecarei case sa fie testat anual.
Particule Beta – acestea sunt, de fapt, electroni care se misca foarte repede, insa care sunt blocati de obiectele solide. Ele sunt de 8000 de ori mai mici decat particulele Alpha, ceea ce inseamna ca pot penetra pielea si sunt mai periculoase. Expunerea la acestea poate cauza arsuri, dar si stari de rau. Daca materialul radioactiv patrunde in apa sau hrana si este ingerat, pericolele pentru sanatate sunt si mai mari.
Radiatiile Gamma – sunt cele mai periculoase radiatii ionizante. Ele penetreaza aproape orice forma de materie, reusind sa patrunda in piele, in oase, dar si in maduva osoasa. In forma naturala, aceste radiatii se regasesc in elementele radioactive ale pamantului – un exemplu este radonul. Exista insa si radiatii Gamma realizate de om, cum ar fi cele folosite in scopuri medicale (in cantitati reduse) pentru realizarea testelor imagistice si pentru tratarea cancerului, precum si pentru scanarea bagajelor in aeroporturi. Bineinteles, centralele nucleare reprezinta o sursa majora si extrem de periculoasa de radiatii Gamma.
Razele X – acestea sunt radiatii electromagnetice cu lungimi de unda mici, care pot fi folosite in scopuri medicale, dar care, folosite excesiv, pot crea o serie de probleme de sanatate. La fel ca si radiatiile Gamma, si razele X se regasesc in mod normal in natura, dar si in mod artificial, fiind folosite mai ales in domeniul medical (radiografii).
Radiatile ultraviolete (UV) – radiatiile UV intense pot deveni si ele radiatii ionizante, ceea ce inseamna ca pot afecta ADN-ul celular. Acestea nu pot trece de nivelul pielii, de aceea efectele daunatoare ale acestor radiatii apar la nivel cutanat – de pilda, cancerul de piele. Radiatiile UV sunt emanate de soare, dar pot fi emanate si de lampa din solarul de la salonul de bronzare.
Concluzia este ca surse de radiatii ce pot fi periculoase pentru sanatate sunt: radonul, radiatiile solare intense, lampa solarului, radiografiile si alte analize cu raze X, tomografia computerizata, radioterapia, scannerele din aeroport care folosesc radiatii, precum si centralele nucleare si testarea nucleara.
Radiatiile cu lungime de unda scurta nu prezinta niciun pericol pentru sanatate, potrivit studiilor facute pana acum. Asta inseamna ca telefoanele mobile, dispozitivele wireless, dispozitivele bluetooth, radioul, cuptorul cu microunde si alte dispozitive similare sunt inofensive. Oamenii de stiinta fac inca cercetari pe aceasta tema, deci e posibil ca de la an la an informatiile sa se modifice.