Certificatul verde NU va mai fi obligatoriu. Anunţul aşteptat de toată lumea

OMS recomandă ridicarea interdicţiilor de călătorie şi să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării.
Filip Stan
24 ian. 2022, 16:19
Certificatul verde NU va mai fi obligatoriu. Anunţul aşteptat de toată lumea
Certificatul verde devine obligatoriu la Vatican din 1 octombrie

Certificatul verde devine desuet pe măsură ce noile tulpini de Covid nu mai ţin cont de vaccin. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că interdicţiile generale de călătorie şi obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficienţă în “suprimarea propagării internaţionale” a coronavirusului, relatează Le Figaro.

În contextul în care noul val pandemic de covid-19 cauzat de varianta Omicron a dus la restricţii în Europa, inclusiv pentru cei vaccinaţi, în Italia sau în Austria, Comitetul de urgenţă al OMS a emis anumite recomandări, în special în ceea ce priveşte călătoriile internaţionale. Stabilite la 13 ianuarie, recomandările au fost publicate la 19 ianuarie.

OMS anunţă că finalul pandemiei COVID-19 e „plauzibil” în Europa după Omicron
În special, OMS recomandă “ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”. Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.
Ţări ca Australia sau Noua Zeelandă sunt închise turiştilor în prezent. SUA şi Finlanda sunt inaccesibile turiştilor nevaccinaţi.

Organizaţia recomandă să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării, această măsură fiind în opinia sa una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat şi distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva covid-19. Statele ar trebui să aibă o abordare bazată pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaţionale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea şi carantina.

Şeful Pfizer aruncă bomba despre vaccinul împotriva COVID. Cât de des ar trebui făcut. „Este mai ușor să convingi oamenii să îl facă”
Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a modificat şi una dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Experţii invită comunitatea internaţională să facă astfel încât 70 la su din populaţia tuturor ţărilor să fie vaccinată la începutul lunii iulie 2022 şi ca vaccinarea împotriva covid-19 să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină.

Rafila, despre certificatul verde la locul de muncă: Discuţia rămâne deschisă, nu ar trebui să fie subiect de polemici

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri, la Vălenii de Munte, că discuţia privind introducerea certificatului verde la locul de muncă rămâne deschisă şi nu ar trebui să fie subiect de polemici.

„Discuţiile sunt începute din luna octombrie (2021, n.r.). Am pus la dispoziţia colegilor mei parlamentari un proiect de lege care să fie aprobat în Parlament, care să fie aplicabil şi să aibă efect asupra sănătăţii publice. Din păcate, proiectul de lege înaintat în Parlament de colegii de la PNL nu se referea la certificatul verde la locul de muncă, ci se referea la personalul medical şi atât. (…) A fost respins în Senat şi este clar că modul în care a fost gândit nu cred că a fost cel mai fericit. Dacă am venit cu un alt proiect de lege care putea să fie adoptat de Parlament, eu mi-am făcut datoria, dar nu pot să mă substitui Parlamentului României. (…) Deci discuţia rămâne deschisă, putem să o dezbatem tehnic, o dezbatem într-un cadru parlamentar, nu cred că trebuie să facă subiectul unor polemici, mai degrabă ar trebui să facă subiectul unor reflecţii, mai ales ale persoanelor care, în cursul anului trecut, au făcut prea puţine lucruri sau deloc în ceea ce priveşte controlul pandemiei”, a afirmat ministrul.

El a dat exemplul Franţei, care a utilizat acest instrument, şi totuşi înregistrează 400.000 de cazuri pe zi.

„Din fericire, văd că în momentul de faţă ne găsim într-o situaţie în care, în ciuda numărului mare de cazuri, nu se gripează sistemul de sănătate. Văd ce se întâmplă în alte ţări care au utilizat acest instrument, de exemplu Franţa – unde sunt 400.000 de cazuri care se înregistrează zilnic. 400.000, în cifre româneşti 120.000, ca să ştim exact despre ce discutăm, ca şi când în România ar fi 120.000 de cazuri pe zi”, a afirmat Alexandru Rafila.

Întrebat, în context, dacă este de părere că acest certificat verde nu ar fi modificat foarte mult situaţia din România, ministrul a răspuns că nu ştie, însă „există loc de interpretare”.

„Este posibil, nu ştiu… Dacă l-am fi avut, am fi ştiut, dar atunci probabil discutam ce s-ar fi întâmplat dacă nu îl aveam. Întotdeauna există loc de interpretare”, a arătat ministrul.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Cum a fost țepuit un român în Turcia: ”Ce era să fac? Să mă iau la bătaie cu ei?!”
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Noua înşelătorie care face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste meleaguri
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce prietenul său de 18 ani a intrat în coliziune frontală cu un TIR
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Noi furtuni solare ar putea provoca furtuni geomagnetice cu aurore boreale
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?