Moartea este o parte inevitabilă a vieții, un punct culminant misterios cu care se confruntă toți oamenii. De aceea, îngrijirea cât mai calitativă către sfârșitul vieții este atât de vitală, iar să pleci din această lume cu demnitate, într-un relativ confort, nu ar trebui să fie un privilegiu. Din păcate, o nouă cercetare publicată în Journal of Pain and Symptom Management arată că multe țări nu oferă cetățenilor lor o moarte decentă.
Eric Finkelstein – profesor de servicii de sănătate la Duke-NUS Medical School, Singapore, și director executiv al Lien Center for Palliative Care – a condus o echipă internațională de cercetători pentru a efectua o analiză amplă pe marginea acestui aspect. Cercetătorii s-au focusat într-un final pe un total de 13 factori. Ei au chestionat apoi 1.250 de îngrijitori din cinci țări diferite, care au avut recent grijă de o persoană dragă, acum decedată, pentru a stabili importanța relativă a fiecărui indicator.
În cele din urmă, cercetătorii au căutat sute de experți din 161 de țări pentru a clasifica îngrijirea la sfârșitul vieții din țara lor în funcție de acești factori. Cel puțin doi experți au fost obligați să răspundă dintr-o singură țară, pentru ca cercetătorii să considere scorul națiunii valid. În total, 81 de țări, reprezentând 81% din populația lumii, au ajuns să fie clasificate.
Clasamentul ţărilor care oferă un sfârşit decent al vieţii:
Marea Britanie a obținut cel mai mare scor în studiu, urmată îndeaproape de Irlanda, Taiwan, Australia, Coreea de Sud și Costa Rica. Acestea au fost singurele țări care au obținut o notă „A”, cu un punctaj de 90 sau mai mult. România se află în grupa cu C, pe locul 41 în acest clasament, dar înaintea Statelor Unite sau chiar a Chinei şi Rusiei, ultimele două având scoruri de nota D.
Comentând de ce SUA s-au clasat atât de slab, mai ales în comparație cu alte țări cu venituri mari, Finkelstein a spus că americanii cheltuiesc adesea foarte mulţi bani pe tratamente și intervenții chirurgicale excesive, adesea inutile, care urmăresc să prelungească viața în amurgul existenței cuiva – uneori doar pentru câteva săptămâni sau luni – în loc să se concentreze pe asigurarea calității vieții la bătrâneţe, se arată în analiza preluată de Big Think.
Citeşte şi Terapia sărbătorește 100 de ani de știință, cercetare și inovație în slujba oamenilor și a vieții