Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022

Cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene şi să nu mai impună restricţii celor care deţin un certificat sanitar european, în contextul în care unele ţări sunt afectate de varianta omicron a SARS-CoV-2, relatează AFP.
Filip Stan
25 ian. 2022, 18:16
Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022
Timişoara introduce certificatul verde

Certificatul verde este valabil nouă luni în UE de la 1 februarie 2022. Europenii vaccinaţi sau însănătoşiţi după covid-19 urmează să poată călători de la 1 februarie în UE fără teste, în baza certificatului digital european.  Consiliul European recomandă coordonarea în domeniul liberei circulaţii.

Certificatul verde expiră de la 1 februarie pentru românii care nu au doza booster. EXCLUSIV! Cum se va intra la mall şi în restaurante

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după covid-19. Italia cere tuturor călătorilor, inclusiv celor vaccinaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia.  Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore. ”Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul european.

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare – un act neconstrângător juridic – în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului vaccinării – aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccinată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC – şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus de mai puţin de şase luni.

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”.

Varianta ”omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în ultimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinat cu Justiţia Didier Reynders şi Sănătatea Stella Kyriakides.

Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster
”Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (…) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european.

”Cred că este important să avem reguli stricte – pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor – şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, apreciază el.

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zle) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză ”booster”, în călătoriile în UE.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!