Bot impută conducerii PNL că a votat pentru excluderea sa din partid în necunoştinţă de cauză, ascultând doar punctul de vedere al preşedintelui PNL Bihor, Cornel Popa. „Mă surprinde decizia pentru că pe mine nu m-a întrebat nimeni care este cauza pamfletului pe care l-am publicat. Anterior, colegii din PNL Bihor m-au jignit şi m-au batjocorit. Cei care au cauzat pamfletul ar trebui excluşi pentru o asemenea faptă. Eu nu am adus niciun prejudiciu partidului prin modestele mele puteri literare”, a declarat Octavian Bot pentru ROMÂNIATV.NET.
Deputatul are obiecţii şi asupra procedurii prin care a fost făcută propunerea de excludere de către Biroul Politic Central deoarece este membru al PNL Bucureşti, unde a fost ales şi deputat, iar procedura de excludere a fost iniţiată de către organizaţia din Bihor. Deputatul a spus că intenţionează să-i ceară preşedintelui Antonescu o întrevedere în care să-şi pledeze cauza şi să participe totdată la Delegaţia Permanentă de săptămâna viitoare, unde va fi discutat cazul său. „Nu-mi fac emoţii prea mari. Ar trebui să-şi facă mustrări de conştiinţă cei care au decis excluderea mea în necunoştinţă de cauză. Dacă am condei mai bun decât al lor, ce să fac?„, a spus Bot.
„Dacă aşa se pune problema într-un partid liberal? Eu n-am făcut decât să-mi aduc aportul la liberalismul românesc. Faptul că am fost prin mai multe partide se datorează implicării mele în mişcarea de reunificare liberală„, a spus Bot despre reproşurile care i s-au adus referitor la faptul că a trecut prin mai multe partide.
Proaspăt ales deputat de Bucureşti, fostul deputat PDL Octavian Bot, trecut la PNL la începutul lui 2012, în urma unei negocieri cu preşedintele partidului Crin Antonescu, în schimbul votului dat pentru căderea Guvernului Ungureanu, a publicat pe 14 decembrie într-un cotidian local din Oradea, în regim publicitar, un text în care îi etichetează pe liderii şi membrii PNL Bihor care i-au refuzat o candidatură în Oradea drept „proşti”, „ciumeţi” şi „slugi”, informează Mediafax.
Marcat cu însemnul specific publicităţii, textul se intitulează „Perdantul şi Popa prostu”, fiind conceput sub forma unei scrisori deschise pe care Octavian Bot, politician trecut din 1990 până în 2012 prin nouă partide, se adresează liderilor şi membrilor PNL Bihor, afirmând că preşedintele organizaţiei PNL Bihor şi al Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, preşedintele organizaţiei municipale Oradea şi primar al Oradei, Ilie Bolojan, deputatul Lucia Varga şi senatorul Cristian Bodea, nu sunt liberali autentici, că nu au cultură generală şi nici cultură politică.
„S-au spus multe despre mine, bune şi rele, de-a lungul unei cariere politice care durează de peste 20 de ani. Două lucruri însă nu a îndrăznit nimeni să spună: că aş fi un perdant sau un prost”, arată Octavian Bot, adaugând că s-a bucurat „de o atenţie specială din partea unor membri ai PNL Bihor, probabil pentru că prezenţa mea printre ei îi deranja”.
„Facem parte din lumi diferite. În timp ce eu i-am citit pe Max Weber, Isaiah Berlin, Ernest Gellner, von Mises, Hayek, Zeletin şi mulţi alţii, ei, «corifeii» liberalismului bihorean – Popa, Bolojan şi Varga -, nu cred că au citit nici măcar «Amintiri din copilărie» de Ion Creangă”, susţine Bot.
Bot continuă afirmând: „Eu sunt liberal prin cunoştinţe şi convingeri, iar ei se numesc liberali doar pentru că fac parte dintr-un partid cu acest nume. Este o mare diferenţă şi din acest punct de vedere înţeleg de ce îi deranjam. Ei se simt în largul lor în prezenţa celor care îi înconjoară în conducerea filialei, marionete în mâinile lui Popa şi Bolojan”.
Potrivit acestuia, Cornel Popa, fost preşedinte al grupului de firme Transilvania General Import-Export, patronat de Ioan şi Viorel Micula, „vindea apa minerală a fraţilor Micula, cărora ar trebui să le fie recunoscător până la sfârşitul vieţii, pentru că au făcut om din el. Se pare, însă, că Popa a uitat şi a muşcat mâna celor care l-au hrănit”.
Bot susţine că preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, îi datorează cariera politică. „Îi amintesc că, poate, dacă nu mă întâlneam cu el când l-am înscris în partid, iar mai apoi l-am susţinut promovându-l, vindea şi acum banane în ABC-ul său din Aleşd”, afirmă el, adăugând că Bolojan, proprietar al unui mic magazin alimentar din Aleşd, i-a „dovedit că este un om frustrat şi complexat, rău şi răzbunător”.
„Cred că, dacă le-ai face o poză de grup lui Popa, Bolojan şi Varga, s-ar putea ilustra cu ea coperta romanului lui Dinu Săraru «Nişte ţărani», iar poza lui Bodea ar putea fi pusă pe romanul lui Dostoievski «Idiotul»”.
În finalul scrisorii deschise, Octavian Bot îşi exprimă satisfacţia că a câştigat la Bucureşti un al patrulea mandat de deputat, cu un scor de 61,49 la sută, şi ironizează conducerea PNL Bihor care i-a refuzat candidatura în plan local.
„Cred că nu este mai puţin onorant să fii deputat de Bucureşti, decât să fii deputat de Pomezeu-Beiuş. Ciumeţilor, adio şi n-am cuvinte!”, încheie Bot.
Contactat de corespondentul Mediafax, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, a spus că îi este „jenă” să comenteze „poziţia unui frustrat”.
„Mie îmi este jenă să comentez poziţia unui frustrat care s-a plimbat în atâtea partide şi care este exact aşa cum îl caracteriza unul dintre colegi: un aruncător de rahat, care împrăştie mereu cu mizerie în cei care, vezi Doamne, nu îi apreciază tăria de caracter, cultura şi inteligenţa. Ce să mai zic?… Cred doar că acest caz va intra automat în analiza Comisiei de Etică a partidului. Chiar dacă un asemenea personaj ar trebui să fie ignorat, de data asta totuşi a mers prea departe”, a spus liderul PNL Bihor.
Membru succesiv în nouă partide de-a lungul ultimilor 23 de ani, justificându-şi trecerea de la o formaţiune la alta prin faptul că acestea „au trădat electoratul” şi că el este un „om de dreapta”, Octavian Bot a fost ales în 2008 deputat PDL. În luna ianuarie a acestui an, Bot a plecat din PDL după o negociere directă cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, declarând că, în schimbul trecerii sale la PNL şi al susţinerii USL la votarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului PDL, acesta i-a garantat o candidatură în acelaşi colegiu din Oradea în care fusese ales cu patru ani în urmă.
În această toamnă, însă, când Bot şi-a depus candidatura pentru a fi nominalizat ca reprezentant al PNL şi apoi al USL în Colegiul 9 Oradea, el nu a întrunit niciun vot din partea membrilor conducerii PNL Oradea. Ulterior, el şi-a manifestat dorinţa de a candida în Colegiul 2 Senat Aleşd-Beiuş-Ştei, dar din partea organizaţiei PNL Bihor a primit doar un singur vot, pe al său.
Ca urmare, Bot a negociat din nou cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, obţinând o nominalizare în Bucureşti, în Colegiul 8 din Sectorul II.
Primarul oraşului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi deputatul PNL Octavian Bot au fost propuşi pentru excludere în şedinţa BPC a PNL, au declarat, pentru Mediafax, surse din conducerea PNL. Biroul Politic a validat propunerile de excludere a celor doi, urmând ca decizia finală în acest caz să fie luată de către Delegaţia Permanentă a partidului.
În cazul lui Cherecheş votul a fost unanim pentru excludere, în timp ce împotriva excluderii lui Bot s-au pronunţat doi lideri liberali, a precizat Mihai Voicu, vicepreşedinte al PNL.
Propunerile pentru excluderea din PNL a primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi a deputatului Octavian Bot, au fost votate în Biroul Politic Central al partidului.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, luni, că pentru şedinţa BPC au fost înregistrate două solicitări de excludere din partid, formulate de filiale ale PNL.
„S-au făcut două propuneri de excludere, a primarului Cătălin Cherecheş de la Baia Mare – propunere făcută de Biroul Judeţean Maramureş – şi excluderea domnului Octavian Bot, făcută de preşedintele organizaţiei Bihor, Cornel Popa”, a susţinut Antonescu, în momentul în care a părăsit şedinţa conducerii PNL.
Ulterior, în absenţa liderului PNL, conducerea partidului a decis să aprobe propunerile privind excluderea celor doi, urmând ca validarea acestei măsuri să fie făcută în Delegaţia Permanentă.