Dacă umiditatea depășește 80%, apare și riscul contaminării cu microorganisme, bacterii și mucegai. Acest risc poate fi mare din cauza faptului că pereții sunt umezi, fapt creat mai ales în bucătărie, dacă se gătește mult cu aburi. Dacă acest fenomen apare în mod frecvent, suprafețele pereților vor fi afectate de umiditate și astfel se dezvoltă mucegaiul. Potrvit statisticilor, aproximativ 30% dintre problemele de săntate pot fi cauzate de mucegai.
Pentru a scăpa de umiditate în bucătărie sunt recomandate următoarele sfaturi:
Există materiale rezistente la umiditate, sau care au o absorbție scăzută de apă. De exemplu, plăcile de granit și porțelan sunt recomandate. Lemnul brut nu este indicat, pentru că poate fi expus la microorganisme din cauza umidității ridicate.
Ai grijă de izolație, aceasta trebuie să fie de calitate, eventual instalează ferestre de tip termopan, de calitate înaltă. Folosește o vopsea specială pentru suprafețe umede, astfel îți vei proteja pereții. Vopseaua este un material important de finisare, care se poate folosi și pentru pereți și pentru tavan.
Faianța este considerată de asemenea o soluție bună pentru bucătăria cu un nivel ridicat de umiditate. Dacă se alege o faianță durabilă, atunci aceasta va rezista la factori mecanici, chimici și la apă. Faianța va proteja pereții de umiditate și va avea și un rol decorativ important în această încăpere.
Pentru pardoseală, în bucătărie, se poate folosi gresia sau sau parchetul rezistent la umezeală aqua+ sau plăcile LVT. O opțiune elegantă ar fi parchetul laminat, de înaltă calitate, care este ușor de întreținut. De asemenea, pardoseala din plută este folosită în bucătărie, pentru că are rezistență bună la bacterii și mucegai și chiar face față la o încăpere cu un nivel ridicat de umezeală.
Pentru zonele cu umiditate, cum sunt bucătăriile, sunt recomandate plintele speciale cum sunt acelea de pe PlintaOnline.ro. Acestea includ plinte din PVC sau din Polimer Dur Videlit, care rezistă la umitate, dar și plinte mai populare, cum sunt acelea din MDF sau alte materiale. De asemenea, gama de produse include și cornișe tavan, scafe tavan, brâuri decorative și profile bandă LED.
Pentru a avea un stil rustic în bucătărie se poate înlocui gresia cu piatra naturală, care este o opțiune excelentă într-o încăpere cu un nivel ridicat de umiditate. Piatra naturală este durabilă în timp, rezistentă la impact și ușor de întreținut. Sunt recomandate nuanțele de antracit, verde, gri, bej, alb, ocru.
Pardoseala epoxidică are un aspect lucios și este folosită în băi și bucătării, în amenajările rezidențiale. Datorită faptului că este hidroizolantă, această pardoseală protejează suprafața podelei de umezeală. În plus, ea nu absorbe apa, nu se îmbibă cu apă, aceasta rămâne la suprafață. Întreținerea pardoselii este simplă, destul de ușoară, dar ca aspect nu impresionează foarte mult pe consumatori în ziua de azi.
O altă soluție pentru bucătărie este pardoseala din linoleum, care este ușor de întreținut. Există și pardoseli din vinil de lux, care sunt mai groase și care au un design elegant. Acestea sunt din PVC și sunt mai apreciate decât cele din linoleum.