Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a pronunțat în legătură certificatul verde obligatoriu, extrem de controversat. Potrivit spuselor sale, suspendarea contractelor de muncă încalcă legea fundamentală în stat. Discuția cu privire la condiționarea accesului la muncă de un vaccin anti-COVID are loc în contextul deciziei coaliției de guvernare de a nu mai adopta legea care să reglementeze certificatul verde.
Certificatul verde, noi reguli de circulaţie în UE de la 1 februarie 2022
„Din perspectiva noastra este neconstituţională suspendarea contractelor de muncă în caz de nevaccinare”, a declarat Renate Weber într-o conferință de presă.
Avocatul Poporului susține că discuția care se face este dacă testarea împotriva COVID trebuie plătită de stat sau de angajat. În acest context, Renate Weber a precizat că în condițiile în care crește numărul celor infectați cu coronavirus, vor apărea costuri suplimentare cu concediile medicale.
„Dacă s-ar impune testarea, pentru ca acest lucru să se poată desfăşura este o întreagă discuţie cât anume trebuie suportat de stat şi de ce să nu fie suportat de angajat (…). Nu ştiu dacă în acest moment mai este de actualitate, pentru că ultima variantă se răspândeşte extrem de rapid. Foarte multă lume este testată pozitiv, rămâne în concedii medicale”, a explicat Renate Weber.
Potrivit spuselor sale în condițiile în care numărul de infecții va crește foarte mult, vor apărea probleme cu fondurile destinate plății concediilor medicale. În aceste condiții, Renate Weber susține că experții în epidemiologie și decidenții politici trebuie să găsească o rezolvare.
„Noi ne punem chiar foarte serios întrebarea în ce măsură vor exista fonduri pentru plata tuturor acestor concedii medicale, dacă, aşa cum spun medicii şi aşa cum a spus şi ministrul Rafila, la un moment dat aproape toţi ne vom infecta (…). Cred că se vor lua nişte măsuri şi de către experţii în epidemiologie, dar şi de către decidenţii politici cum anume va fi manageriată pe mai departe varianta aceasta de virus şi cum ne pregătim să ieşim din această pandemie”, a declarat Renate Weber.
Avocatul Poporului a făcut o serie de comentarii cu privire la neregulile descoperite în timpul restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID.
„Trebuie păstrat un just echilibru între interesul general de sănătate publică şi interesul persoanei de a avea acces la procurarea celor necesare vieţii prin munca sa. Măsurile dispuse trebuie să protejeze sănătatea şi viaţa, nu să devină sancţiuni pentru persoanele care, din diverse motive – personale, pecuniare sau varii convingeri – aleg să nu se vaccineze sau să nu se testeze”, a avertizat Avocatul Poporului.
Rafila: Suntem obligaţi să punem în aplicare certificatul de călătorie în UE, valabil cu trei doze de vaccin, dar asta nu înseamnă că vom folosi aceleaşi criterii şi în interiorul ţării
Alexandru Rafila a afirmat, miercuri, că România este obligată să pună în aplicare certificatul de călătorie în Uniunea Europeană, valabil cu trei doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca ori două doze de vaccin produs de Johnson&Johnson. Ministrul Sănătăţii a adăugat că asta nu înseamnă că aceleaşi criterii vor fi folosite şi în ţară, unde „trebuie să ţinem cont de măsurile epidemiologice, dar şi să păstrăm funcţionale sectoarele economiei”.
„Noi o să o luăm invers, să vă spun când vom renunţa la cel internaţional, când va exista o astfel de decizie la nivelul UE. Deocamdată avem o recomandare foarte clară a Comisiei Europene. Nu e o recomandare. Este o decizie, ca să ne înţelegem, pe care trebuie să o aplicăm. Şi la circulaţia în spaţiul Uniunii, deci cetăţenii din UE care trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au încheiat schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile anterior. Vestea bună, dacă vreţi, este că toţi aceşti cetăţeni ai UE care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiţi la nivelul Uniunii, aşa este recomandarea, atât de carantină cât şi de testare. Noi o să îl punem în aplicare cât de repede putem, dar data limită este luna februarie şi, pe măsură ce Uniunea va lua decizia apropo de utilizarea acestui certificat, ne vom adapta şi noi acestor decizii ale UE. Deocamdată, de la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm şi să utilizăm pentru circulaţia internaţională, nu în interior, un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze, după caz, pentru că există şi vaccinare completă cu un singur vaccin, dacă ne referim la vaccinul Johnson şi atunci o să trebuiască şi noi să ne aliniem în aşa fel încât să existe o abordare unică la nivelul Uniunii, dar asta nu înseamnă că vom folosi aceleaşi criterii şi în interiorul ţării”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă când renunţăm la certificatul de vaccinare, cel cu două doze.
Chestionat dacă va fi implementat în România certificatul cu trei doze, dacă în luna februarie se va ajunge la 70.000 de cazuri de infectare, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri în luna februarie, dar nici nu pot să exclud acest lucru”.
„Noi suntem obligaţi de legislaţia UE să îl adoptăm pe cel pentru circulaţia persoanelor în interiorul Uniunii sau pentru cetăţenii Uniunii. În ceea ce priveşte utilizarea în interior, trebuie să luăm în considerare priorităţile de sănătate publică, dar şi celelalte priorităţi care ţin de funcţionarea economiei. Eu am avut o întâlnire foarte bună cu reprezentanţi ai unei părţi a industriei. A fost o întâlnire online care a avut loc ieri şi care a stabilit principiile unei colaborări astfel încât măsurile de sănătate publică să ţină cont de toate elementele care fac funcţională o societate, mă refer la aspectele economice şi sociale. Asta nu e o decizie pe care o ia ministrul Sănătăţii. Este o decizie care trebuie luată la nivelul Guvernului, după consultări cu toţi actorii sociali”, a completat ministrul Sănătăţii.