Aşadar, de ce important să mănânci măsline? Specialiştii în nutriţie au ajuns la concluzia că popoarele aflate la malul Mării Mediterane au o speranţă de viaţă mai ridicată, prin comparaţie cu restul europenilor. Unul dintre secrete este alimentaţia, mai exact o dietă bazată pe legume, peşte şi lipsită de grăsimi nesănătoase.
Din dieta meditereană nu lipsesc măslinele care au capacitatea de a preveni bolile şi de a menţine oamenii sănătoşi mult timp.
Măslinele sunt printre cele mai îndrăgite alimente, aşa că aproape că nu există mască de la care să lipsească din farfurie. Potrivit arheologilor, măslinul era cultivat încă de acum 6.000 de ani. Grecii au fost cei care au introdus măslinele în bucătărie şi le-au făcut celebre. Se spune că măslinul a fost oferit grecilor de zeiţa Atena, iar darul a fost unul nepreţuit.
Măslinele au o mulțime de proprietăți benefice pentru organism! Iată de ce este bine să mănânci măsline, chiar dacă dacă ții sau nu pot.
Citeşte şi: Cum să păstrăm măslinele la frigider ca să reziste luni de zile. Trucul pe care trebuie să îl știm cu toții
Măslinele reprezintă o sursă importantă de fibre, astfel contribuie la reglarea tranzitului intestinal.
Combat constipaţia şi contribuie la detoxifierea colonului, curăţând resturile rămase pe pereţii acestuia. Fibrele conferă şi senzaţia de saţietate, astfel încât ne simţim sătui mâncând mai puţin. În acest mod, măslinele ne pot ajuta să slăbim.
În măsline de regăseşte un acid gras mononesaturat numit acid oleic care, potrivit studiilor, previne afecţiunile cardiace. Acidul oleic scade tensiunea sangvină şi reduce în acest fel riscul de afecţiuni cardiovasculare.
Prin consumul regulat de măsline sau ulei de măsline, te poţi proteja împotriva infarctului, atacului vascular, aterosclerozei şi altor boli cardiovasculare, potrivit Libertateapentrufemei.
Există numeroase studii care atestă faptul că persoanele care au o dietă mediteraneană, care include măsline şi ulei de măsline, prezintă un risc mai scăzut de osteoporoză.
Măslinele reduc inflamaţia din corp de la nivelul articulaţiilor, inflamaţia muşchilor şi tendoanelor.
Măslinele combat afecţiuni precum artrita, guta şi reumatismul. În cazul în care suferi de vreuna dintre aceste boli, consumă zilnic măsline pentru a ţine inflamaţia sub control. În plus, prin scăderea inflamației, senzația de durere este diminuată semnificativ, iar calitatea vieții îmbunătățită.
Măslinele furnizează cantități importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc. Mai mult, sunt surse alimentare preţioase ale complexului de vitamine B.
Citeşte şi: Care e cel mai indicat ulei de măsline şi cum îl păstrezi ca să nu îşi piardă proprietăţile nutritive