Elevi din Ucraina participă la exerciţii de urgenţă organizate în şcoli, în urma unei serii de false alerte cu bombă care au condus, anul acesta, la evacuarea mai multor şcoli, în mai multe oraşe ucrainene, relatează The Huffngton Post.
Un genist ucrainean întreabă elevi, într-o clasă, la Kiev, cât explozibil cred ei că poate intra într-o bufniţă împăiată, pe care o agită în faţa lor.
Navele de război ruseşti au exersat trageri asupra unor ţinte din Marea Neagră. Avertismentul Pentagonului
Bufniţa poate conţine un kilogram de explozivi – suficient să ucidă toate persoanele care se află în jurul ei pe o rază de cinci metri şi să rănească persoane care se află la până la 15 metri distanţă, le explică adolescenţilor tăcuţi inspectorul principal al Unităţii de deminare, Oleksandr Şcerbîn.
El arată clasei înregistrări video ale unor explozii ale unor clădiri sau ale unor explozii care aruncă schije mortale şi explică cum pot fi recunoscute dispozitive explozive improvizate (IED).
”Toată lumea trebuie să înţeleagă mecanismele de reacţie într-o situaţie de acest fel”, subliniază un coleg de-al său din cadrul serviciului de urgenţă al statului ucrainean.
Atunci când alarma răsună în şcoală, toată lumea se ridică şi evacuează, iar 365 de copii cu vârste cuprinse între şase şi 16 ani se încolonează în curtea şcolii, în zăpadă.
Autorităţile ucrainene acuză Rusia de o multiplicare a alertelor cu bombă, care fac parte, consideră ele, dintr-un ”război hibrid”.
Serviciul ucrainean de securitate SBU anunţă că a înregistrat peste 300 de false alarme cu bombă de la începutul lu 2022, după ce în tot anul 2021 a înregistrat 1.100.
Oficiali ruşi acuză, la rândul lor, Ucraina de o serie similară de false alerte cu bombă, care ar fi obligat şcoli, centre comerciale şi grădiniţe de copii ruseşti să evacueze zeci de mii de persoane.
https://twitter.com/ferozwala/status/1487087427625930764?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1487087427625930764%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.ro%2Fexterne%2Fsimulari-de-alerte-cu-bomba-in-scoli-din-ucraina-dupa-300-de-flase-alrte-cu-bomba-de-la-inceputul-anului-1922401828002022011820577916
Patru avioane daneze de vânătoare de tip F-16 sosesc în Lituania, în vederea unei consolidări a securtăţii în regiune, după ce SUA trimit şase avioane de vânătoare în Estonia
Patru avioane daneze de vânătoare de tip F-16 au sosit vineri în baza aeriană Zokniai, în Lituania, care a îndemnat la o consolidare a prezenţei aliaţilor din cadrul NATO pe teritoriul lituanian, în urma unor tensiuni ruso-occidentale, relatează AFP.
”Această decizie are loc la momentul potrivit”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, salutându- pe militarii danezi. ”şi anume gândindu-ne la situaţia de-a lungul frontierei cu Ucraina”.
Cele patru avioane daneze de vânătoare urmează să efectueze misiuni de patrulare în spaţiul aerian baltic până la 1 aprilie 2022 împreună cu alte patru avioane poloneze de tip F-16, prezente în Lituania de la 1 decembrie.
Numeroase exerciţii sunt prevăzute în aceste două luni. „Această perioadă este deosebit de îngrijorătoare nu doar pentru Lituania”, un stat membru NATO, ”ci şi pentru toţi aliaţii din NATO”, a declarat preşedintele lituanian, subliniind că decizii concrete adoptate de NATO permit ”crearea încrederii şi să ne simţim mai în siguranţă”.
Lituania este îngrijorată în mod special de mişcări de trupe ruse în Belarusul vecin. Forţele ruse deplasate în Belarus sunt ”mult mai numeroase decât în timpul exerciţiului militar Zapad”, subliniază ministrul lituanian al Apărării Arvydas Anusauskas.
Rusia şi Belarusul au anunţat exerciţii militare comune, prevăzute în februarie. La începutul lui ianuarie, Danemarca a anunţat că trimite o fregată cu 160 de marinari la bord, în susţinere, la Marea Baltică.
Şase avioane americane de vânătoare au aterizat recent la baza Amari, în Estonia, în vederea unei consolidări a securităţii în regiune.