Canada îşi va retrage temporar angajaţii canadieni neesenţiali şi persoanele aflate în întreţinere din ambasada sa din Ucraina, a anunţat duminică Ministerul canadian de Externe, pe fondul unui conflict internaţional legat de trupele ruseşti desfşurate la graniţele acestei ţări, transmite Reuters.
„Pe măsură ce continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia, cea mai mare prioritate a noastră rămâne siguranţa şi securitatea canadienilor. Oficialii noştri sunt pregătiţi să ofere asistenţă consulară cetăţenilor canadieni, după cum este necesar”, a spus ministerul într-un comunicat.
Ambasada de la Kiev rămâne deschisă, se arată în comunicat. Canada a declarat săptămâna trecută că va consolida echipa de la Ambasada Canadei cu experţi în securitate, gestionarea conflictelor, reformă democratică şi servicii consulare.
”Împreună, ne vor spori capacitatea diplomatică şi ne vor permite să continuăm să evaluăm şi să răspundem la situaţia în evoluţie în sprijinul Ucrainei”, se arată în comunicat.
Canada şi-a deplasat trupele în vestul Ucrainei
„Forţele noastre armate canadiene s-au deplasat la vest de Nipru şi vom continua să luăm toate măsurile de precauţie necesare pentru a le asigura siguranţa”, a declarat duminică ministrul canadian al apărării, Anita Anand, sosită duminică în vizită în Ucraina.
Ministrul canadian a prezentat o actualizare a situaţiei tensionate dintre Ucraina şi Rusia în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, după întâlnirea cu liderii operaţiunii militare canadiene Unifier, care oferă sprijin forţelor de securitate ucrainene.
„Informaţiile pe care le folosim sunt în concordanţă cu cele ale aliaţilor noştri din NATO cu privire la faptul că – şi este bine cunoscut – există o agresiune rusă la frontiera ucraineană cu Belarus”, a declarat Anita Anand, avertizând o dată în plus Rusia că se va confrunta cu „sancţiuni şi consecinţe severe” în absenţa dezescaladării tensiunilor.
Canada numără în prezent 900 de soldaţi „pe mare, pe uscat şi în aer” pentru a sprijini misiunea NATO în acest context de instabilitate geopolitică în Europa de Est.
Rusia a desfăşurat peste 100.000 de militari dar şi arme grele în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit ţărilor occidentale, care se tem de posibilitatea unei invazii.
Duminică, la câteva zile după retragerea membrilor familiilor, Ottawa a anunţat repatrierea diplomaţilor ne-esenţiali care lucrează la ambasada sa din Kiev.
Canada îşi va consolida echipa ambasadei de la Kiev „cu oficiali care au expertiză în domenii precum reforma sectorului de securitate, gestionarea conflictelor, reforma democratică, serviciile consulare şi diplomaţie”, potrivit unui comunicat.
Deşi ambasada Canadei la Kiev rămâne deschisă, guvernul canadian îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească în Ucraina „din cauza ameninţărilor actuale din partea Rusiei şi a desfăşurării sale militare în ţară şi în jurul ţării”.
Statele Unite şi Marea Britanie au ameninţat duminică cu noi sancţiuni împotriva Rusiei, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi NATO îşi intensifică eforturile de a descuraja Moscova să invadeze Ucraina, care a cerut Rusiei să îşi retragă trupele de la graniţă şi să dialogheze.