„Oricine poate face un mic studiu al Regulamentului UE privind instituirea mecanismului de Redresare și Reziliență. Acolo o să observi și modul în care este calculată contribuția, pentru că a existat în zilele recente și subiectul ăsta și poți să observi multe alte lucruri care sunt obligatorii pentru toate statele din UE.
În PNRR, Guvernul României și-a asumat un procent de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, un procent care este cel mai mare de care a discutat clasa politică din România. Avem undeva la sub 7,5% pentru pensiile din sistemul public și mai sunt pensiile speciale care înseamnă 0,8%. Dacă le-am aduna ar însemna undeva la sub 8,5% din PIB.
Anul ăsta s-au majorat pensiile cu 10%. Am ajuns la acest procent de 8,5% din PIB. Stau să mă întreb de ce nu le-am majorat cu 20-30% așa cum era o promisiune anterior astfel încât să ne apropiem de acest 9,4%. Pentru că bugetul României nu a putut mai mult de 10%. Noi putem să promitem tot felul de lucruri, dar până la urmă trebuie să și plătim pensiile din buget și să ne uităm la ce putem noi în România să dăm”, a declarat Dan Vîlceanu la B1Tv.
Dan Vîlceanu a explicat de ce este nevoie de o nouă Lege a pensiilor. „Nu există Legea pensiilor după care să faci o astfel de recalculare și să ajungi la o concluzie că îți trebuie mai mult de 9,4% din PIB. Să facem prima dată reforma pensiilor, să avem o Lege a pensiilor nouă, să putem să discutăm dacă ne ajunge 9,4% sau ne trebuie mai mult. În momentul de față nu există un act normativ care să ne ducă la concluzia că ne trebuie mai mult de 9,4% din PIB”, a spus ministrul.