Boala bogaților. Carnea roșie, în special cea de vânat, este un factor important în apariția gutei, o boală dureroasă și dificil de tratat. Aceasta era numită și boala oamenilor bogați, deoarece era frecventă în rândul oamenilor care aveau bani să cumpere carne și fructe de mare.
Boala bogaților. Consumul cărnii declanșează una dintre cele mai dureroase afecțiuni. La ce trebuie să aibă românii grijă!
Guta este o formă dureroasă de artrită și, se pare, este declanșată de consumul cărnii roșii, care conține multe purine. În prezent, guta afectează multă persoane, mai ales bărbaţii, şi este asociată cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare şi alcool. Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar.
”Excesul de purine şi pirimidine rezultate prin metabolismul cărnii la anumiţi oameni cu anumite defecte genetice determină depozite de acid uric care se pun şi intră ca nisipul în balamale şi te dor încheieturile de te dor capacele şi tot ca nisipul strică şi rinichiul în timp.
Citește și: Marcel Ciolacu propune plafonarea prețului alimentelor de bază. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: Acest lucru ar putea duce la dispariţia unor produse de pe raft
În momentul în care apare perioada dureroasă, apoi asta e musai, se tratează, nu poţi să treci peste şi tratamentul este antiinflamator, pentru că în momentul în care nu te mai doare, să poţi să trăieşti cu tratament uricusuric care elimina acidul uric din organism.” a explicat doctorul Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Digi24.
Crizele de gută pot apărea o dată la câţiva ani sau de mai multe ori pe lună, în funcţie de stadiul bolii, dar şi de alimentaţia pacientului.
Pe lista alimentelor permise regasim laptele batut si dulce, iaurtul, branzeturile nesarate si slabe, carnea de vaca, de pasare, pestele slab. Sunt indicate carnurile de salau, biban si, de asemenea, poti consuma si 1-2 oua fierte pe saptamana.