Cum poţi scăpa de punctele negre. Numite și comedoane deschise, punctele negre apar atunci când un por este blocat din cauza unei combinații de sebum și celule moarte ale pielii.
Partea cea mai de sus a porului rămâne deschisă, în ciuda faptului că porul este înfundat. Prin faptul că partea deschisă a porului intră în contact cu aerul, zona capătă la suprafață culoarea neagră caracteristică – de aici și denumirea de puncte negre, potrivit Doc.ro.
Curățarea regulată a pielii. Produsele speciale pentru îndepărtarea impurităților (scrub), folosite regulat, exfoliază blând fața și te pot ajuta să scapi de punctele negre. Caută la farmacie produse fără parfum și pe cele concepute pentru piele sensibilă. Evită scrub-urile care îți usucă pielea în exces.
Utilizarea unor produse cosmetice și de machiaj adecvate. Folosește produse non-comedogenice, care nu înfundă porii și care contribuie la reducerea acumulării de celule moarte. Dacă nu știi ce e mai bine să alegi, cere sfatul unui medic dermatolog sau al farmacistului. Evită produsele de machiaj și produsele de îngrijire a pielii care sunt pe bază de uleiuri, deoarece acestea încarcă porii.
Urmarea unor tratamente pe bază de prescripție medicală. Un medic dermatolog îți poate prescrie, în funcție de severitatea punctelor negre, substanțe precum acidul azelaic, acidul salicilic și peroxidul de benzoil (sunt disponibile atât pe bază de prescripție medicală, cât și fără prescripție pentru formele de acnee non-inflamatorie). Acestea sunt tratamente topice, adică substanțele se aplică direct pe piele.
Totodată, medicamentele pe bază de rețetă care conțin vitamina A, cum ar fi tretinoina, tazarotenul și adapalenul pot fi recomandate de medic pentru a împiedica formarea unor reziduuri în foliculii firelor de par și pentru a încuraja dezvoltarea mai rapidă a celulelor pielii.
Citeşte şi: Cum scapi de sughiţ. Cinci trucuri la îndemână, care nu dau greş
Odihna și relaxarea sunt importante. În lupta contra punctelor negre te ajută și să eviți stresul, atât cât este posibil, și să te odihnești suficient (stresul poate declanșa producția suplimentară de sebum).
Benzile speciale, măștile și procedurile cu vacuum trebuie folosite cu precauție, pentru că pot irita pielea și o pot degrada, dacă nu sunt folosite corect.
Mască împotriva punctelor negre. Pentru a combate punctele negre poți încerca și o mască făcută în casă. Ai nevoie de un albuș de ou, de o lingură de suc de lămâie și de o perie facială. Bate cu o furculiță albușul de ou și sucul de lămâie și aplică amestecul pe față cu o perie facială, evitând ochii și sprâncenele.
Lasă să acționeze aproximativ 10-15 minute și veți simți cum pielea se strânge pe măsură ce masca se usucă. Spală-te apoi bine cu apă rece, șterge fața cu un prosop curat și aplică o cremă hidratantă.
Este bine de evitat stoarcerea punctelor negre acasă, chiar și cu un instrument de metal, pentru că în acest fel poți să iriți pielea și să agravezi problema. Mergi la medicul dermatolog, pentru că el îți poate explica ce proceduri sunt indicate în extracția punctelor negre.
De asemenea, nici aburii nu sunt indicaţi. Cercetările nu au confirmat că tratamentele pe bază de aburi pot să ajute, doar pentru că deschid porii. La unii pacienți, aburii agravează punctele negre, potrivit aceleiaşi surse, menţionate mai sus.