Potrivit unui comunicat transmis de PSD, Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al partidului, a susţinut că europarlamentarul Cristian Preda a minţit „atât în legătură cu afirmaţiile premierului referitoare la dosarul ICA, cât şi în legătură cu statutul juridic al lui Dan Voiculescu”.
„Constat cu amăraciune că cei din PDL continuă cu neruşinare campania de manipulare şi denigrare a României în Parlamentul European. După ce au minţit ruşinos în legătură cu aşa-zisa «lovitură de stat», afectând în mod profund imaginea României, acum a venit şi rândul europarlamentarului Cristian Preda să profereze informaţii false în plenul PE. Luni, domnul Preda a minţit în faţa tuturor europarlamentarilor europeni, atât în legătură cu afirmațiile premierului referitoare la dosarul ICA, cât şi în legătură cu statutul juridic al lui Dan Voiculescu. Premierul Victor Ponta nu a afirmat niciodată că verdictul vreunui judecător trebuie anulat, aşa cum a susţinut dl. Cristian Preda, iar Dan Voiculescu nu a fost condamnat în respectivul dosar, după cum a minţit europarlamentarul PDL. Tocmai de aceea, am trimis azi o scrisoare de informare către preşedintele Parlamentului European, prin care am cerut să judece cum ar trebui sancţionate aceste minciuni iresponsabile”, a susţinut Cătălin Ivan.
Totodată, liderul eurodeputaţilor PSD îi solicită lui Cristian Preda să „îşi ceară scuze” pentru „informaţiile eronate” transmise în Parlamentul European.
„În faţa acestor dezinformari grosolane, solicit europarlamentarului Cristian Preda să îşi ceară scuze în faţa plenului Parlamentului European şi să corecteze informaţiile eronate pe care le-a transmis colegilor europarlamentari. De asemenea, solicit PDL să renunţe la această politică a minciunii şi a manipulării pe care o duce la nivel european, deoarece ea face mult rău imaginii României şi afectează interesele tuturor cetățenilor români. Europarlamentarii PDL să înţeleagă, măcar în al doisprezecelea ceas, că au fost trimişi în PE pentru a apăra cu orice preţ interesele românilor care le-au oferit votul, nu interesele meschine de grup”, a mai declarat europarlamentarul PSD, conform comunicatului.
Eurodeputatul PDL Cristian Preda a cerut Comisiei Europene, în şedinţa plenară a PE, să vegheze la „derapajul inacceptabil” al premierului Victor Ponta la adresa independenţei magistraţilor, în replică vicepreşedintele PSD Corina Creţu acuzându-l de continuarea campaniei de denigrare a României.
„Pentru Ponta, dacă ai 60% în Parlament, trebuie să controlezi justiţia. Cer Comisiei Europene să vegheze la acest derapaj inacceptabil: separaţia puterilor executivă şi judecătorească e sfidată în numele voinţei poporului”, a afirmat Preda, în intervenţia susţinută luni seară la Strasbourg.
„Săptămâna trecută, primul-ministru român a criticat decizia unui tribunal care-l condamnă pe unul dintre aliaţii săi de la guvernare, Dan Voiculescu, declarând că verdictul trebuie modificat. Victor Ponta l-a apostrofat apoi pe judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că acesta a cerut oamenilor politici să nu mai ameninţe judecători şi să nu mai conteste decizii definitive ale instanţelor”, a afirmat eurodeputatul democrat-liberal.
El a adăugat că, „pentru premierul de la Bucureşti, cine apără independenţa magistraţilor e adversarul său politic”.
„În ultimele zile, se desfăşoară o campanie de stigmatizare publică şi de revocare a membrilor CSM care vor o justiţie fără subordonare politică. Demersul e sprijinit de posturi tv deţinute de politicieni. Justificarea campaniei ar fi majoritatea de care dispune Guvernul, după alegerile din 9 decembrie”, a mai spus Cristian Preda la PE.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 7 ianuarie că el consideră că decizia judecătorului de la tribunal legată de Dan Voiculescu în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a fost una greşită, arătând că acesta „nu e senator” în condiţiile în care nu a depus încă jurământul.
„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizi greşită şi ar trebui CSM, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât domnul Vociulescu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită, când devine senator, merge la Curtea Supremă (…) Mă opresc aici ca să nu fiu acuzat că atac un judecător, Doamne fereşte! Nici nu ştiu cine e judecătorul de la tribunal, eu vă spun opinia mea ca jurist, pe procedură. Competenţa după persoană este apreciată de judecător. Eşti senator, te duci la Curtea Supremă. Nu eşti senator, rămâi la tribunal. Nu poţi să fii şi senator, şi nesenator”, a spus Ponta la postul B1 TV.
El a precizat că, în condiţiile în care nu a depus încă jurământul, Voiculescu „nu e senator”.
Dan Voiculescu va fi judecat din nou de magistraţii instanţei supreme în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, după ce Tribunalul Bucureşti a luat act de faptul că acesta a fost ales senator.