Cele mai bune poziţii de dormit în funcţie de afecţiunile pe care le ai. Aşa poţi avea un somn odihnitor

Mulţi dintre noi se simt confortabil să doarmă pe burtă, la fel de mulţi dorm mult mai bine în poziţia fetusului, în timp ce alţii preferă să doarmă pe spate. Specialiştii spun, însă, că, atunci când ne aşezăm în pat la somn, este bine să ţinem cont de afecţiunile de care suferim.
Alina Costache
03 feb. 2022, 09:35
Cele mai bune poziţii de dormit în funcţie de afecţiunile pe care le ai. Aşa poţi avea un somn odihnitor

Poziţii de dormit. Recomandarea specialiştilor vine în contextul în care o anumită poziţie poate provoca dureri în zona organului afectat. În consecinţă, ne vom trezi, iar odihna va fi, astfel, compromisă.

Poziţii de dormit. Poziția fetusului

Este preferată de cei mai mulţi oameni și are numeroase beneficii. Femeile însărcinate trebuie să privilegieze această poziţie, la fel persoanele care se confruntă cu dureri în zona lombară. Poziţia fetală poate contribui, totodată, la diminuarea sforăitului.

Sunt, însă, de menţionat şi dezavantajele acestei posturi. O poziție prea strânsă și rigidă determină limitarea cantităţii de aer inhalate în timpul somnului. O postură relaxată presupune să nu aduci genunchii prea aproape de bărbie. Pentru a nu te „chirci”, pune-ţi o pernă între genunchi.

Această poziţie nu este recomandată persoanelor care se confruntă cu probleme articulare sau cu rigiditate musculară, întrucât poate amplifica durerile în dimineața următoare, potrivit doc.ro

Poziția pe o parte

Această postură limitează sforăitul, facilitează digestia și poate chiar reduce refluxul gastroesofagian. Specialiştii recomandă dormitul mai cu seamă pe partea stângă.

Citeste si Când este ideal să mergi la somn. În afara acestor ore, riscul apariţiei problemelor cardiace creşte chiar şi cu 25%

Totuşi, în anumite cazuri, dormitul pe o parte, cu sprijin pe un braț, nu e cea mai bună idee. Asta întrucât se produce o tensiune la nivelul mușchilor brațului pe care dormi, acest lucru putând duce la constricția mandibulei.

În plus, potrivit cercetărilor, dormitul pe o parte contribuie la apariția ridurilor. Pentru a evita durerile de spate, poți folosi același truc, cu o pernă între picioare.

Poziția pe burtă

Şi aceasta este una dintre posturile preferate de multe persoane. Este recomandată mai cu seamă celor care suferă de sforăit sau de apnee în somn.

Dezavantajul dormitului pe burtă este faptul că această poziţie favorizează durerile de gât şi cele lombare, asta întrucât se pune multă presiune inutilă pe mușchii și articulațiile din zonele cervicală și lombară. Pentru a evita aceste neplăceri, strecoară-ţi o pernă sub burtă. De asemenea, ar fi foarte bine dacă ai putea renunţa la perna de sub cap.

Poziția pe spate

Potrivit specialiştilor, dormitul pe spate este cea mai bună poziție de somn, deoarece protejează coloana vertebrală, genunchii și zona cervicală. Asta întrucât corpul este perfect aliniat. O pernă plasată sub genunchi va relaxa această postură.

Nu este, însă, o poziţie recomandată persoanelor care suferă de sforăit sau de apnee în somn şi nici celor care se confruntă cu dureri de spate. Dacă ai dureri de spate, asigură-te că ai un suport de susținere, cum ar fi o pernă, pentru a evita intensificarea durerilor.

Citeste si Licoarea-minune care te scapă de insomnie. Iată ceaiul care te va face să ai un somn excelent!

Cum să-ţi îmbunătăţeşti calitatea somnului

Dacă te simţi obosită dimineaţa, e cazul să iei măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii somnului. Cele mai la îndemână şi eficiente lucruri pe care le poţi face în acest scop sunt:

  • Evitarea excesului de cofeină;
  • Practicarea unei activităţi fizice regulate;
  • Realizarea unui ritual de relaxare înainte de culcare.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele PSD Marcel Ciolacu anunță candidatura la un nou mandat
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'