Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită investigații de imagistică medicală

Conform raportului Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană, România se află pe locul 3 în Europa la numărul deceselor prevenibile prin investigații de screening, tratamente și controale periodice. Afecțiunile oncologice rămân în continuare una dintre principalele probleme de sănătate ale românilor, provocând 95.000 de cazuri noi și 54.000 de victime în 2020.
Alina Costache
03 feb. 2022, 12:37
Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită investigații de imagistică medicală

Monitorizarea pacientului după finalizarea terapiei oncologice are un rol esențial în controlul afecțiunii și menținerea rezultatelor pe termen îndelungat.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții solicită investigații de imagistică medicală

În 2021, rețea națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie Medima Health a realizat 3,062 de investigații imagistice decontate, în cadrul programului național de monitorizarea a pacienților cu afecţiuni oncologice „Monitor 2”. Dintre acestea, 1.780 au fost investigații CT, iar 1.282 au fost RMN-uri.

Cele mai frecvente investigații pe segmentul oncologic au fost cele abdominale, constituind circa 60% din totalul examinărilor (1.828 RMN-uri și CT-uri). Ponderea ridicată a acestora se datorează utilizării pe scară largă în practica oncologică, atât pentru a diagnostica diverse forme de cancer care se dezvoltă în zona abdominală, dar și pentru a monitoriza o eventuală metastazare. Prin intermediul examinării abdominale, medicul imagist poate evalua cancerul de ficat, de stomac (gastric) și de pancreas, unele dintre cele mai agresive tipuri de cancer. De asemenea, investigația este indicată în cancerul colorectal, aflat printre primele trei tipuri de cancer care afectează deopotrivă populația masculină și feminină.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este un prilej de a crește nivelul de conștientizare al pacienților oncologici privind importanța monitorizării post tratament și de a-i încuraja să nu amâne controlul medical periodic din cauza situației pandemice actuale. Investigațiile imagistice sunt, la ora actuală, o parte importantă a protocolului de evaluare al pacienților cu afecțiuni oncologice, datorită preciziei cu care pot depista anomaliile în stadiul cel mai incipient. Acestea permit medicului oncolog să monitorizeze efectele secundare ale tratamentelor și să preîntâmpine o eventuală recidivă, contribuind astfel la creșterea speranței de viață”, afirmă Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.

Pe locul al doilea în topul investigațiilor decontate pacienților oncologici s-au aflat investigațiile craniene, cu un procent de 12% din numărul total (378 de investigații). Deși cancerul cerebral are o incidență scăzută la nivel mondial – 1.7%1 din cazurile de cancer, metastazele cerebrale sunt o complicație frecventă asociată bolilor oncologice. Aproximativ 15 – 30% dintre pacienții cu forme de cancer pulmonar, cancer de sân şi melanom pot dezvolta tumori secundare la nivel cranian, iar metoda indicată pentru depistarea acestora este RMN-ul.

Totodată, doar 11% dintre pacienții programului „Monitor 2” (336 de investigații) au solicitat examinări ale regiunii toracice, în principal CT-uri pulmonare, în condițiile în care, în România, cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, iar un român moare în fiecare oră de această afecțiune, ca urmare a subdiagnosticării.

De asemenea, un segment important a fost reprezentat de investigațiile de monitorizare pentru cancerele feminine, reprezentând o pondere de circa 8%. Din această categorie fac parte investigațiile RMN pelvine și de sân, recomandate în detrimentul CT-ului în analiza cancerelor ginecologice frecvente, cum sunt cancerul de col, de uter, ovarian și endometrial, dar și a cancerului mamar, principala afecțiune malignă întâlnită la femei. În aceste cazuri, investigația RMN permite depistarea cu precizie a țesutului tumoral restant după intervenții chirurgicale, evaluarea răspunsului la chimioterapie a unui neoplasm, dar și confirmarea unei suspiciuni de recidivă tumorală locală.

Restul investigațiilor imagistice solicitate de pacienții oncologici au fost investigațiile de coloană vertebrală și examinările la nivelul extremităților (braț, mână, gleznă, șold, genunchi, gambă, umăr).

Care sunt indicațiile și diferențele între CT și RMN în afecțiunile oncologie?

  • Ambele tipuri de investigații au indicații în diagnosticarea cancerului, monitorizarea evoluției pacientului pe parcursul tratamentului oncologic și după finalizarea acestuia, pentru identificarea eventualelor metastaze;

  • Recomandarea unui RMN sau CT depinde de tipul de cancer al pacientului, de tratamentele administrate, dar și de afecțiunile asociate;

  • RMN-ul oferă imagini detaliate ale țesuturilor moi și ligamentelor, în timp ce prin CT se obțin imagini detaliate ale organelor interne, vaselor de sânge și oaselor.

  • Investigația RMN-ul nu implică iradiere, ca urmare poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, fiind noninvazivă pentru pacient.

În anul 2021, Medima Health a efectuat în total 23,145 investigații RMN, CT și PET-CT în cele 6 clinici prezente în București și în țară. În cadrul centrelor Medima, pacienții oncologici au acces cu prioritate la investigații imagistice de monitorizare gratuite, în baza biletului de trimitere de la medicul oncolog, cu mențiunea „Monitor 2”. Aceștia beneficiază de investigații de înaltă precizie, realizate cu echipamente de ultimă generație și de rezultate acordate de medici radiologi cu experiență.

Medima Health este o rețea națională de clinici de excelență în imagistică medicală și radiologie, care oferă servicii de RMN/CT/PET-CT. Având 6 clinici moderne operaționale și planuri de dezvoltare ambițioase pentru România, Medima Health asigură pacienților acces la investigații imagistice de înaltă performanță, realizate cu tehnologii moderne, la prețuri accesibile și fără perioade lungi de așteptare. Echipa Medima este formată din medici radiologi reputați, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, radiolog român proeminent și director medical al rețelei. În septembrie 2020, Medima Health s-a asociat cu fondul românesc de private equity, Morphosis Capital, pentru un proiect de expansiune la nivel național.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni