Florin Cîţu, preşedintele PNL, cât şi alţi lideri liberali, au explicat în ultima perioadă că o renegociere a PNRR nu poate avea loc până în 2023, cel mai devreme, dar Marius Budăi îşi doreşte creşterea procentului de 9,4% alocat pensiilor.
Pe lângă problema renegocierii PNRR, potrivit Antena 3, există o serie de nemulțumiri în interiorul partidului la adresa ministrului Muncii, din cauza declarațiilor privind posibilitatea majorării pensiilor, pentru a doua oară în 2022.
De menționat este faptul că reacțiile dure din PNL vin după ce, recent, ministrul Muncii a anunţat că din februarie ar putea începe discuţii cu Comisia Europeană, la Bruxelles, pentru majorarea procentului din PNRR acordat pensiilor.
Totodată, noaptea trecută, ministrul a explicat și de ce este nevoie de o modificare la nivelul PNRR-ului. Acesta declara că procentul de 9,4% din PIB alocat pensiilor prin PNRR este insuficient.
„Am avut aseară o ședință în coaliția politică. S-a hotărât formarea unui grup la nivel de câteva ministere și persoane pe tehnic, astfel încât să venim cu câteva soluții și să putem începe discuțiile cu Comisia Europeană.
În PNRR este un angajament iresponsabil – acest prag de 9,4% pentru toate pensiile. Este scris la nivel de PNRR este scris temenul „pensii speciale” – termen care nu există din punct de vedere juridic, dar ele sunt de fapt indemnizații de serviciu stabilite, iar pensiile militare sunt pensii militare de stat. Din cauza acestui termen s-a creat confuzia și Comisia Europeană a insistat ca si pensiile militare să intre în acest procent de 9,4%”, a declarat Marius Budăi.
În cadrul acelorlași declarații făcute, Budăi mai explica și faptul că procentul alocat pensiilor din PIB trece peste 10% și a pregătit câteva soluții pentru rezolvarea acestor probleme.
„Doar cu pensiile pe contributivitate înseamnă 8% din PIB. În jur de 1% sunt toate aceste indemnizații și pensii de lucru. Prin PNRR România s-a asumat rezolvarea inechităților din sistem care se poate realiza în doi pași.
O lege pe care noi o avem unde am fost extrem de clar și nu e neapărat legea PSD. Noi ne-am asumat la formarea coaliției ca în termen de 12 de zile vom prezenta un calendar pe legea 127 ținând cont de condiționalitățile din PNRR, de deficitul bugetar și de discuțiile cu Comisia Europeană. Este scris în programul de guvernare. Mai mult articolul 21 din PNRR permit aceste discuții
Impactul bugetar – dacă contribuția la pilonul II intră aici – trecem cu mult de 10% din PIB. Noi nu ne dorim sa pune niciun fel de probleme în PNRR. Nu vrem să afectăm implementarea planului. Suntem extrem de determinați să îndeplinim fiecare jalon. Pe unele le vom îndeplini chiar mai repede, dar în această situație trebuie să trecem pragul – ori majorăm plafonul, ori să scoatem câteva categorii de pensii, rezolvarea inechităților să fie în afara procentului”, a adăugat ministrul.