Guvernul Ciucă a actualizat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Astfel, în vederea identificării contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru prevenirea expunerii la COVID-19, persoanele au obligaţia de a completa formularul digital de intrare în România cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge la graniţă.
„Astfel, dacă până în acest moment aveam 24 de ore să completăm acest formular – deci cu 24 de ore înainte de a-l prezenta, trebuia să-l completăm (…) am extins această perioadă de la 24 la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt şi celelalte 24 de ore ulterioare trecerii prin care poate fi prezentat acest formular”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.
Potrivit lui Baciu, noua OUG prevede şi exceptarea unor categorii de personal de la completatea acestui formular.
„Acest lucru se va face prin bifarea unei opţiuni care se numeşte personal exceptat.
Vorbim, spre exemplu, despre piloţi de aeronave şi personal navigant al acestora, precum şi mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar.
De exemplu, piloţii de aeronavă, deşi părăsesc spaţiul aerian local şi se duc în alt stat, aceştia nu se dau jos din avion. Nu se expun şi nu se adresează certificatului.
Certificatul nu ar putea să rezolve problema pentru care el a fost creat.
Citeşte şi: Ce restricţii anti-COVID rămân în vigoare în România în februarie. Unde va fi obligatorie masca de protecţie
Conducătorii autovehiculelor cu o capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, personalul navigant maritim şi fluvial, precum personalul de deservire a platformelor maritime, personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor şi personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României şi care nu se deplasează pe teritoriul altui stat.
Poliţiştii care participă la misiunile de aducere în ţară sub escortă a persoanelor urmărite internaţional şi a celor trasferate în vederea continuării executării pedepsei, personalul implicat în executarea misiunilor de transport a pacienţilor serviciului medical şi din unităţi sanitare aflate în afara teritoriului României, persoanele care se deplasează pentru locul de muncă şi tranzitează frontiera de stat cel puţin o dată în 24 de ore – cineva care lucrează la graniţă şi munceşte în Ungaria sau Bulgaria şi trăieşte în România.
Ar fi absurd să completeze acest formular.
Ideea că persoanele care fac parte din aceste categorii exceptate selectând această opţiune de personal care este exceptat va face acest lucru o singură dată. Nu va trebui de fiecare dată să selecteze.
În momentul în care se selectează această opţiune, multe câmpuri nenecesare vor dispărea şi nu vor mai putea fi completate.
Pentru toate aceste persoane este o modificarea importantă şi ne pare rău că până acum nu a putut fi adoptată”, a declarat Andrei Baciu, într-o conferinţă de presă.
De asemenea, se reduc şi amenzile pentru necompletarea formularului PLF.
„S-a redus valoarea amenzilor – plafonul minim. Până în acest moment funcţiona un plafon de acordare amenzilor între 2.000 şi 3.000 de lei.
Pragul minim a fost scăzut la valoarea de 500 de lei. La fel, pentru cei care au început un demers juridic şi pentru care nu există o decizie finală, dacă se va merge totuşi în impunerea unei amenzi, pragul minim va fi de 500 de lei, nu de 2.000 de lei de la care s-a plecat”, a anunţat Andrei Baciu.