Ludovic Orban, fostul preşedinte al PNL, a fost întrebat de ce Guvernul continuă să adopte măsuri restrictive, în condiţiile în care alte ţări, precum Marea Britanie sau Danemarca, au decis eliminarea restricţiilor. Victor Ciutacu, moderatorul emisiunii „Punctul Culminant”, a amintit că adoptare acestui act normativ are loc la cinci ani de la „Ordonanţa 13”.
„Este o aberaţie adoptarea acestui act normativ şi este o aberaţie modul în care vor să adopte. Exact noaptea ca hoţii, exact cum a fost adoptată OUG 13. Vă aduceţi aminte ce proteste a generat, un maraton de proteste care a scos milioane de oameni în stradă.
CCR a decis foarte clar că nu pot fi restrânse drepturi constituţionale, fundamentale decât în anumite situaţii şi din anumite motive care nu pot fi stabilite decât conform prevederilor Constituţiei, prin lege adoptată de Parlament.
Chiar în perioada de vârf a pandemiei, dacă ţineţi minte, am avut o perioadă de aproximativ 23 de zile în care nu am putut adopta nicio măsură de protecţie a sănătăţii ca urmare a deciziei CCR şi a fost necesară adoptarea de către Parlament a prevederilor legii.
Guvernul nu poate să adopte nicio OUG prin care să aducă limitări la drepturile constituţionale ale cetăţenilor români”, a declarat Ludovic Orban, în direct la România TV.
Întrebat de ce ordonanţa este semnată doar de premierul Nicolae Ciucă, Ludovic Orban a subliniat că „trebuie îndeplinite toate prevederile legale şi constituţionale cu privire la modalitatea de adoptare a unui act normativ”.
„E necesară o consultare publică anterioară pentru orice proiect de act normativ. Documentul degeaba e semnat de premier dacă nu este semnat de miniştri care trebuie să avizeze în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
Personal, dacă s-a întâmplat acest lucru, dacă a fost adoptată această OUG (…) categoric OUG are un caracter neconstituţional.
Ea trebuie atacată de Avocatul Poporului. Există deja precedente clare cu privire la această situaţie”, a afirmat fostul premier Ludovic Orban.
Fostul preşedinte PNL a vorbit inclusiv de răspunderea penală a celor care au emis un act normativ fără respectarea legii.
„Dacă e trimisă de Guvern fără să îndeplinească toate formalităţile legale, cei care trimit spre publicare un act normativ care nu a fost adoptat în conformitate cu Constituţia se fac vinovaţi de săvârşirea unei infracţiuni.
Există inclusiv răspundere penală pentru transmiterea unui act normativ care nu este conform legii şi care nu întruneşte condiţiile pentru a intra în vigoare”, a spus Orban.
Întrebat de ce Guvernul Ciucă a decis să adopte acest act la cinci ani de la Ordonanţa 13, Orban a amintit despre momentul în care Guvernul pe care l-a condus a adoptat 23 de ordonanţe, însă nu toate au produs efecte.
„Chiar dacă unele au fost declarate ca adoptate, ele nu au fost semnate şi transmise către Monitorul Oficial, spre Parlament. Nu au intrat în vigoare şi nu au produs efecte.
Personal, nu pot să vă dau niciun fel de explicaţie. E complet de neînţeles, din punctul meu de vedere, ce a putut să determine un asemenea abuz.
Aştept să văd textul OUG ca să vedem foarte clar. Dacă în textul OUG sunt restricţionate drepturi sau se permite restricţionarea drepturilor prin intermediul unor HG, vă spun că OUG că este neconstituţională şi reprezintă o încălcare a drepturilor omului”, a spus Orban.
„Deşi mulţi s-au mirat, am fost împotriva certificatului verde, împotriva obligativităţii vaccinării din motive pe care le-am explicat foarte clar public. Eu cred că după data de 15 martie, după ce trecem de valul cinci, trebuie să renunţăm la starea de alertă şi să revenim la o viaţă normală, la o viaţă care să ne permită fiecăruia dintre noi să nu mai fim sub reglementări restrictive.
Deja sunt ţări europene care iau decizia eliminării tututor restricţiilor şi există deja un curent inclusiv între medicii epidemiologici care agreează ideea mai ales de a trata ultima variantă a virusului care este cam cât o gripă, de a se renunţa la restricţii şi a fi tratat acest virus cum e tratată o gripă.
Cred că doi ani de zile ne-au ajuns. Cetăţenii s-au informat în toată această perioadă. Ştiu cum să se protejeze. Statul a pus la dispoziţie suficiente doze de vaccin pentru a permite vaccinare populaţiei, a celor care au dorit şi pune în continuare la dispoziţie.
Cred că e momentul să revenim la normalitate, nicidecum să adoptăm astfel de OUG care vin contrar împotriva cursului firesc al lucrurilor în lumea civilizată”, a conchis fostul lider liberal.
Au sărit scântei la finalul şedinţei de plen comun pentru aniversarea a 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Fostul preşedinte PNL, Ludovic Orban, i-a reproşat în termeni duri lui Florin Cîţu că nu i-a acordat cuvântul în cadrul şedinţei pe care a condus-o.
Noua sesiune parlamentară a adus schimbări atât la nivelul grupurilor parlamentare cât și a conducerii celor două camere, modificându-se astfel balanța de putere. În noua sesiune parlamentară, la conducerea Camerei Deputaților, prezidată de liderul PSD Marcel Ciolacu, au fost aleși marți, 2 februarie, noi vicepreședinți. Din partea social-democraților au fost numiți Suciu Vasile Dan și Șerban Ciprian Constantin, acesta din urmă înlocuindu-l pe Sorin Grindeanu care a preluat funcția de ministru al Transporturilor.