Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 este impresionantă

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing încep vineri. România este reprezentată de 22 de sportivi. Google, de multe ori boicotat în China, a realizat un doodle special pe 4 februarie, pentru ceremonia de deschidere a JO 2022.
Filip Stan
04 feb. 2022, 00:33
Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 este impresionantă

Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing vor începe vineri, cu o ceremonie care se va desfăşura pe Stadionul Naţional al Chinei. Google a realizat un doodle animat cu ceremonia de deschidere.

De la eveniment vor lipsi conducători din Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Estonia, Marea Britanie, Kosovo, Lituania, Taiwan şi SUA, ţări care au anunţat că boicotează diplomatic JO, din cauza problemelor din China legate de respectarea drepturilor omului. Din partea României va fi prezent în tribună ministrul Sportului, Eduard Novak. Drapelul României va fi purtat la ceremonie de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.

Ceremonia de deschidere a JO de iarnă are loc vineri, pe stadionul „Cuib de pasăre”, din Beijing. Odată cu deschiderea JO intră în vigoare armistiţiul olimpic, care prevede aruncarea armelor şi încetarea tuturor ostilităţilor din întreaga lume.

La ceremonia de deschidere, care începe la ora 14.00 (ora României), delegaţiile celor 91 de ţări participante vor defila în ordinea din alfabetul chinez.

Conform tradiţiiei olimpice, prima naţiune care va defila va fi Grecia, unde au fost create Jocurile Antice.

România va fi a 45-a delegaţie care va defila, drapelul tricolor urmând să fie purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene. Penultima naţiune care va defila va fi cea a Italiei, gazda ediţiei din 2026, de la Milano, iar ultima va fi China.

Regizorul chinez Zhang Yimou va conduce ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, organizată în capitala Chinei. El a mai condus şi ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2008.

În vârstă de 71 de ani, el a promis o ceremonie „total inovatoare”, recunoscând totodată că pandemia şi temperaturile scăzute vor împiedica să se ajungă la dimensiunea excepţională a spectacolului din 2008, când au fost 15.000 de participanţi.

Regizorul unor filme de arte marţiale precum The Secret of the Flying Daggers a promis aproape 3.000 de participanţi la ceremonie. Un alt indiciu: aprinderea flăcării olimpice va urma o „idee îndrăzneaţă” care integrează conceptele de „protecţie a mediului şi emisii scăzute de carbon”.

La ceremonia de deschidere sunt aşteptaţi, printre alţii, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, care conduce de facto Araba Saudită, sau preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi.

În schimb, nu vor fi oficiali din partea SUA şi a unora dintre aliaţii săi occidentali (Canada, Marea Britanie, Australia, Japonia), din cauza încălcării drepturilor omului în China. Jocurile ar urma să fie deschise de Zi Jinping, preşedintele Chinei.

De asemenea, conform tradiţiei, începe şi armistiţiul olimpic. CIO a adoptat rezoluţia în decembrie, prin care în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice Beijing 2022,  „se face apel la toate statele membre să coopereze cu Comitetul Internaţional Olimpic şi cu Comitetul Internaţional Paralimpic în eforturile lor de a folosi sportul ca instrument de promovare a păcii, dialogului şi reconcilierii în zonele de conflict în timpul şi după perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice.”

Prin Armistiţiul Olimpic sau „Ekecheiria” se solicită ” aruncarea armelor şi încetarea tuturor ostilităţilor din întreaga lume, astfel încât oamenilor să li se ofere pacea şi şansa reconcilierii”.

Jocurile Olimpice se vor încheia la 20 februarie, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc între 4-13 martie.

Flacăra olimpică a fost purtată pe Marele Zid Chinezesc de actorul Jackie Chan. Prezentarea sportivilor români prezenţi la JO 2022

Raluca Strămăturaru (sanie, 36 ani) este la a 4-a participare la Jocurile Olimpice de Iarnă după ediţiile Vancouver 2010, Sochi 2014 şi Pyeongchang 2018. La ultima ediţie a JO de iarnă ea a avut cea mai bună clasare pentru Team Romania, locul 7. Raluca Strămăturaru este al doilea reprezentant al acestei discipline desemnată portdrapel, după Ioan Apostol.

Paul Pepene (schi fond, 33 ani) este primul şi singurul schior de fond din România care a câştigat un titlu mondial la U23. Are în palmares două medalii mondiale de argint la seniori, la schi pe role. Şi el este la cea de-a 4-a participare olimpică după prezenţele de la Vancouver 2010, Sochi 2014 şi PyeongChang 2018.

Vor concura aproape 3.000 de sportivi în 15 discipline sportive. Întrecerile sportive vor avea loc în trei mari zone – BEIJING, YANQING şi ZHANGJIAKOU şi se vor disputa atât în baze sportive deja existente sau construite de la zero special pentru competiţiile olimpice de iarnă, cât şi în locuri unde au avut loc confruntările din cadrul Beijing 2008.

Beijing este primul oraş gazdă a unei ediţii de vară a Jocurilor Olimpice – Beijing 2008, dar şi a uneia de iarnă – Beijing 2022.

România participă la eveniment cu 22 de sportivi: 8 fete şi 14 băieţi, la 7 discipline sportive:

• Sanie – Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă);

• Bob – Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea ( bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane);

• Schi Alpin – Maria Constantin (slalom, slalom uriaş – feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş – masculin);

• Sărituri cu schiurile – Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH – masculin), Daniel Cacina (NH, LH – masculin), Sorin Mitrofan (NH, LH – masculin);

• Schi fond – Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber – feminin), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe – masculin),

• Biatlon – Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire – feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire – masculin);

• Patinaj Viteză – Mihaela Hogaş (feminin 500 m, 1000 m).

Ceremonia de deschidere a JO Beijing 2022 şi transmisiunile primei zile la TVR

Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022 se văd la TVR. Iată programul zilei de vineri, 4 februarie: la TVR 1 vedem în direct Ceremonia de deschidere, iar la TVR 2 – primele transmisiuni de patinaj artistic.

Timp de peste două săptămâni, în perioada 4 – 20 februarie, Televiziunea Română transmite în direct şi înregistrat Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022. Telespectatorii vor putea urmări la TVR 1 şi TVR 2 evoluţia sportivilor români calificaţi la JO, dar şi competiţii de patinaj artistic, schi alpin, sărituri cu schiurile, hochei, curse spectaculoase de short-track, curling, snowboard.

Citeşte şi: Un component al delegaţiei României la JO de la Beijing, testat pozitiv cu Covid-19. Ce se întâmplă cu ceilalți sportivi

„Sănătate-Bucurie-Energie” este sloganul ștafetei care a început pe 2 februarie cu o ceremonie la Parcul Olimpic din Beijing, la care au participat peste 300 de sportivi, studenți, voluntari și rezidenți ai comunității. Peste 1.000 de persoane poartă torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice, la Beijing şi în oraşul vecin Zhangjiakou, înaintea ceremoniei de deschidere, care va avea loc pe Stadionul Olimpic, celebrul „Cuib de pasăre”.

Flacăra olimpică a sosit joi, 3 februarie. la Badaling, una dintre secţiunile Marelui Zid, cea mai apropiată de Beijing (75 km). Actorul de filme de arte marţiale Jackie Chan, originar din Hong Kong, care a participat şi la ştafeta din 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing, a fost unul dintre purtătorii torţei olimpice.

Belarus v Austria – Match Highlights – Preliminary Round

Telespectatorii TVR 1 vor putea urmări ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă Beijing 2022 vineri, 4 februarie, în direct, de la ora 14.00. Comentează jurnaliştii TVR Monica Bucur şi Sorin Hobana.

Din cauza restricțiilor impuse de China pentru combaterea răspândirii Covid-19, la ceremonia de deschidere şi la competiţii vor participa doar grupuri selectate de invitați locali, iar Comitetul Internațional Olimpic (CIO) speră ca tribunele să fie ocupate la cel puțin 30% din capacitate.

Zhang Yimou, regizorul Ceremoniei de deschidere a JO Beijing 2022, a fost cel care a semnat regia şi pentru spectacolul de deschidere pentru JO Beijing 2008. El a declarat că ceremonia va fi diferită de cea organizată acum 14 ani, flacăra olimpică urmând să fie aprinsă într-o manieră „fără precedent în cei peste 100 de ani de Jocuri Olimpice”. Spectacolul festivităţii de deschidere va fi realizat cu 4.000 de persone, faţă de 15.000, câte au fost implicate la ediţia din 2008.

Danemarca, Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Lituania, Noua Zeelandă şi SUA vor boicota diplomatic JO Beijing din cauza nerespectării drepturilor omului în China, în timp ce Vladimir Putin şi Albert de Monaco au declarat că vor participa la Ceremonia de deschidere.

Patinajul artistic începe în forţă această ediţie a JO, cu competiţia pe echipe, în care favorite sunt Japonia, SUA, Canada şi reprezentanţii Comitetului Olimpic Rus. În prima zi de întreceri au loc programul scurt al probelor masculine, perechi şi dans, pe care telespectatorii le vor putea urmări la TVR 2.

Programul transmisiunilor la TVR 1:

ora 14.00 – Jocurile Olimpice Beijing 2022 – Ceremonia de deschidere – Transmisiune directă

Comentatori: Monica Bucur, Sorin Hobana

Programul transmisiunilor la TVR 2:

Ora 19.05 – Jocurile Olimpice Beijing 2022 – Patinaj artistic pe echipe (program scurt masculin, dans, perechi)

Comentatori: Monica Bucur, Marius Negrea

Cei mai buni atleţi ai lumii la sporturi de iarnă ne vor încânta cu determinarea şi performanţele lor şi ne vor aminti că, indiferent unde ne aflăm sau ce limbă vorbim, suntem mai puternici împreună. Românii sunt conectaţi la ritmul şi frumuseţea sporturilor de iarnă prin intermediul Televiziunii Române, official broadcaster Beijing 2022, care asigură, în acest an, transmisiuni directe şi înregistrări de la Jocurile Olimpice, pe posturile sale principale – TVR 1 şi TVR 2. TVR Moldova este official broadcaster al transmisiunilor pe teritoriul Republicii Moldova.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii