MAE schimbă ambasadorul României în Ucraina şi reprezentantul de pe lângă ONU. Klaus Iohannis a semnat decretele de rechemare în ţară

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretele de rechemare în ţară a zece ambasadori, între care Ion Jinga, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York.
Filip Stan
04 feb. 2022, 13:56
MAE schimbă ambasadorul României în Ucraina şi reprezentantul de pe lângă ONU. Klaus Iohannis a semnat decretele de rechemare în ţară

Klaus Iohannis a semnat vineri şi ordinul de chemare al ambasadorului României în Ucraina, Cristian Leon Ţurcanu, în contextul situaţiei tensionate din ţara vecină, ameninţată cu un atac din partea Rusiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care îl recheamă în ţară pe Ion Jinga, din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York, pe Răzvan-Victor Rusu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg, precum şi pe Adrian Cosmin Vieriţa din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia.

De asemenea, sunt rechemaţi Cristian-Leon Ţurcanu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, Daniel Ioniţă, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova, Iulian Buga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Suediei, Sorin Vasile Moldovan, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Turkmenistan, Florin Marius Tacu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Singapore, Adrian Măcelaru, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Emiratele Arabe Unite şi în Regatul Bahrain, cu reşedinţa la Abu Dhabi şi Mihail Constantin Coman,ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Sultanatul Oman, cu reşedinţa la Riad.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, tot vineri, şi înlocuitorii propuşi pentru misiunile diplomatice respective.

Astfel, persoanele nominalizate sunt în marea majoritate diplomaţi de carieră şi cunosc foarte bine problematicile în atenţie.

”În avansarea acestor propuneri au fost avute în vedere, în special, profesionalismul şi pregătirea pentru specificul postului în care ar urma să îşi desfăşoare mandatul persoanele nominalizate, precum şi parcursul profesional, competenţele şi pregătirea necesare asumării unei astfel de poziţii. La fel ca şi până acum, elementul principal în formularea acestor nominalizări a fost reprezentat de competenţele şi abilităţile candidaţilor de a îndeplini aceste funcţii, cu scopul de a apăra şi promova interesele României şi ale cetăţenilor români în afara graniţelor, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a României peste hotare  şi, implicit, la o imagine mai bună a ţării noastre în relaţia cu partenerii săi externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe a României”, transmite MAE.

Citeşte şi: EXCLUSIV | George Simion susţine că Florin Cîţu a influenţat modificarea OUG privind certificatul COVID. „Aşa trebuie să execute el ordinele de la Bruxelles când toată Europa şi toată lumea se relaxează”

La Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York, MAE îl propune ca ambasador pe Cornel Feruţă, diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din anul 2014 şi exercită, din ianuarie 2020, funcţia de secretar de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice în cadrul MAE. A desfăşurat până în prezent o activitate prestigioasă, care a contribuit în mod semnificativ, inclusiv din perspectiva aprecierii sale în plan internaţional, la promovarea şi credibilitatea României. A fost, în perioada 2007 – 2012, şeful Misiunii Permanente a României la Organizaţiile Internaţionale de la Viena.

La Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva este propus Răzvan-Victor Rusu, tot diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din 2019 şi ocupă, din 2016, funcţia de şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. În perioada 2007 – 2012 a fost ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Italia, Malta şi San Marino, precum şi Reprezentant Permanent al României la agenţiile ONU (FAO, FIDA, PAM).

În perioada 2014 – 2017 a fost şeful delegaţiei României la International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), iar în intervalul 2012 – 2016, a ocupat funcţia de emisar special al MAE pentru Parteneriatul Estic al UE şi de director general al Departamentului Afaceri Regionale din Ministerul Afacerilor Externe. Vorbeşte limbile engleză, franceză şi italiană.)

Ambasadorul propus pentru Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg este Ion Jinga. Diplomat de carieră, acesta deţine gradul diplomatic de ambasador din anul 2017 şi exercită, din august 2015, funcţia de reprezentant permanent al României la ONU, New York.

Din această poziţie, a îndeplinit o serie de funcţii în premieră pentru ţara noastră, precum cea de Preşedinte al Comitetului de decernare a Premiului ONU pentru Populaţie, în 2019, 2020 şi 2021, Preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezarmare şi Securitate Internaţională (2018 – 2019), Preşedinte (2018) şi Vicepreşedinte (2019) al Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii, co-preşedinte al procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate (2016 – 2017). Anterior, a deţinut funcţia de ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, între 2008 şi 2015, iar în perioada 2003 – 2008 a fost ambasador al României în Regatul Belgiei.

Citeşte şi: EXCLUSIV | George Simion aruncă bomba. „Vom avea alegeri anticipate în iunie. PSD şi PNL nu vor mai forma Guvernul luna viitoare”

În Republica Moldova, MAE propune ca ambasador pe Cristian-Leon Ţurcanu, tot diplomat de carieră, care exercită, din 2016, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina.

Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcţia de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chişinău. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, şi la Ambasada României la Berlin, între 2003 şi 2008. Vorbeşte limbile engleză, germană, suedeză şi are cunoştinţe de franceză, italiană şi rusă.)

Pentru Ucraina, este propus  ambasador Alexandru Victor Micula, diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din 2008 şi exercită, din 2019, funcţia de Reprezentant cu însărcinări speciale pentru combaterea antisemitismului în cadrul MAE.

În perioadele noiembrie 2018 – noiembrie 2019 şi februarie 2016 – ianuarie 2018 a ocupat funcţia de secretar de stat pentru afaceri interinstituţionale în cadrul MAE, iar între noiembrie 2007 şi iunie 2008 a fost secretar de stat, coordonatorul naţional pentru organizarea Summitului NATO de la Bucureşti. În perioada octombrie 2011 – februarie 2016 a fost ambasadorul României în Ungaria, iar în intervalul iunie 2014 – iunie 2016 a fost Secretar al Comisiei Dunării.

A îndeplinit, de asemenea, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, între 2009 şi 2011. În perioada 2002 – 2007 a fost ambasadorul României în Republica Argentina şi Republica Paraguay.  Vorbeşte limbile engleză şi spaniolă şi are cunoştinţe de limbă maghiară.)

În Regatul Suediei este propus Daniel Ioniţă, diplomat de carieră, care deţine gradul diplomatic de ambasador din anul 2019 şi a ocupat, din 2016, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Moldova.

Anterior, în perioada 2015 – 2016, a îndeplinit funcţia de secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul MAE. În perioada 2011 – 2015, a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei. În Serviciul Exterior, a mai activat în cadrul Ambasadei României la Stockholm, unde a îndeplinit funcţia de prim-colaborator în perioada 2002 – 2006, şi la Misiunea României la NATO şi UEO Bruxelles, în 2002 şi anterior, în 1998. Vorbeşte limbile engleză, franceză şi suedeză/norvegiană.

În Turkmenistan este propus ca ambasador Ion Naval, diplomat de carieră, care ocupă postul de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României în Republica Azerbaidjan din octombrie 2021, funcţie pe care a îndeplinit-o şi în intervalul septembrie 2020 – aprilie 2021.

În perioada aprilie 2020 – octombrie 2021 a exercitat rolul de însărcinat cu afaceri ad interim în cadrul aceleiaşi ambasade. În Serviciul Exterior, a mai activat în cadrul Ambasadei României în Ucraina, în perioada 2008 – 2019.  Vorbeşte limbile rusă, franceză, ucraineană, engleză.

Citeşte şi: Mircea Geoană, despre suplimentarea trupelor SUA în România, Germania şi Polonia: „Nu e vorba de cifre atât de mari, nu sunt contingente atât de masive”

În Republica Singapore este propus ambasador al României Iulian Buga. Acesta este diplomat de carieră, deţine gradul diplomatic de ambasador din 2008 şi a ocupat, din 2015, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Suediei.

Anterior, a îndeplinit funcţiile de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, în perioada 2013 – 2015, în Irlanda, în perioada 2009 – 2013, şi în Regatul Ţărilor de Jos, în intervalul 2001 – 2007, unde a deţinut şi poziţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, ocupând şi poziţia de Preşedinte al Comitetului Conferinţei Statelor Părţi.

În Emiratele Arabe Unite este propus ca ambasador Octavian-Bogdan Badica. El ocupă, din 2010, funcţia de şef al departamentului pentru verificare şi raportare (head of controlling and reporting) în cadrul unei reţele private de sănătate, poziţie din care gestionează întreaga activitate financiară a instituţiei şi o serie de activităţi de coordonare aferente.

Anterior, a ocupat funcţia de auditor senior în cadrul unei importante firme de consultanţă şi audit. Este licenţiat în administrarea afacerilor în cadrul Universităţii din Bucureşti (2005 – 2008) şi în limbi străine, cu o specializare în limbile engleză şi arabă de la Universitatea Dimitrie Cantemir din Bucureşti (2005 – 2008). Vorbeşte limbile engleză, arabă şi franceză.

În Statul Qatar este propus ambasador Nicuşor Daniel Tănase, diplomat de carieră, care adeţinut, în perioada 2016 – 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statul Kuwait, iar în intervalul 2008 – 2013 a fost ambasadorul României în Republica Libaneză.

În Sultanatul Oman este propus ambasador Florin Marius Tacu, care Exercită, din 2017, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Singapore.

Anterior, în perioada septembrie 2010 –2015, a ocupat funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României la Shanghai, Republica Populară Chineză.

În Republica Federală Democrată Etiopia este propusă ambasador Iulia Pataki. Aceasta a ocupat, în perioada 2012 – 2021, funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda şi Tanzania, cu reşedinţa la Nairobi.

Citeşte şi: Scandal în USR. Dacian Cioloş, mesaj către colegi: Nu plec din partid. Colegii mai bine să se gândească la măsurile de reformă decât să răspândească ştiri ”complet false”

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Lukaşenko Își Depune Candidatura pentru Alegerile Prezidențiale din Belarus
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!