„Statele Unite sunt nemulțumite de Zelenski din cauza refuzului său de a recunoaște pericolul reprezentat de Rusia. Americanii l-au avertizat pe președintele ucrainean despre invazia „iminentă” și capturarea Kievului de către Moscova. Dar, în loc să fie de acord cu ei, Zelenski a spus că cel mai grav pericol se ascunde în interiorul țării”, scrie The Economist. El le-a reproșat liderilor străini retorica lor catastrofică și a sugerat că amenințarea militară a Rusiei nu este nimic nou. „Sunt președintele Ucrainei, locuiesc aici și cred că cunosc detaliile mai profund decât orice alt președinte”, a spus Zelenski.
„Mulți diplomați străini își exprimă frustrarea față de dl Zelensky, pe care îl consideră neexperimentat”, mai scrie The Economist.
Statele Unite consideră că forțele armate ale Ucrainei nu sunt suficient de puternice, așa că este posibilă ocuparea ţării de către Federația Rusă. „Cu toate acestea, chiar dacă Ucraina este mai rezistentă decât cred americanii, dl. Zelenski este în dificultate. Dacă vine o invazie în toată regula, decizia lui de a minimiza riscul l-ar putea costa încrederea publicului. În negocierile de săptămâna viitoare de la München, cu Rusia, Franța și Germania, el se va confrunta cu presiuni pentru a implementa protocoalele de la Minsk, un acord impus de Rusia sub amenințarea armei în 2015, care de fapt oferă regiunilor pro-ruse ale Ucrainei dreptul de veto asupra politicii externe.
Pe 31 ianuarie, șeful Consiliului de Securitate Națională al Ucrainei a declarat că țara nu va implementa protocoalele, iar Occidentul ar trebui să înceteze să-l forțeze să facă acest lucru. „Platforma de opoziție – pentru viață”, un partid prietenos cu Rusia, așteaptă ca domnul Zelenski să se poticnească. La fel și predecesorul său, domnul Poroșenko, un oligarh pe care guvernul lui Zelenski l-a acuzat de înaltă trădare – un alt motiv de dezamăgire pentru occidentali”, mai scrie The Economist.
Un război în Ucraina are şanse de 60% să înceapă, dar este posibil un „ miracol diplomatic ”. O astfel de prognoză a fost făcută de Samuel Charap, cercetător senior la corporația de cercetare RAND.