Premierul din Peru, demis de preşedinte la doar trei zile după ce l-a numit. Este al treilea prim-ministru schimbat în şase luni

Premierul din Peru a fost schimbat, din nou, de preşedintele Pedro Castillo. Hector Valer Pinto este al treilea prim-ministru schimbat în şase luni.
Loredana Brumă
05 feb. 2022, 08:45
Premierul din Peru, demis de preşedinte la doar trei zile după ce l-a numit. Este al treilea prim-ministru schimbat în şase luni

Premierul din Peru, demis de preşedinte la doar trei zile după ce l-a numit. Pedro Castillo l-a demis, vineri, pe Hector Valer Pinto din funcţia de prim-ministru.

Premierul din Peru, demis de preşedinte la doar trei zile după ce l-a numit

Preşedintele peruan a decis să-l demită pe premierul Hector Valer Pinto la doar trei zile de la numire, din cauza  indignării provocate de dezvăluirile potrivit cărora acesta a fost acuzat de violenţă domestică în 2016, potrivit Mediafax.

Pedro Castillo a declarat că a decis să îşi „recompună” cabinetul, ceea ce înseamnă că premierul Hector Valer Pinto va fi schimbat. Castillo a anunţat schimbarea într-o scurtă alocuţiune televizată în care nu l-a menţionat pe Valer Pinto personal.

Opoziţia şi chiar unii miniştri din cabinet s-au revoltat din cauza prezenţei lui Valer Pinto în guvern, scrie France 24. Noul prim-ministru pe care preşedintele urmează să-l numească va fi al patrulea în şase luni.

Pedro Castillo, aflat la putere din 28 iulie, a învins-o la limită pe candidata dreptei, Keiko Fujimori, la alegerile prezidenţiale. Mandatul său urmează să se încheie în 2026.

Citeşte şi Un cutremur puternic, de 6,5, a zguduit Peru. Imagini impresionante surprinse de camere, în timpul seismului VIDEO

Anchetă împotriva preşedintelui Pedro Castillo din Peru pentru trafic de influenţă

Ministerul public peruan a anunţat la începutul anului intenţia de a deschide o anchetă împotriva preşedintelui Pedro Castillo la finalul mandatului său pentru suspiciuni legate în special de trafic de influenţă şi coluziune, scrie AFP.

„Procurorul General, Zoraida Avalos Rivera, a deschis o anchetă preliminară împotriva preşedintelui ţării, José Pedro Castillo Terrones, pentru săvârşirea unor presupuse infracţiuni” de trafic de influenţă agravat şi coluziune „împotriva administraţiei publice”, a indicat ministerul public într-un comunicat.

Procedura va fi suspendată, însă, până la sfârşitul mandatului de cinci ani al preşedintelui, în 2026, din cauza „imunităţii absolute” pe care i-o conferă funcţia sa în Peru.

Suspiciunile se referă la trei cazuri specifice.

În primul caz, Pedro Castillo este acuzat că a „intervenit nepotrivit şi indirect” într-o licitaţie publică pentru construirea unui pod rutier peste râul Huallaga, situat în regiunea San Martin, în nordul Peru.

În al doilea, procurorul îl acuză că a intervenit într-un proces de achiziţie de motorină bio pe piaţa locală pentru perioada ianuarie-aprilie 2022, „astfel încât compania Heaven Petroleum Operator, condusă de omul de afaceri Samir Abudayeh, câştigă un contract în valoare de 74 de milioane de dolari”.

În cel de-al treilea caz, pentru care este suspectat de „trafic de influenţă şi sponsorizare ilegală”, preşedintele ar fi exercitat presiuni pentru a promova ofiţeri militari simpatizanţi ai guvernului său de stânga.

Citeşte şi Stare de urgenţă în Peru după erupţia unui vulcan. Mii de barili de ţiţei s-au scurs în ocean

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cel mai bun oraș din România pentru tineri. Aici e bine să locuiești, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
A fost activat sistemul de CONDUS FĂRĂ MÂINI. Poate fi încercat 3 luni, fără costuri
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Schimb de foc între Israel și Hezbollah: Escaladarea tensiunilor
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...