Vorbim despre stația de metrou Piața Română, care până de curând arăta deplorabil. Acum, însă, a fost transformată într-o adevărată galerie de artă urbană. Bucureștenii ar trebui să-i mulțumească Andreei Toma, tânăra care s-a folosit de talentul ei pentru a aduce zâmbete pe chipul călătorilor.
Proiectul face parte din demersul Asociației VAR Cultural, alături de Metrorex, care și-au propus să valorifice spațiile urbane subterane într-un mod artistic.
Piața Romană reprezintă episodul 3 al acestui proiect, după stațiile Timpuri Noi și Izvor. Pe data de 27 ianuarie a fost finalizată galeria de artă alcătuită deopotrivă din lucrări permanente și lucrări temporare. 14 artiști din noua generație, implicați voluntar, au transformat spațiul subteran într-o expoziție cu opere de arta contemporană, pe teme inspirate din prezentul din care facem cu toții parte.
Andreea este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, și membru fondator al galeriei Celula de Artă, iar picturile sale murale au ajuns să înfrumusețeze mai multe orașe din România (Bacău, Târgu Jiu, Sibiu sau București).
„Mă bucur că am făcut parte din proiectul orașul M și că am expus o lucrare permanentă în stația de metrou Piața Romană, colaborarea a fost una voluntară, în care o mare parte din materialele folosite au fost asigurate. Am fost acceptată cu proiectul în urma unui CALL lansat de ei în luna noiembrie 2021”, a declarat ea.
Andreea Toma a spus și povestea din spatele lucrării sale. „Lucrarea propune două concepte care sunt tot mai prezente în viața contemporană: am ajuns să ne contopim cu tehnologia, uitând cum e să ne conectăm cu noi înșine și cu natura. Perioada pe care o traversăm ne-a marcat comportamentul și ne-a determinat să ne căutam diferite alinări și refugii în care să ne simțim în siguranță.
Lucrarea de față propune o introspecție asupra modului în care putem să ne deconectăm din sfera tehnologiei și să ne (re)conectăm cu noi și cu natura. Ne construim propriul univers și ne izolăm în el, suntem mai singuri deși trăim într-o comunitate”.
I-a luat patru nopți, cu program de la 00.30 până la 4.30, să termine lucrarea.
„Temperatura a fost destul de scăzută, la suprafață erau -8 grade. Se întinde pe o arie de 12 metri lungime și pe 2,5 m înălțime (30 mp) și este realizată cu vopsea alchidică și spray-uri, la final a fost finisată cu un vernis, pentru a o face mai rezistentă.”, povestește ATOMA.