Ce poţi face cu pastele care ţi-au rămas. Pastele fierte pe care nu le-ai mâncat mai pot fi păstrate câteva zile la frigider fără să rişti probleme cu stomacul, dar asta depinde de tipul de paste.
Fabricate tradițional din grâu, există acum multe alte tipuri de paste, precum mazăre, linte, fasole și alte soiuri fără gluten. În timp ce pastele negătite pot fi păstrate ani întregi în cămară, cele fierte pot fi păstrate la rece doar câteva zile. Acest lucru se datorează faptului că pastele gătite au un conținut de umiditate crescut care va duce la apariţia mucegaiului, iar temperaturile scăzute încetinesc procesul de expirare, potrivit doctorulzilei.ro
Paste proaspete de grâu: 4-5 zile
Paste proaspete cumpărate de la magazin: 1-3 zile
Paste de grâu fierte: 3–5 zile
Paste pe bază de linte, fasole sau pe bază de mazăre: 3–5 zile
Paste fără gluten: 3–5 zile
Tortellini sau alte paste umplute: 3–5 zile
Lasagna sau alte paste preparate cu sos: 5 zile
În niciun caz nu le arunca. Iată, mai jos, trei sugestii de reţete pe care le poţi prepara, potrivit ecuisine.ro
Pizza de spaghete
Bate într-un vas 2 ouă mari cu un sfert de ceaşcă de lapte integral şi jumătate de ceaşcă de parmezan ras. Asezonează cu piper şi sare, apoi adaugă spaghetele şi amestecă bine. Spacghetele pot fi simple sau cu sos, depinde cum ţi-au rămas.
Întinde uniform compoziţia într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline extra-virgin şi las-o pe foc timp de 8 minute. Scoate pizza de spaghete pe o farfurie, mai adaugă puţin ulei în tigaie şi răstoarnă pizza înapoi în tigaie, pentru a o rumeni şi pe cealaltă parte. În aproximativ 6 minute ar trebui să fie gata!
Citeste si Cartofi acordeon cu usturoi, rețeta care îți trezește toate simțurile. Îi mănânci cu ochii. VIDEO
Frittata cu spaghete şi legume
Într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline extra-virgin, rumeneşte timp de 10-12 minute 3 cepe tocate. Scoate ceapa rumenită într-un bol şi las-o să se răcească.
Separat, amestecă 2 ouă mari, 2 albuşuri, ½ ceaşcă lapte degresat, cepele rumenite anterior şi parmezan ras, pătrunjel, busuioc, sare şi piper.
Adaugă câteva legume tocate (ardei gras, roşii etc.), carne, tofu sau ciuperci şi spaghetele. Toarnă frittata în tigaie şi rumeneşte-o pe o parte, apoi pe cealaltă.
Paste crocante cu ou, brânză de capră şi roşii
Pune pastele într-o tigaie şi rumeneşte-le în ulei de măsline 5-7 minute, agitând tigaia din când în când. Adaugă sare şi piper şi aşază pastele într-o farfurie.
Rumeneşte timp de 1 minut o roşie coaptă, mărunţită şi curăţată de coajă, asezonată cu 1 linguriţă de ierburi aromatice proaspete (pătrunjel, oregano, cimbru).
Separat, prăjeşte un ou bătut în ulei de măsline, timp de 4 minute. Deasupra pastelor pe care le-ai pus în farfurie, rade brânză de capră, apoi adaugă roşia rumenită şi oul prăjit, apoi presară ierburi aromate.