Clotilde Armand vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” de pe strada Berthelot. Cât vor dura negocierile

Consiliul Local Sector 1 a aprobat, luni, un proiect de hotărâre privind formarea unei comisii de negociere pentru cumpărarea de la actualul proprietar a clădirii în care funcţionează Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza".
Filip Stan
08 feb. 2022, 10:34
Clotilde Armand vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice

Clotilde Armand vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, situat pe strada General Berthelot nr.56-58. E vorba desre clădirea în care elevii îşi desfăşoară în prezent orele de atelier, a anunţat Primăria Sectorului 1 într-un comunicat.

Comisia mixtă de negociere îşi va desfăşura activitatea pe o perioadă de cinci luni. În funcţie de rezultatul negocierilor, raportul comisiei va fi înaintat spre aprobare finală Consiliului Local al Sectorului 1 în vederea solicitării acordului Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru împuternicirea Consiliului Local Sector 1 în vederea achiziţionării pentru şi în numele Municipiului Bucureşti a imobilului de pe strada General Berthelot nr.56-58.

Citeşte şi: Andrei Caramitru dă de pământ cu Clotilde Armand şi cu Nicuşor Dan. „Sunt sau nesimțiți sau incompetenți complet”

Clotilde Armand vrea să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” la nici doi ani de la retrocedare

„Am decis să iniţiez demersurile pentru achiziţia sediului Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, care a fost retrocedat, în vara anului 2020, Congregaţiei Jesu. Este locul unde elevii de la acest liceu îşi desfăşoară în prezent atelierele. Vreau să asigur continuitatea procesului educaţional, să avem spaţii dedicate învăţământului şi să păstrez pentru comunitatea locală această clădire emblematică pentru istoria Capitalei”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

În baza Deciziei nr.9149/04.06.2020 emisă de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, s-a decis retrocedarea în favoarea Congregaţiei Jesu a imobilului de pe strada General Berthelot nr.56-58. Proprietarul este obligat să menţină destinaţia de unitate de învăţământ a acestui imobil pe o perioadă de 10 ani. În tot acest timp, autorităţile urmează să plătească o chirie lunară.

Primăria precizează că, prin adresa înregistrată la Primăria Sectorului 1 cu numărul 65.706/14.12.2021 Congregaţia Jesu şi-a manifestat disponibilitatea de a vinde acest imobil în vederea păstrării destinaţiei sale de imobil de interes public. În plus, prin adresa înregistrată la Primăria Sectorului 1 cu numărul 875/06.01.2022, conducerea Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” a precizat că este necesară continuarea activităţii educaţionale în imobilul de pe strada General Berthelot nr.56-58 solicitând în acest sens ajutorul administraţiei locale a Sectorului 1.

Clădirea în care funcţionează Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, confiscată de comunişti

Clădirea de pe strada General Berthelot nr.56-58 are o istorie veche de peste 120 de ani. Aici a funcţionat, la începutul secolului XX şi în perioada interbelică, şcoala de fete “Sfântul Iosif” –şcoală primară şi liceu de fete- aflată sub patronajul Bisericii Catolice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, imobilul a fost naţionalizat de regimul comunist, în baza Decretului nr. 176 din 2 august 1948 pentru trecerea în proprietatea statului a bunurilor bisericilor congregaţiilor, comunităţilor sau particularilor, ce au servit pentru funcţionarea şi întreţinerea instituţiilor de învăţământ general, tehnic sau profesional.

După naţionalizare, începând cu data de 27 septembrie 1948, aici şi-a desfăşurat activitatea o şcoală tehnică şi un cămin de studenţi. Din 19 iunie 1959, în această clădire a fost mutată Şcoala medie nr. 21 cu predare în limba germană, transformată în Liceul Industrial nr. 21 cu predare în limba germană. Din 8 octombrie 1973, imobilul a fost transferat în administrarea Liceului „Nicolae Tonitza.”

Pe 4 iunie 2020, Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a retrocedat imobilul către Congregaţia Jesu (fostul Institut „Sânta Maria”), la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Citeşte şi: Clotilde Armand încălzeşte cu un boiler pe motorină închiriat un cartier din Sectorul 1. Improvizaţia costă zeci de mii de euro din bani publici

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!