Guvernul a făcut publică lista persoanelor care stau cu chirie în locuinţele RA-APPS. Pe lista chiriaşilor figurează fostul ministru Nicolae Şerban (chirie de 600,54 euro pentru 154 mp, aflat în litigiu pentru pretenţii+evacuare apartament, pretenţii+evacuare loc parcare), Mioara Roman (6.205 euro pentru 366 mp, pretenţii+reziliere+evacuare), Gelu Voican Voiculescu (3.488 euro pentru 291 mp, pretenţii+reziliere+evacuare), actriţa Rodica Mandache (393 euro pentru 115 mp, evacuare), Ilie Ilaşcu (429 euro pentru 132 mp).
Pe listă apar şi europarlamentarul Adrian Severin(790 euro pentru 192 mp), Mircea Maliţa (494 euro pentru 139 mp), Elena Ceauşescu, cumnata lui Nicolae Ceauşescu (1.428 euro pentru 117 mp), Gabriel Cotabiţă (216 euro pentru 78 mp), Mircea Geoană (3.195 euro pentru 8 camere de 246 mp), Rolea Guşă, soţia generalului Guşă (1.450 euro pentru 248 mp).
Lista cu toate persoanele fizice care deţin o locuinţă de la RA APPS
Situatia persoanelor fizice care detin locuinte de serviciu
Guvernul a prezentat lista chiriaşilor RA-APPS, inclusiv categoria persoanelor fizice „care nu mai sunt îndreptăţite să deţină locuinţă de serviciu”, pe care figurează foştii demnitari Alexandru Nazare (ministru), Samuel Calotă (ANPC), Ioan Pavelescu (AVAS) şi doi foşti consilieri de ministru.
VEZI DOCUMENTUL: Situaţia persoanelor fizice care nu mai sunt îndreptăţite să deţină locuinţă de serviciu
Printre cei care stau în casele RA-APPS se numără şi secretari de stat cu locuinţe de serviciu: Vasile Cepoi, care locuieşte într-o locuinţă pentru care plăteşte 200 de dolari pe lună, Doina Melinte sau Valeriu Zgonea.
Pe lista persoanelor care ocupă locuinţe de protocol cu decontarea cheltuielilor de către instituţie se află consilierul prezidenţial Daniel Funeriu (chirie de 1.278 lei pentru o suprafaţă de 209 mp) şi Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale (chirie de 1.168 lei pentru o suprafaţă de 185 mp).
Situatia persoanelor fizice care detin locuinte de protocol DECONTATE
Locuinţe de serviciu deţin şi fostul ministru al Sănătăţii şi actual consilier guvernamental Vasile Cepoi (214 lei pentru 74 mp), ministrul Comunicaţiilor Dan Nica (1.298 lei pentru 167 mp), vicepreşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Doina Melinte, (982 lei pentru 167 mp), consilierii prezidenţiali Virgil Păunescu (chirie de 1.030 lei pentru 225 mp) şi Bogdan Mănoiu (535 lei pentru 138 mp), preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu (1.074 lei pentru 337 mp), preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga (2.094 lei pentru 319 mp).
Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna aceasta că numărul locuinţelor de serviciu ale Regiei Protocolului de Stat ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, la care să se adauge încă zece vile de protocol pentru şeful statului, preşedinţii Parlamentului şi prim-ministru, iar restul activelor să fie vândute.
Premierul Ponta a anunţat că Guvernul va prezenta public, pe pagina de Internet, lista completă a tuturor persoanelor care ocupă o locuinţă a Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi, în funcţie şi de reacţii, va decide dacă sunt prea mulţi chiriaşi sau dacă nivelul chiriei este prea mic.
La finele anului trecut, Guvernul a extins lista beneficiarilor de locuinţe de serviciu, stabilind ca din această categorie să facă parte inclusiv şefii de departamente, adjuncţii secretarilor generali şi directorii generali din administraţia centrală.
Modificarea a fost decisă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în prima şedinţă după votul de învestitură.
Ordonanţa modifică OU 80/2001 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea, temporar, a locuinţelor de serviciu necesare unor categorii de personal în cadrul ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiilor publice.
Ordonanţa stabileşte că pot beneficia de locuinţă de serviciu persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, numite sau funcţii asimilate funcţiilor de demnitate publică, conducătorii instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, şefi de departamente, precum şi secretarii generali şi secretarii generali adjuncţi, directorii generali şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul demnitarului în cadrul autorităţilor publice, ministerelor celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţiilor publice.