De ce nu poţi să ţipi sau să alergi în somn. Care sunt, de fapt, cauzele acestei aşa-zise „paralizii”

Visele în care suntem atacaţi şi nu putem ţipa sau nu putem fugi să ne salvăm sunt unele dintre cele mai frecvente. Spaima creată de aceste coşmaruri te face, adesea, să te trezeşti şi, pentru câteva clipe, această stare de aşa-zisă paralizie se menţine.
Alina Costache
10 feb. 2022, 10:30
De ce nu poţi să ţipi sau să alergi în somn. Care sunt, de fapt, cauzele acestei aşa-zise

De ce nu poţi să ţipi în somn. Această incapacitate de a ţipa sau de a alerga în timp ce dormi are o explicaţie. Poate fi legată de probleme mentale, de fobii sau de probleme nerezolvate din viaţa ta. De cele mai multe ori, aceste probleme îşi au rădăcinile în copilărie.

Cercetările nu au demonstrat clar ce provoacă paralizia în timpul somnului, dar aceasta a fost asociată cu alte probleme de sănătate precum insomnia, tulburările de somn cauzate de munca în ture de noapte și de zi sau de diferența de fus orar, narcolepsia, stresul post-traumatic, anxietatea, atacurile de panică, utilizarea anumitor medicamente (în special cele pentru tulburarea de deficit de atenție), tulburarea bipolară sau cu un istoric familial de paralizie în timpul somnului.

Pe de altă parte, incapacitatea de a ţipa, precum şi de a alerga în timp ce dormi apare doar într-o anumită fază a somnului, şi anume în faza REM. Este faza în care apar visele. Somnul are mai multe etape, iar pe măsura ce parcurgi fiecare dintre ele, somnul devine tot mai profund.

De ce nu poţi să ţipi sau să alergi în somn

Cu excepţia muşchilor de la nivelul ochilor, pe perioada somnului REM nu îţi poţi mişca muşchii, de unde şi numele de REM – rapid eye movement, adică miscare rapidă a ochilor. Această paralizie indusă de creier te împiedică să te răneşti pe tine sau persoana de lângă tine. Majoritatea viselor sunt alerte şi implică diverse activităţi potenţial violente, iar dacă organismul nu ţi-ar interzice mişcarea muşchilor, te-ai putea răni, potrivit clickpentrufemei.ro. Această stare de paralizie musculară este temporară şi poate dura până la 20 de minute.

Citeste si Cele mai bune poziţii de dormit în funcţie de afecţiunile pe care le ai. Aşa poţi avea un somn odihnitor

În timpul stării de paralizie mintea rămâne, totuşi, conştientă. Aşa se explică de ce unele persoane simt că se asfixiază, experimentează senzaţia de groază, de panică sau de apăsare pe piept, gât şi picioare.

Cum previ paralizia din timpul somnului

Iată câteva reguli de igienă a somnului care te vor ajuta să ai un somn liniştit şi să nu mai experimentezi senzaţia de paralizie:

Dormi între 6 și 8 ore pe noapte. Aerisește bine camera în fiecare seară, ai grijă să fie întuneric, liniște și să nu ai pe lângă tine electronice. Nu te mai uita la televizor şi nici în telefon cu o oră înainte de culcare;

Fă-ţi un program regulat de somn. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață, chiar și în zilele de weekend;

Fă sport regulat, dar nu cu patru ore înainte de culcare. Alege un tip de sport care să ți se potrivească și pe care să-l poți practica zilnic fără mari impedimente;

Evită să mănânci mult sau să bei alcool sau cafea cu patru ore înainte de culcare;

Evită să dormi pe spate. Această poziţie facilitează paralizia din timpul somnului.

Citeste si Ce să faci în timpul zilei ca să slăbeşti în timp ce dormi. Integrează în rutina ta aceste cinci obiceiuri, iar kilogramele se vor topi

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Republica Moldova, o idee genială pentru vacanța de Paște. Ce găsești acolo te va uimi
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu