Pensii 2022. Potrivit Profit, BCR Pensii a confirmat că va fi primul administrator autoritzat să desfășoare activități de administrare de fonduri al acestor venituri, totul fiind avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Pensii 2022. Apare un nou tip de pensie în România. Cine sunt românii care vor beneficia de acest venit
„Ca în cazul oricărui produs financiar nou, primul pas va fi un efort de prezentare a lui și de formare a pieței. Este primul produs de pensie de tip business-to-business, ceea ce duce la anumite specificități. Pensiile ocupaționale furnizează un beneficiu major nu doar angajatilor, care vor avea mai multi bani la pensie, dar și angajatorului prin componenta de retenție unică pe care o are și prin câștigul de imagine pe care existența unui fond de pensii dedicat îl oferă pe piața muncii.
În principiu, fondurile de pensii ocupaționale sunt potrivite pentru marii angajatori sau pentru angajatorii medii care oferă contribuții generoase sau care doresc să se asocieze într-un singur fond. Toate acestea, din necesitatea existenței unei mase critice care să justifice crearea unui fond dedicat”, a declarat pentru Profit.ro directorul general al BCR Pensii.
Citește și: EXCLUSIV | Marius Budăi, despre renegocierea PNRR pentru creşterea pensiilor. „Nu vrem să punem în pericol implementarea”
Legea privind organizarea şi funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale a intrat în vigoare în ţara noastră în ianuarie 2020, fiind practic transpunerea în legislaţia noastră a prevederilor Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).
Conform legii, iniţiativa constituirii unui astfel de fond aparţine exclusiv unui administrator autorizat de ASF, la care pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori. Toate informaţiile privind schema de pensii sunt furnizate de către angajator. Tot angajatorul reprezintă participanţii la un fond de pensii ocupaţional în relaţiile cu administratorul.
Conform legii, angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale. Pensia ocupaţională este facultativă, astfel încât încheierea unor relaţii contractuale între o persoană şi un angajator nu poate fi condiţionată de obligarea persoanei de a contribui în nume propriu la un fond.