Portocala pe care nu trebuie să o mănânci niciodată. Portocala amară, așa cum mai este denumită nu poate fi însă consumată, dar are numeroase alte beneficii în medicină și industria cosmeticelor.
Portocala pe care nu trebuie să o mănânci niciodată. La ce se folosește bergamota și ce beneficii are
Portocala amară este foarte asemănătoare cu lămâia, doar că este mai rotund și poate avea o culoare de la galben spre verzui.
Bergamota nu este cultivată pentru consum, ci pentru a obține uleiul de bergamotă, din coaja fructului, un ulei esențial cu beneficii foarte mari pentru organism. Acest ulei care este destul de prețios, cu aromă puternică de lămâie, se folosește pe scară largă în producția de parfumuri, creme și loțiuni pentru piele, săpunuri, șampoane și alte produse cosmetice.
Parfumul de bergamotă este ușor acidulat, dulceag, proaspăt, delicat și cu o nuanță puternică de lămâie. Uleiul de bergamotă este mult mai parfumat decât orice alt ulei esențial obținut din alte citrice, cum ar fi portacalele sau mandarinele.
Uleiul din bergamotă este un bun stimulent al digestiei, fierii și ficatului. S-a demonstrat că acest ulei are un efect benefic și asupra producerii de hormoni și activează metabolismul pentru a arde grăsimile din sânge. Acest ulei are efecte de calmare, relaxare și pentru capacitatea lui de a menține buna dispoziție.
Citește și: Salata-minune pe care trebuie să o mănânci în fiecare zi. Curăță sângele de toxine și ține la distanță gripa, preumonia și infecțiile urinare! Iată cum se prepară
Fiind presat la rece din coaja de bergamotă sau portocală amară, uleiul este un produs natural, nealterat prin procese chimice. El are proprietăți antidepresive, antiinflamatoare, antibacteriene, analgezice, cicatrizante, deodorante, calmant și antiseptice.
Îl poți folosi la baie și poți pune între 5 și 10 picături de ulei esențial de bergamotă în cada plină cu apă caldă. Îl poți folosi pentru a parfuma încăperile casei, în vasele pentru aromoterapie și îl poți folosi diluat cu votcă să pulverizezi dulapurile cu haine și așternuturile.