Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Republicii Moldova. Suma uriaşă pe care România o acordă autorităţilor de la Chişinău VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă se află vineri, la Chişinău, pentru o vizită de lucru de o zi în Republica Moldova.
Filip Stan
11 feb. 2022, 11:30
Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Republicii Moldova. Suma uriaşă pe care România o acordă autorităţilor de la Chişinău VIDEO
foto: Guvernul României

Nicolae Ciucă a fost întâmpinat de omologul său moldovean, Natalia Gavriliţa. Guvernele României şi Republicii Moldova se vor reuni la Chişinău într-o şedinţa comună, urmând să fie semnate mai multe documente bilaterale, conform Agerpres.

Nicolae Ciucă, vizită la Chişinău. Declaraţii live

Nicolae Ciucă, premierul României: „Am reuşit să onorăm o promisiune pe care am făcut-o nu cu mult timp ca în cel mai scurt timp să putem să desfăşurăm această şedinţă de Guvern comună, pentru prima dată la Chişinău.

Este o activitate cu o încărcătură simbolică deosebită şi am convingerea că se va concretiza în realităţi, în fapte, prin semnarea acordurilor, protocoalelor şi memorandumurilor la nivel de miniştri de linie

Ne bucură să vedem acum la Chişinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relaţia cu România. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă şi ambiţioasă agendă bilaterală.

În 2020, într-un an de criză, România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltarea în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educaţiei, pentru burse de studiu.

În mai puţin de trei luni deja semnăm o parte din documentele care privesc obiectivele foii pe parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova.

Acordurile privind asistenţa financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, construirea şi consolidarea unor poduri rutiere de frontieră şi reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming.

Protocoale de colaborare în domeniul educaţiei, inspecţiei muncii şi învăţământului militar. Planuri de acţiune în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne.

Memorandumuri de înţelegere în domeniile cercetării, dezvoltării şi inovării, securităţii energetice, precum şi în domeniul transformării digitale.

În ceea ce priveşte agenda europeană a Republicii Moldova, vă asigur că România va fi şi pe mai departe susţinătorul hotărât şi vocal al dumnevoastră. Puteţi conta pe întreaga deschidere şi cooperare din partea instituţiilor României, atât de la Bucureşti, cât la Bruxelles.

Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene şi la Bruxelles, iar sprijinul nostru este căutat şi solicitat în toate inţiativele europene destinate Republicii Moldova.

Nicolae Ciucă, despre criza din Ucraina. Traversăm în prezent un moment regional complicat”

„Traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate. Asistăm la o desfăşurare masivă de forţe militare şi echipamente ruseşti, ceea ce reprezintă cea mai mare desfăşurare după încheierea Războiului Rece.

Sunt evoluţii care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv de persistenţa conflictelor prelungite, inclusiv cel din regiunea transnistreană.

Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională şi generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statelor afectate.

Contextul complicat de securitate îndeamnă totodată la măsuri coerente şi ample de întărire a rezilienţei statului în faţa posibilelor ameninţări care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acţiunilor hibride, al ameninţărilor cibernetice, al vulnerabilităţilor care pot fi exploatate cum este cazul aprovizionării cu energie şi gaze”

Natalia Gavriliţă, premierul Republicii Moldova: „O şedinţă comună a două Guverne reprezintă un eveniment rarisim în agenda diplomatică a Republicii Moldova. Mă bucur că la 10 ani la prima reuniune a celor două Cabinete la Iaşi, ne întâlnim astăzi nu doar pentru o şedinţă simbolică, ci şi cu o agendă extrem de ambiţioasă în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Spuneam cu ocazia vizitei mele la Bucureşti acum două luni că îmi doresc să transformăm fundamentul relaţiei noastre, comunitatea de limbă, istorie, cultură într-o comunitate a marilor proiecte concrete. Astăzi, la finalul şedinţei, vor fi semnate mai multe documente bilaterale care acoperă o gamă largă de domenii cu impact nemijlocit asupra vieţii cetăţenilor.

România a fost un susţinător constant al cetăţenilor noştri, indiferent de inconsecvenţa politică care a caracterizat din viaţa politică din Republica Moldova din ultimii ani.

Însă acum avem o oportunitate istorică! Atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău există guvernări care au perspectiva unei stabilităţi de durată pe care o putem valorifica prin plasarea pe agenda noastră inclusiv a unor proiecte pe termen lung precum securitatea energetică

Am promis că vom construi noi poduri – fizice şi virtuale – între cele două maluri ale Prutului şi iată că ne ţinem de cuvânt. Această dinamică este remarcabilă şi reflectă preocuparea ambelor Guverne de a racorda agenda noastră bilaterală la interesele cetăţenilor noştri

Cea mai bună veste  este că la finalul vizitei vom semna acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistenţă în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României.

Este un instrument foarte generos de care vor beneficia comunităţile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne dorim să creştem calitatea vieţii îndeosebi în mediul rural. Aceste fonduri vor putea fi folosite pentru infrastructura locală, fie că e vorba despre drumuri, şcoli sau reţele de alimentarea cu apă. Aceste investiţii vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităţilor

O parte din cei 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a reabilita instituţii culturale sau pentru proiecte mass-media, consolidând astfel convergenţa între spaţiile culturale şi mediatice de pe cele două maluri

Aş vrea să subliniez premiera despre reducerea tarifelor de roaming. Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un astfel de acord cu un stat membru al UE. Beneficiile acestui acord se vor resimţi în buzunarele fiecărui cetăţean care va trece Prutul la rude, la cumpărături sau în scop turistic

Vom semna acordul pentru construcţia unui pod rutier la Ungheni care va reprezenta un prim pas către ceea ce ne-am dori să fie cândva o zonă metropolitană transfrontalieră Iaşi – Ungheni”.

Prin documentele ce vor fi semnate azi umplem cu conţinut foarte concret cadrul oferit de parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană. Drumul nostru spre Europa trece prin România.

Mulţumim prietenilor de la Bucureşti pentru suportul oferit în timpul crizei energetice.

Prim-ministrul Ciucă are programate, totodată, întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele Parlamentului Igor Grosu, precum şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova.

Citeşte şi: Dan Cărbunaru: „Guvernele României şi Republicii Moldova se reunesc, vineri, în prima şedinţă comună desfăşurată la Chişinău”
Înaintea şedinţei comune de Guvern, Gavriliţa şi Ciucă vor participa la ceremonii de depunere de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la bustul lui Mihai Eminescu, după care vor avea o întrevedere tete-a-tete.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis joi, înaintea vizitei la Chişinău, că dorinţa autorităţilor din România este de a sprijini autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă.

„Este un mesaj de îndemn la încredere că tot ceea ce facem facem pentru că ne pasă şi ne dorim să sprijinim foarte mult guvernul, iar prin guvern să sprijinim cetăţenii Republicii Moldova, ţinând cont că este o perioadă dificilă, cu provocări şi greutăţi atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile statului. Ne pasă şi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a-i sprijini pe parcursul lor european”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

El a menţionat că discuţiile de la Chişinău se vor axa pe realizarea unor proiecte comune de infrastructură, dar şi pe găsirea soluţiilor pentru asigurarea unor surse energetice alternative, de gaze naturale şi electricitate, pentru Republica Moldova.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă: „Ne dorim să sprijinim cetăţenii Republicii Moldova, ţinând cont că este o perioadă dificilă” 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!