De ce e bine să mesteci două frunze de leuştean înainte şi după masă. Efecte miraculoase pentru organism

Leuşteanul sau Levisticum officinale face parte din familia Apiaceae, alături de mărar, morcov, angelică, țelină şi pătrunjel. Există dovezi ştiinţifice, însă nu sunt suficiente pentru a putea spune că leuşteanul ar preveni sau ameliora anumite afecţiuni, cum ar fi problemele de stomac, cele respiratorii, infecţiile tractului urinar, pietrele la rinichi, durerile în gât.
Filip Stan
11 feb. 2022, 12:27
De ce e bine să mesteci două frunze de leuştean înainte şi după masă. Efecte miraculoase pentru organism

Leuștean – un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, şi o soluţie efi­cientă în unele afecţiuni digestive:

Stări de greaţă, dischinezie biliară – se mestecă 1-2 frunze proas­pete de leuştean, înainte şi după masă. Este un tratament simplu, dar cu efecte puter­nice, deoarece stimulează secreţia de sucuri gastrice, favorizează peristaltis­mul şi eliberarea bilei din cole­cist. De asemenea, frunzele proaspete de leuş­tean con­sumate ca atare au efecte antiinflamatoare asupra tu­bu­lui digestiv, fiind un adjuvant util în cazul colitelor şi al problemelor pancrea­tice.

Anorexie – cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proas­pete de leuştean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţin sunt un excelent stimulent di­ges­tiv şi măresc, în mod armonios, pofta de mâncare. Datorită acidului angelic conţinut în frunzele sale, are şi efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficient în cazul anorexiei psihice. Un element inte­resant este că, atunci când sunt consumate în can­tităţi mai mari (cinci-zece frunze odată), efectul frunzelor de leuştean este opus, diminuând pofta de mâncare şi blocând apetitul alimentar excesiv, scrie Formula AS

Istoricii povestesc cum leuşteanul, originar din Persia, a fost adus în zona mediteraneană, acolo unde imediat a fost foarte apreciat de către greci şi romani ca remediu, dar şi ca mirodenie. La fel ca majoritatea ierburilor aromatice, introducerea leuşteanului în Europa Centrală i se datorează lui Carol cel Mare, fiind cultivat în grădinile mănăstirilor din imperiul său.

Otrava din farfurie. Si tu pui asa ceva in ciorba, fara sa stii ca este extrem de toxic
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a achiziționat 13 produse tip borș la plic din marile structuri comerciale, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Evită să mai pui leuştean în ciorbă. Ce poţi să păţeşti dacă mai faci asta
Ingredientele regăsite în compoziția produselor tip borș analizate sunt următoarele: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavină, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapiță, lactoză, maltodextrină, tărâțe de grâu, făina de grâu, făina de porumb, făină de secară, zahăr, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, țelină deshidratată, ceapă deshidratată, frunze de pătrunjel deshidratate, mărar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, rădăcină de leuștean, leuștean, ardei gras roșu, păstârnac, semințe de țelină, extract de leuștean, zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smântână pudră, extract de rozmarin, drojdie deshidratată, tumeric, curcumă.

În cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari, după cum urmează:

E101 – Riboflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scăzută.

E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificial și poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reacţii alergice ca mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conţin E270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copii mici pentru că ei nu deţin echipamentul enzimatic necesar metabolizării acestuia.

E304 – Palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.

E307 – Alfa tocoferol este unextract din uleiuri vegetale bogate în tocoferoli (vitamina E), în special floarea soarelui și este folosit ca antioxidant. Poate avea un efect antinutritiv, reducând digestia lipidelor, poate provoca o uşoară hipertrofie a ficatului şi în anumite condiţii poate provoca chiar efecte alergice.

Citeşte şi Nu mai acoperi puiul cu folie de aluminiu. Greşeala majoră pe care o fac toate gospodinele

E327 – Lactat de calciu este folosit drept conservant, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, mai este folosit pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Poate provoca stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală.

E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Test de atenție pentru cei cu ochi ageri de vultur. Găsește banana ascunsă din imagine în doar 7 secunde
DailyBusiness
Lovitură cruntă din partea BNR! Cresc ratele românilor
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Sociologul României, acuzat că agresa sexual studente. Scandal uriaș
Ego.ro
Ținuta de mii de euro pe care Carmen Iohannis a purtat-o la Jocurile Olimpice de la Paris. Poșeta de designer a atras toate privirile
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
George Restivan, acuzații GRAVE la adresa lui Silviu Prigoană! Fostul lui Bahmu tună și fulgeră! E decis să își ia un avocat: „Ca să fac lumină la capătul tunelului”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
A început programul național FIV 2024: Sprijinul financiar oferit de Ministerul Familiei și documentele necesare pentru înscriere
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Un nou studiu sugerează că o dietă vegană ar putea încetini îmbătrânirea biologică
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI EXTINS! AMENINȚARE DIRECTĂ de la o PUTERE NUCLEARĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!