Şcoli închise de luni. Cine anulează examenele naţionale şi ce se întâmplă marţi în TOATE şcolile din România

Majoritatea şcolilor vor putea face cursuri cu prezenţă fizică de luni. Totuşi, 163 de unităţi de învăţământ şi aproape 5000 de clase rămân online şi în această săptămână.
Filip Stan
13 feb. 2022, 23:01
Şcoli închise de luni. Cine anulează examenele naţionale şi ce se întâmplă marţi în TOATE şcolile din România

ŞCOLI închise doar parţial în România, deoarece toate ar trebuie să funcţioneze cu prezenţă fizică şi săptămâna viitoare pe baza criteriului paturilor ocupate de pacienţii Covid în spitale. Elevii tuturor şcolilor din România vor putea merge fizic la cursuri, dacă în şcoală nu este identificat un focar COVID. Cu toate acestea , conform raportării de vineri, 4 februarie 2022, la nivel naţional, funcţionau în sistem online 163 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (0,91% din numărul total) şi 4.757 de clase/grupe (3,4% din numărul total), a anunţat ministrul Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Educaţiei a menţionat că 32.100 de elevi sau preşcolari (1,1% din numărul total) şi 8.290 persoane angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar (3,07% din numărul total) s-au îmbolnăvit din cauza COVID-19.

Ministrul Educaţiei: Am decis ca pe 15 februarie, de Ziua Naţională a Lecturii, în toate şcolile, programul să se modifice pentru activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii

ŞCOLI ÎNCHISE. Sorin Cîmpeanu, un nou anunţ: „Este greu de recuperat perioada de suspendare a cursurilor”
Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat, printr-un comunicat, că a decis ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii. Cîmpeanu afirmă că, Începând din acest an, România are o Zi naţională a lecturii, iar într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial. ”Începând din acest an, România are o Zi naţională a lecturii! Într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construieşte legături profunde şi statornice în minţile tuturor, fie copii sau adulţi”, transmite ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu anunţă că amdecis, în calitate de ministru al Educaţiei, ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

Structura anului şcolar 2022-2023. S-ar putea reveni la împărţirea pe trimestre. Anunţul ministrului Educaţiei: „Împărţirea pe trimestre permite o mai bună organizare a materiei”

”În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru.  Obiectivul activităţii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text. Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19.”, mai spune ministrul.

Sorin Cîmpeanu invită bibliotecile locale, judeţene şi/sau metropolitane să deruleze activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis de bibliotecă, de colectare şi donaţie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităţilor de învăţământ;

”Recomandăm asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare; . Încurajăm şcolile să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor”, se mai arată în comunicat.

Ministrul spune că, totodată, unităţile de învăţământ sunt invitate să popularizeze evenimentele asociate Zilei lecturii în presa locală şi naţională, dar şi în mediul online.
Şcoli închise în Europa. Franţa renunţă la masca obligatorie în exteriorul şcolilor

Franța relaxează măsurile sanitare din școli, după discuțiile cu sindicatele: fără mască în exterior, un singur autotest pentru elevii contacți ca să revină la școală, sport în interior fără mască. Măsurile au fost mai întâi comunicate profesorilor, pe email, și apoi în presă – până acum profesorii aflau din presă

Vacanţă de iarnă în februarie. Şcoli închise timp de două săptămâni în România

În Franța, vineri, 11 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat o modificare a protocolului de măsuri anti-Covid-19 în școli, transmite Le Monde. Noile măsuri vin după mai multe discuții cu sindicatele profesorilor din Republică și după ce, pe 13 ianuarie, a avut loc o grevă de amploare: cadrele didactice erau nemulțumite de condițiile din școli, susținând că nu sunt în siguranță. Cum justifică Jean-Michel Blanquer măsura și cum o privesc sindicatele? În ianuarie, guvernul a hotărât o schemă de scenarii (poate fi consultată mai jos) și, potrivit acestuia, protocolul va fi modificat de la nivelul 3 la nivelul 2 odată cu revenirea din vacanțele de iarnă, decalate la nivelul țării, respectiv din 21 februarie pentru zona B, 28 februarie pentru zona A și 7 martie pentru zona C. Acest lucru înseamnă că:

Nu va mai fi obligatoriu ca elevii și personalul din școlile primare să poarte măști atunci când se află în aer liber. De asemenea, întâlnirile nu vor mai fi limitate pe clase, ci pe niveluri sau grupuri de clase, în special în timpul pauzei de prânz.

Activitatea fizică poate fi practicată în interior și fără mască, cu excepția sporturilor de contact. Pe de altă parte, măștile vor rămâne obligatorii pentru elevii cu vârsta de peste 6 ani și pentru personalul din spațiile interioare, mai informează LeMonde.

În plus, conform sursei citate, numărul de autoteste necesare pentru elevii-contact va fi redus de la trei la unul, începând cu 28 februarie. Astfel, elevii vor trebui să facă un singur test – pe bază de salivă sau test antigen – după două zile (D+2) în loc de trei, cum era în prezent (la D0, D+2 și D+4). Declarațiile pe propria răspundere pe care familiile le predau după primul autotest vor fi eliminate începând cu 21 februarie.

Elevii de peste 12 ani, identificați drept contacți ai cazului de Covid-19 confirmat și care nu sunt vaccinați cu schema completă, fac ore de acasă timp de 7 zile și trebuie să realizeze un test PCR la ieșirea din izolare, se arată în schema cu scenarii emisă de ministerul de resort francez.

Chiar și așa, trei autoteste li se păreau profesorilor din Franța prea puțin și nesigur, fiind unul din motivele pentru care au făcut grevă acum aproximativ o lună, după cum susțineau sindicatele la acel moment – detalii aici.

Dacă mă uit la cifrele din 25 ianuarie, care reprezintă un vârf pentru situația din școli, am avut 167.000 de cazuri pe zi. Ieri (joi) am ajuns la 12.500 de cazuri. Așadar, aceasta este în mod evident o îmbunătățire reală, ceea ce ne permite să luăm în considerare relaxarea [n. red. modificarea protocolului] despre care vorbim de câteva zile, a spus ministrul Blanquer vineri, la o întâlnire cu sindicatele, conform aceleiași surse, despre hotărârea pe care a luat-o.

“În sfârșit, s-a schimbat metoda! Suntem pe măsuri care se discută înainte de a fi puse în aplicare”, a reacționat vineri, 11 februarie, Guislaine David, co-secretar general al SNUipp-FSU, sindicatul majoritar al cadrelor didactice din preuniversitar, la FranceInfo, după anunțurile ministrului Educației, Jean-Michel Blanquer, privind protocolul sanitar din școli.

“A fost nevoie de 20 de luni pentru ca ministerul să schimbe metoda de anticipare și de informare a personalului”, a spus aceasta, referindu-se la discuțiile care au avut loc în prealabil cu sindicatele. De acum înainte, “personalul este informat prin e-mail despre aceste schimbări chiar înainte ca ministrul să vorbească cu presa”, așa cum au cerut sindicatele profesorilor în timpul grevei din 13 ianuarie, notează FranceInfo.

Pe de altă parte, Guislaine David și-a exprimat unele rezerve cu privire la trecerea de la trei teste la “un test la D+2, atunci când un caz pozitiv este detectat în clasă”. Pe această temă, Guislaine David ar fi preferat “mai multă prevenție” și utilizarea testelor de salivă “care au fost complet abandonate”.

Şcoli închise în europa. Norvegia anulează examenele de la gimnaziu și liceu, pentru a treia oară, din cauza pandemiei de Covid-19

În Norvegia, examenele de primăvară sunt din nou anulate, confirmă Tonje Brenna, ministrul norvegian al Educației, vineri, 11 februarie, potrivit TheLocal. Acestea au fost anulate și în 2020, și în 2021, din cauza situației epidemiologice.
În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, guvernul norvegian a anunțat decizia de a anula examenele scrise și orale atât în ungdomsskole, cât și în școlile videregående.

Potrivit sursei citate, în sistemul de învățământ norvegian, copiii cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani urmează cursurile ungdomsskole (similar gimnaziului din România). Majoritatea continuă apoi la videregående skole de la 16 la 19 ani (similar liceului din România).

Conform declarațiilor ministrului Educației, Tonje Brenna, guvernul a ascultat recomandarea Direcției Educației de a anula examenele. Decizia i-ar putea surprinde pe unii, având în vedere că Norvegia a ridicat majoritatea restricțiilor naționale, mai scrie TheLocal. Cu toate acestea, Brenna a declarat că au fost nevoiți să ia rapid o decizie, o dată cu incertitudinea legată de cum va fi situația peste trei luni.

“Toate examenele vor fi anulate în această primăvară. Vrem să evităm o situație în care mulți elevi sunt bolnavi la examene și nu pot să le termine”, a declarat ministrul Educației în cadrul unei conferințe de presă.

Examenele private și examenele pentru ucenici în comerț, cunoscute sub numele de “svenneprøver”, nu sunt anulate. Organizațiile elevilor au salutat recomandarea Direcției de Educație. Dar ministrul Brenna a subliniat că studenții nu trebuie să se detașeze complet de școală, scrie publicația locală LifeInNorway.

Ea a avut, de asemenea, un mesaj pentru părinți cu privire la continuarea monitorizării copiilor: “Întrebați despre activitatea școlară, întrebați despre teme și fiți implicați”. Un purtător de cuvânt din Educație, Freddy André Øvstegård, a declarat pentru NRK că decizia ar fi trebuit să vină mult mai devreme. “Incertitudinea a pus o mare presiune asupra elevilor și profesorilor”, a spus oficialul.

Tinerii: anularea examenelor înseamnă că autoritățile din Educație nu au asigurat învățământ de calitate în pandemie
Ola Svenneby, de la Tineretul Conservator, s-a numărat printre vocile care au criticat decizia. El a spus că este o recunoaștere a faptului că școlile nu au oferit elevilor educația la care au dreptul, potrivit sursei citate.

“Este grav dacă ei consideră că elevii nu sunt suficient de bine pregătiți pentru un examen. Guvernul trebuie să vină cu un plan pentru modul în care toți elevii vor învăța ceea ce trebuie să învețe”, a spus el.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni